Sertab ile Tuğçe dünyaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Sertab ile Tuğçe dünyaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pop müzik piyasasının giderek kısır bir döngüye girdiği günümüzde sektörde bir dünya markası olan Sony, dört yıllık aradan sonra atağa geçti. Bu süre içinde kaliteli, ama az sayıda yapımlar gerçekleştiren ve Türkiye müzik piyasasını öğrenmeye çalışan firma, şimdi kendine bağlı sanatçıları yurtdışına çıkarmaya hazırlanıyor.

Hasan Cihat Örter'in ‘‘Reformation’’ çalışmasıyla ilk olarak yerli yapımlarla dışa açılan Sony, şimdi de Osman İşmen ve Tuğçe San üzerinde yoğunlaştı. İşmen'in ‘‘Jazz Eastern’’ albümü bugünlerde tüm Avrupa'da satışa çıkarken Tuğçe San'ın yeni albümü ‘‘Devam Devam’’, görücüye çıkmaya hazırlanıyor. San'ın ardından Sertab Erener'e bir single hazırlığı içine giren Sony Müzik'in dışa açılımlarını Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Melih Ayraçman anlattı.

‘‘Sony Müzik olarak 1994 yılında Türkiye'de çalışmaya başladık. İlk kurulduğumuzda sadece yabancı repertuvarımız vardı. Asıl önemli olan ise bu ülkenin toprakları üzerinde var olan müzik türleri ve o türlerde yetişmiş sanatçılarla çalışmaktı. İleriye yönelik planlama yapmak, geleceğe dönük neler yapabileceğimizi anlamak için bir öğrenme ve tanıma süreci içine girdik. Şimdi kendimizi tamamen hazır hissediyoruz’’ diyen Ayraçman, Türkiye'ye geldikten sonra Demet Sağıroğlu ile başlayan ve ardından Sibel Alaş, Tuğçe San, Fedon, Nurdan Torun, Okan Akdeniz gibi sanatçıları kadrolarına dahil ederek bildikleri yolda emin adımlarla ilerlediklerini söylüyor.

Kapıları herkese açık

Şimdi artık işlerini daha iyi öğrendiklerini düşünen Ayraçman, gerek yeni, gerekse kendini kanıtlamış bütün sanatçılara kapılarını açıyor. Bir dünya şirketi olduklarını her fırsatta dile getiren Ayraçman, Örter’in ‘‘Reformation’’, Osman İşmen'in ‘‘Jazz Eastern’’ albümlerinin İngiltere, Almanya, Portekiz, Avusturya, İtalya gibi ülkelerde müzik marketlere dağıtılmasının ardından Tuğçe San'ın adını da tüm Avrupa'nın duyacağını söylüyor. İlk olarak bu ayın ortasında Almanya'da düzenlenen Avrupa'nın en büyük fuarlarından Pop-Com'da Avrupa single ‘‘Tempo’’ ile görücüye çıkan San, orada çeşitli konserler de verecek.

‘‘Tempo’’, ikinci albüm ‘‘Devam, Devam’’ ile aynı tarihte Avrupa'da piyasaya çıkacak. Avrupa müzik endüstrisine sunulacak bu çalışmanın prodüktörlüğünü ve bestelerini bir önceki albümde de yer alan Ute Berling Production adına Global Dance Squad gerçekleştirdi. Stüdyo çalışması tamamen Almanya'da gerçekleştirilen albümde yer alan parçalara Özlem Tekin, Barlas Erinç, Alper Berksu gibi isimler söz yazdı. Bol ritmli parçaların yer aldığı çalışma bu yazın en popüler soundu Afrika ritmlerini de içeriyor. Albüm Türkiye'ye yönelik olduğu için Türkçe hazırlanırken Avrupa'da yayınlanacak olan single İngilizce sözler içeriyor. İçindeki ezgilerin bazı melodileri ise bizim kulaklarımıza hiç de uzak değil.

Sırada Sertab var

Tuğçe San'ın yurtdışına açılma projesinin ardından son yıllarda büyük çıkış yapan Sertab Erener için bir çalışma içine girdiklerini söyleyen Ayraçman, ‘‘Sertab'a da Tuğçe gibi bir Avrupa single ve bir Türkiye albümüne başlıyoruz. Amacımız sanatçılarımızı Avrupa'ya çıkarmak. Bunları yaparken de Hasan Cihat Örter ve Osman İşmen’le Batı'ya onların dinleyeceği formatta kendi ezgilerimize yer verdik. Tuğçe San ve Sertab Erener'de de bu farklı olmayacak. Yoksa hata yapılır. Çünkü Batı'ya kendi dilinde, kendi müziğinde, kendi şarkıcımızla gitmek pek akıllıca değil. Dışarıda her gün yüzlerce yeni kişi çıkıyor. Bizim farklı bir müzik kültürümüz var. Hem Sertab’da hem de diğer sanatçılarda, yapmamız gereken bizim etnik tarafımızın, melodimizin, ezgilerimizin korunarak bize özgü, Batı'ya etnik gelecek yapılarını korumak olacak. O zaman Batı'ya ilginç ve farklı geleceğiz’’ diyor.

Ayraçman, Sertab Erener'in önümüzdeki aylarda başlayacak projesinin henüz kesinlik kazanmadığını söyleyerek şöyle konuştu; ‘‘Hazırlık aşamasındayız. Türkiye'deki en iyi aranjör, besteci ve prodüktörlerle çalışılacak. Bunun için bir ekip oluşturuluyor. Atilla Özdemiroğlu, Fahir Atakoğlu bu ekibin içinde olacak. Repertuvar seçimi yapılıyor.

Avrupa single için şarkı arayışı içindeyiz. Bu Sertab'ın albümlerinde hazır olan bir parça veya yeni olacak. New York Sony International'da bulunan ünlü prodüktör Peter Raşır bu projenin başında yer alıyor. O bir ekip oluşturuyor.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!