Baltaları gömüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Baltaları gömüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Toplumun her kesimine ‘ateşkes’ çağrısında bulunan FP Lideri Recai Kutan, ‘‘Herkese barış ellerimizi uzatıyoruz. Savaş baltalarını hepimiz toprağa gömmeliyiz’’ dedi. Kutan, laiklikle sorunlarının olmadığını, din ve ordunun siyasete alet edilmesini istemediklerini söyledi.

FP Genel Başkanı Recai Kutan, ‘Kayıp trilyon skandalı’ nedeniyle partisi için kapatma davası açılabileceği iddiaları ortaya atılırken, sürpriz bir çıkış yaparak, toplumun bütün kesimlerine ‘ateşkes’ çağrısında bulundu. Kutan, ‘‘Herkese barış ellerimizi uzatıyoruz. Hemen ve şimdi barış. Savaş baltalarını hepimiz toprağa gömmeliyiz’’ dedi.

Kutan bu çağrıyı, partisinin dün Kızılcahamam'da başlayan üç günlük ‘Siyaset Kampı’nda yaptı. Türkiye'nin biran önce normalleşmesi gerektiğini vurgulayan Kutan, ‘‘Türkiye'nin siyasal ateşi bir an önce düşürülmelidir’’ diye konuştu. Kutan, FP olarak bu konuda üzerlerine düşen her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduklarını da açıkladı.

Milletvekillerinin eşleriyle birlikte katıldıkları, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'a ait Patalya Otel'deki toplantıda konuşan Kutan, bu günün 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

‘‘Bugün, toplumumuzun bütün kesimlerini ‘ateşkes'e çağırıyoruz. Birbirimizi farklılıklarımızla, olduğu gibi kabul etme kültürüne, olgunluğuna sahip olmalıyız. Birbirimiz üzerinde ideolojik hegamonya kurma mücadelesinden hep birlikte vazgeçmeliyiz. Kendimiz için ne tür haklar, özgürlükler istiyorsak başkaları için de aynısını istemeliyiz’’.

Kutan, FP olarak laiklik ve cumhuriyetle bir sorunlarının olmadığını da açıkladı. ‘Demokratik cumhuriyet' ve ‘demokratik laiklik'ten yana olduklarını söyleyen Kutan, dinin ve ordunun siyasete alet edilmesine karşı olduklarını vurguladı. Kutan, bu konuda Atatürk gibi düşündüklerini savunarak şöyle konuştu:

‘‘Bizim bir tek ülkemiz, bir tek ordumuz var. Türkiyemizi ve ordumuzu yıpratacak her türlü eylemin karşısında olduğumuzun herkes tarafından bilinmesini isteriz. Askerin siyaset malzemesi yapılmasına herkesten çok biz karşıyız. Atatürk de askerin siyaset dışı kalmasını istiyordu. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi budur. Kendi iktidar emelleri için askeri siyasete karıştırmak isteyen siyaset erbabına karşı olduğumuz gibi, asker düşmanlığı yapan siyaset simsarlarına şiddetle karşıyız. Hiç kuşkusuz din de siyasete alet edilmemelidir.'

Hükümetin başı çete işinde taraf

FP Lideri Recai Kutan ‘çete’ operasyonlarını değerlendirirken, Başbakan Mesut Yılmaz ve partisine çete suçlamasında da bulundu. ‘‘Bu hükümetin işbaşında kalması, bizatihi konunun aydınlatılması için başlıbaşına bir engeldir’’ diyen Kutan, şöyle konuştu: ‘‘Çünkü bu hükümetin bazı üyeleri çetelerle işbirliği içindedir. Başka partileri ‘yalı çetesi' diye suçlayanların şimdi kendi partisi il başkanı, milletvekili ve bakanları, hatta en yetkilileriyle çetelerle sarmaş dolaş olmuşlardır. Hükümetin başı ve partisi bu işte taraftır, altından kendileri çıkacaktır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!