Ne nerede

Güncelleme Tarihi:

Ne nerede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul

Beyaz Saray'da Cinayet

Uzun yıllar pek çok cinayet olayını çözmüş olan dedektif Harlan Regis (Wesley Snipes), Beyaz Saray'daki bir kadının ölümün araştırmaya başlayınca aklına bile gelmeyen pek çok şey olduğunu görür. Araştırmanın kısa sürede sona ermesi için gizli servis ajanı Nina Chance'in (Diane Lane) de yardımı alan Regis, olaya karışan üst düzey bürokratlar, alenen ortadan kaybolan evraklar ve kendilerini yasadan üstün gören gizli ajanlar karşısında dehşete düşer. Yönetmen: Dwight Little. Altunizade Capitol, Avcılar Standart, Bakırköy Avşar, Bakırköy Carousel, Beyoğlu Fitaş, Çemberlitaş, Şafak, Etiler Akmerkez, G.O.Paşa Cinemass, Maslak Princess, Maltepe Graundhaus'da.

Hollywood Kaçakları

Hollywood Kaçakları, kenar mahallede yaşayan iki kafadarın düşlerini gerçekleştirmek için Hollywood'a kaçmaya kara verişlerini anlatıyor. Muammer Özer'in kendi yaşam öyküsünden yola çıkarak yazdığı senaryoyla çektiği Hollywood Kaçakları'nda Halil Ergün, Bülent Kayabaş, Füsun Demirel, Serra Yılmaz gibi ünlü oyuncular rol alıyor. Altunizade Capitol, Ortaköy Feriye.

Koman'ın tek heykeli

Heykeltıraş İlhan Koman'ın bir heykeli 6 Ocak tarihine kadar Galeri Nev'de sergileniyor. Türk heykel sanatının kilometre taşlarından biri olan Koman'ın bu ilginç heykelini mutlaka görmelisiniz. Maçka Cad. 33/B 80200 İstanbul. Tel: 231 67 63

19 farklı bakış

Sevim Gürsoy Tunçyıldız tarafından kurulan Detay Sanat Grubu'nun 19 sanatçısının yapıtlarından oluşan sergi Uran Kültür ve Sanat Merkezi'nde sürüyor. Aralarında Alev Polat, Beki Lenon, Beki Bennun'un da bulunduğu 19 sanatçının kendi dünyalarını yansıtan tabloları 10 Ocak'a kadar görülebilecek. Altunizade Tophanelioğlu Cad. No: 56 Üsküdar. Tel: 343 10 00.

Bursa'nın resimleri

Kadın ressamlarımızdan Yıldız Bursa'nın yapıtları 6 Ocak'tan başlayarak 23 Ocak tarihine kadar İş Bankası Erenköy Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Bağdat Cad. 316/4 Erenköy. Tel: 358 28 41.

Deneç'in düşsel dünyası

Fantastik gerçekçilik akımının Türkiye'deki önemli temsilcilerinden biri olan Erol Deneç'in son dönem çalışmalarından oluşan sergi 6 Ocak'ta İş Bankası Parmakkapı Sanat Galerisi'nde açılıyor. Deneç'in, çok renkli ve masalsı bir dünyanın kapılarını açan bu sergisi 28 Ocak'a kadar sürecek. İstiklal Cad. Meşelik Sok. No: 2 Beyoğlu. Tel: 244 20 21.

Kısas-ı Enbiya

Bugüne kadar yalnızlığın, hüznün öyküsünü heykellerine yansıtan Tuba İnal, yaklaşık bir yıldır Kısas-ı Enbiya öykülerini sunuyor seyirciye. İnal'ın 30 heykelden oluşan sergisi 9 Ocak tarihine kadar Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde. İstiklal Cad. Beyoğlu. Tel: 252 47 00.

Coşku dolu resimler

Jilda Shakian için resim yapmak, tuval üzerinde görsel yükselişler ve renk lekeleri eşliğinde belli bir gerilim yaratmak demek. Sanatçının, enerji ve coşku dolu resimlerinden oluşan sergisi 8 Ocak'tan başlayarak Atatürk Kültür Merkezi'nde görülebilir. Taksim. Tel: 251 56 00.

Hisarlı Ahmet'e anma

Türk halk müziğine hem sesiyle, hem yorumuyla büyük katkıları olan Hisarlı Ahmet 4 Ocak'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen bir konserle anılıyor. Hisarlı Ahmet Yorumlarıyla Kütahya Türküleri başlıklı konser saat 20.00'de başlayacak.

