Gazete patronu Orhan Özcanlı

Enis BERBEREOĞLU
Haberin Devamı

Bugün yaklaşık 800 (yazı ile sekiz yüz) tirajı olan Öncü Gazetesi'nin patronundan söz edeceğiz. Bu yayın organı, yaklaşık bir yıldır DYP lideri Tansu Çiller'e en ufak muhalefete bile göz yummuyor. Cumhurbaşkanı, komutan, gazeteci dinlemeden küfür yağdırıyor.

Toplam satışı bin adedi bulmayan bu gazete Bays Yayın Ticaret Sanayi Anonim Şirketi'ne ait. Bays şirketinin yüzde 51 hissesi Orhan Özcanlı tarafından kontrol ediliyor.

Yani bu küçük gazetenin büyük patronu Orhan Özcanlı.

Peki kimdir Orhan Özcanlı?

* * *

Orhan Özcanlı tıp doktorudur. Diyarbakır'daki vatani görevi sırasında askeri hapishanede hekimlik yaptı.

O dönemde, bir lakap ve bir de dost kazandı.

1) Tutuklu ve hükümlüler, Özcanlı'‘‘işkenceci doktor’’ diye andılar.

2) Özcanlı aynı kentte Terörle Mücadele şubesinde görevli Bülent Orakoğlu ile kurduğu dostluğu sürdürdü.

Öyle ki 15 yıl sonra koruması aracılığıyla kendisine başvuran Orakoğlu'nun Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'ne başkan olarak atanmasına yardım etti. Orakoğlu 28 Şubat sürecinde Genelkurmay'a köstebek yerleştirdiği gerekçesiyle görevden alındı. Orakoğlu yargılandığı askeri mahkemede beraat etti.

* * *

Özcanlı ve tayin isteğini geri çevirmeyen dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener çok yakın iki dosttu.

Biliyorsunuz, Akşener'in MHP'li gençlik yıllarındaki kod ismi Asena'dır. Eşiyle Abdullah Çatlı tarafından tanıştırılmıştır.

Bu güzide politikacımızın parlamentodan önceki görev yeri Şehit Anaları Vakfı'ydı. Bu vakıfta Tansu Çiller ebedi başkandır.

* * *

Tekrar Orhan Özcanlı'nın vasıflarına dönersek... İlk başta söylediğimiz gibi tıp doktoru olan Özcanlı, Sevgi Hastaneleri zincirinin sahibidir.

Kamuoyunda ismi Akın Birdal'ın başarılı tedavisi ile gündeme gelen Sevgi Hastanesi, İstanbul Caroussel'de bir şubesini açacak. Almanya'da da yine bir hastane kuruyor. Orhan Özcanlı, hastanesinin adını taşıyan Sevgi Vakfı'nın da kurucusu.

* * *

Şehit Anaları Vakfı, Refahyol döneminde İstinye'de MİT'e tahsisli bir arazinin üstüne kondu.

43 milyon dolar değer biçilen bu araziyi 49 yıllığına devralan Şehit Anaları Vakfı hemen Orhan Özcanlı'nın Sevgi Vakfı ile temasa geçti.

İki vakıf ortak üniversite kurmaya karar verdi.

İstinye'deki trilyonluk arazi teminat gösterilerek YÖK'e Avrasya Üniversitesi'nin kuruluşuyla ilgili başvuru yapıldı. Ancak başvuru YÖK tarafından reddedildi.

Kardeş vakıflar yılmadı. Bu kez Mayo Hastanesi'yle ortak bir girişim gündeme geldi. Ancak iktidar değişikliği işleri aksattı.

* * *

İşte size ‘‘muhalif’’ gazete sahibi Orhan Özcanlı'nın medya dışındaki portresi... Özer ve Tansu Çiller'i neden destekler, muhaliflere neden küfrederler, takdiri size ait.













Yazarın Tüm Yazıları