Nefesli sazlardan senfoni

Sadece nefesli sazlardan oluşan Kent Orkestrası, 5 Ocak'ta müzikseverlerle buluşuyor. Şef Kamil Coşkun'un yöneteceği konserde senfonik eserlerden Broadway müzikallerine kadar çok geniş bir repertuar sunulacak. Konser saat 20.00'den itibaren izlenebilir.

Cumartesi konserleri

Yapı Kredi'nin düzenlediği Cumartesi Konserleri'nin 10 Ocak'taki konuğu Fransız piyanist Florent Boffard. Sanatçı, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konserinde Schumann, Wagner, Liszt ve Stkochausen'in eserlerinden oluşan bir program sunacak. Taksim. Tel: 251 56 00.

ANTALYA

Sinemalar

Megapol, Tomorrov Never Dies. Prestij, Tılsım. Altın Portakal, En İyi Arkadaşım Evleniyor (Gündüz) Hamam (Akşam). Kent, Ağır Roman. Aspendos, Beni Bırakma. Kültür, Bean.

TRABZON

Musa Eroğlu konseri’ne büyük ilgi

Türk Halk Müziği ve bağlama sanatının ustalarından Musa Eroğlu, Trabzon'da verdiği konserle dinleyenleri büyüledi. Atatürk Kültür Merkezi Salonu'nda yapılan konsere çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bine yakın dinleyici katıldı.

Sinemalar

Saray Sineması, Salon 1, Günışığı. Oyuncular: Sylvester Stallone Amy Brennemen. Yönetmen: Rob Cohen. Salon 2, Metro. Oyuncular: Eddie Murphy Micheal Rapaport. Yönetmen: Thomas Carter.

ANKARA

007 başkentte

007 James Bond'un yeni serüveni Ankapol Sineması'nda gösterime girdi. Başrollerini Pierce Brosnan ve Jonathan Pryce ve Teri Hatcher'in paylaştıkları film, hızlı temposuyla şimdiden gişe rekorlarını zorluyor. Yarın Asla Ölmez bu kez de medya dünyasına el atıyor. Medyanın gücünü gözler önüne seren film bir büyük iletişim devinin yanlış ellerde olursa nasıl korkunç olaylara yol açabileceğini gözler önüne seriyor.

Sergiler

Nazan Mengü'nün soyut resimleri Başak Sigorta Sanat Sanat Galerisi'nde görülebilir.

İsmet Yılmaz'ın resimleri Ziraat Kültür Merkezi'nde sergileniyor.

Silah Beyaz Sanat Galerisi'nde karma takı seramik sergisi sürüyor.

DİYARBAKIR

Sinemalar

Diyarbakır sinemalarında bu hafta birbirinden ilginç filmler var. Emek Sineması'nda gösterimde olan Cadı Kazanı, yarın yerini başrollerini Richard Dreyfuss, Ellen Barkın, Gabriel Byrne ve Diane Lane'in paylaştıkları Kuduz Bakışı adlı komediye bırakıyor. Dilan Sineması'nda bugün, Luis Llosa'nın yönetmenliğini yaptığı Anakonda gösterime giriyor. Site Sinemasında bu hafta Delicesine ve Cüce Bond adlı filmler var.

Tarla Kuşu

Bu ay Devlet Tiyatroları'nda Tarla Kuşuydu Juliet adlı oyun sahnelenecek. Bu iki bölümlük komedi, Ephraim Kishon imzasını taşıyor.

iZMİR

Yeni yıl konseri

İzmir Devlet Opera ve Balesi, geleneksel yeni yıl konserini bu yıl 8 Ocak ve 10 Ocak günleri saat 20.00'de Sabancı Kültür Sarayı'nda gerçekleştirecek. Şef Alexandru Samoila'nın yönetiminde İZDOB Orkestra, solo, koro ve bale sanatçılarının görev alacağı yeni yıl konserinde daha önce sahnelenmiş bazı operetlerden bölümler sunulacak. Strauss'un ‘‘Yarasa’’, Lehar'ın ‘‘Tebessümler Diyarı’’, ‘‘Şen Dul’’, Kalman'ın ‘‘Çardaş Fürstin’’ ve ‘‘Kontes Maritza’’ operetlerinin izleneceği konserde koroyu Caner Ruhselman çalıştırdı, dansları bale sanatçısı Neslihan Öztürk hazırladı.

Şairler renklendirdi

Konak'taki Kabile Kitabevi yeni dekoru ve kafeteryasıyla İzmirliler'in hizmetine girdi. Alfabetik sıraya göre dizilmiş 12 bin çeşit kitabın bulunduğu Kabile Kitabevi'nde sanat edebiyat dünyasının tanınmış isimlerinin söyleşi yapabileceği, dergi ve kitap okunabilecek bir de kafeterya bulunuyor.

Kadın şairler yarışması

Ege Kadın Dayanışma Vakfı, Egeli Kadın Şairler yarışması düzenledi. Ege'de doğmuş ve Ege'de yaşayan tüm kadın şairlerin katılabileceği yarışmada konu sınırlaması yok. Kadın şairlerin en az iki, en çok üç şiirle katılabilecekleri yarışmanın son başvuru tarihi 30 Ocak 1998. Serap Aksoy, Yaşar Aksoy, Mehmet Yaşar Bilen, Mübeccel Çakır, Jülide Gülizar, Hidayet Karakuş, Prof. Dr. Meryem Koray, Yrd. Doç. Dr. Nezahat Öztekin, Sennur Sezer ve Bekir Yurdakul'dan oluşan seçici kurulun belirleyeceği birinciye 75, ikinciye 50, üçüncüye 25 milyon lira para ödül verilecek. Detaylı bilgi için 0 232 446 32 23 numaralı telefon aranabilir.

‘‘Urartu’’ kitabı

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'nun 32 yıllık çalışmasının birikimi olan ‘‘Urartu Krallığı Tarihi ve Sanatı’’ adlı kitabını bastırdı. Kitabın tanıtımını Prof. Dr. Çilingiroğlu'yla birlikte yapan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Başkan Yard. Feyhan Kalpaklıoğlu, ‘‘Urartu kazılarına sponsor olarak, bilimsel çalışmaları desteklemek ve tarihe ışık tutmak istiyoruz’’ dedi.

Işık ve gölge

Ressam Aysel Bizsel Çırpanlı, 10'ncu kişisel sergisini Kibele Sanat Galerisi'nde açtı. 100'e yakın tablosu yurtiçi ve yurtdışındaki koleksiyonlarda bulunan sanatçının 43'ü suluboya biri yağlıboya 44 çalışması yer alıyor sergide. Yaz aylarında yaptığı suluboya çalışmalarında, gördüğü ve duyumsadığı güzellikleri, bayrağın dalgalanışını, denizi, doğayı, yalnızlık hissini, sıcak ve serinliği, ışığı ve gölgeyi estetik bir anlatımla tuvaline aktaran sanatçının sergisi 7 Ocak akşamına kadar görülebilir.

Müzikli gece

‘‘Kuşatma Altında Aşk’’ filmine yaptığı müzik ve ‘‘İstanbul'un Düşüşü’’ adlı CD'si ile son günlerde isminden sıkça söz ettiren genç besteci Kamran İnce ve Amerikalı Keman Sanatçısı Susan Waterbury, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Narlıdere Salonu'nda İzmirli sanat severlerle buluştu. Ege Kültür Vakfı'nın organizasyonu ile gerçekleştirilen gecede sanatçılar Aaron Copland, Dmitri Shostakovich, Peter Climie, Arvo Part ve Kamran İnce'nin bestelerinden örnekler çaldı.

Bu ansiklopedi başka

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı öğretim üyesi, müzikolog Onur Akdoğu, Egeli müzikçiler bir ansiklopedide topladı. 18. Yüzyıl'dan bu yana Ege'de yaşamış müzikcilerin yaşam öykülerine yer veren kitap, dokuz yıllık bir çalışmanın ürünü. İzmir'in müzik yaşamını derinden etkilemiş sanatçıların belgesel fotoğraflarının da yer aldığı kitapda iki binin üzerinde biyografi yer alıyor.

Rusya'dan Balalayka

Rus halk şarkılarının yorumuyla tüm dünyada ün kazanan The Feenist Balalayka Topluluğu, şimdi de İstanbul'da. Kremlin Sarayı'nda da pek çok kez konser veren topluluk, 9 Ocak saat 20.00'den itibaren müzikseverlerle birlikte olacak.

Şimşek'ten şiirli sergi

1953 Trabzon doğumlu olan ve halen Ankara'daki atölyesinde resim çalışmalarını sürdüren ressam Hülya Şimşek, ‘‘Dönemeç’’ adını verdiği ikinci kişisel sergisini Trabzon'da açtı. Akbank Sanat Galerisi'nde açılan sergide 40 yağlıboya tablo, yine Şimşek'e ait şiirlerle birlikte sergileniyor. Şimşek ‘‘Ben resimlerimin konularını her zaman şiirlerimden alırım. Bu nedenle sergide bulunan tabloları tamamlayan şiirlerimi de sergiliyorum’’ diyor.

Ocaklı'nın kadınları

Ressam Cuma Ocaklı yağlıboya çalışmalarını Ankara Arda Sanat Galerisi'nde sergiliyor. 1947 doğumlu sanatçının soyut çalışmaları yanında kadın portreleri de dikkat çekiyor. Çok sayıda sergiye imza atan, ancak eserleri iki yıla yakın bir süredir sergilemeyen sanatçının tabloları bu nedenle Ankara sanat ortamına yepyeni bir soluk katıyor. Sergi 11 Ocak tarihine kadar açık.

Roseanna

Marcello (Jean Reno) ve Roseanna (Mercedes Ruehl) birbirlerine deli gibi aşık bir çifttir. Ancak Mercedes ölmek üzeredir ve son bir isteği vardır, o da köyün mezarlığına gömülmek. Marcello, köy mezarlığında sadece üç kişilik yer kaldığını ve rezervasyon kabul edilmediğini öğrenince, takdire şayan bir görevi üstlenir: köydeki ölümleri önlemek. Roseanna's Grave'i (Roseanna) tecrübeli televizyon yapımcısı Saul Turteltaub'un senaryosuna dayanarak ödüllü İngiliz yönetmen Paul Weiland yönetiyor. İstanbul Altunizade Capitol, Beyoğlu Alkazar, Kadıköy As, Ortaköy Feriye'de.

Ölüm ve yaşam arasında

Devlet Tiyatroları Ankara'da hafta içinde Yeni Sahne'de ‘‘Üç Boylu Kadın’’ isimli eseri sahneliyor. Edward Albee'nin yazdığı oyunda başlıca rolleri, Meral Gözendor, Asuman Bayraktar, Meltem Eserol ve Gökhan Doğan paylaşıyor. Oyun ölüm ile yaşam arasındaki çelişkiyi ve gerçek mutluluğun ne olduğunu sorguluyor.

Yoto'dan resimler

Bulgar Ressam Christo Yotov, Türkiye'deki 2. kişisel sergisini İzmir Yapı Kredi Sanat Galerisi'nde açtı. Birkaç yıl önce İstanbul'da açtığı ilk sergisi büyük ilgi gören sanatçı, çalışmalarını bu kez İzmirli sanatseverlerin beğenisine sundu. Avrupa ve Amerika'da da pek çok sergi açan ve dünyada ‘‘Yoto’’ imzasıyla tanınan sanatçının eserleri Sofya Milli Resim Müzesi, Piovdiv Rousee Lovech ve Pleven Galeri Galerileri'nde bulunuyor. Sergi 15 Ocak'a kadar açık.

Arjantinli'den Türk ezgileri

Arjantinli ünlü gitarist Ricardo Moyano, İzmir Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği resitalde müzikseverleri coşturdu. Senfoni Müzik Market'in katkılarıyla gerçekleştirilen resitalde Moyano kendi bestelerini çaldı. Geçtiğimiz günlerde ‘‘Marine’’ adlı bir CD çıkaran sanatçı bir Türkle evli ve İstanbul'da yaşıyor. Moyana'nın eşi için bestelediği ‘‘Sibel’’, Aşık Veysel'den bestelediği ‘‘Kara Toprak’’ çok beğenildi.

Ünlü soprano Maria Callas, ölümünün 20'inci yılında Antalya Kültür Merkezi'nde anılıyor. Hayranlarından Terrence Mc Nally tarafından kaleme alınan ‘‘Maria Callas-Ustalar Sınıfı’’ adlı oyunda başrolü devlet sanatçısı Ayten Gökçer üstleniyor. 9-10 Ocak tarihlerinde sergilenecek oyunun rejisörlüğünü devlet sanatçısı Cüneyt Gökçer, müzik danışmanlığını ise ünlü opera sanatçısı Suna Korad yapıyor. Oyunda, Callas'ın opera sanatçılarına şan dersleri verdiği öğretmenlik yılları, sanatına olan tutkusu, aşk ve hüzün dolu yaşamı anlatılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!