Şüpheli paket iddiası

Güncelleme Tarihi:

Şüpheli paket iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Faciaya neden olan patlamanın nedeni henüz belirlenemedi. Tedavi gören 58 yaralıdan 8'inin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Patlamanın olduğu büfe sahipleri, ‘‘Şüpheli paket vardı’’ diyerek, bomba iddiasında bulundular.

Mısır Çarşısı'nın girişinde önceki gün faciaya sahne olan dönerci büfesinin sahipleri Hakan ve Selim Öztütüncü kardeşler, patlamanın LPG tüpünden değil, şüpheli paketteki bombadan meydana geldiğini öne sürdüler.

Savaş alanına dönen işyerlerinde, enkaz arasında dolaşırken çok üzgün oldukları gözlenen iki kardeşten Hakan Öztütüncü, daha sonra karakola giderek ifade verdi. Hakan Öztütüncü, patlamaya şüpheli paketin neden olduğunu belirterek, şöyle dedi:

‘‘Olay günü ben dışarıdaydım. Patlamadan sonra geldim. İçeride çalışanlar dondurma makinesinin önünde bir paket bulmuşlar. O paketi birisi unutmuş diye getirip para kasasının altına koymuşlar. Biraz sonra da kasanın olduğu yerde patlama olmuş. İçeride 8 tüp vardı. Hiçbiri patlamamıştı. İpragaz yetkilileri gelip tüpleri incelediler. Tüpler sağlamdı. Gaz sıkışması mümkün değildir, çünkü camlar ve kapılar sürekli açıktır ve kasanın yanında tüp yoktu. İşyerimiz sigortalıdır, ancak teröre karşı sigortalı değildi.’’

Selim Öztütüncü de çalışanlar tarafından bulunan içi büsküvi dolu kutunun patladığını öne sürerek şunları söyledi:

‘‘Olay günü patlamadan 15 dakika önce dışarıda bulunan dondurma makinesinin önünde, yanımızda çalışan ölen Fethi Çulpaz'ın yeğeni Engin Çulpaz bir paket bulmuş. Paketi birisi unutmuş diye içeri almışlar. Paketi açmışlar içinden karton kutu çıkmış. Karton kutunun içinde ise büsküvi olduğunu görmüşler. Altına bakmamışlar. Daha sonra para kasasının altına koymuşlar. Biraz sonra da patlama olmuş.’’

Bir uzman: Bomba ihtimali yüksek

Mısır Çarşısı'nın girişinde meydana gelen patlama yerinden bomba uzmanlarınca toplanan parçalardan bir kısmı da, Emniyet Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı'nda inceleniyor. Kriminal Kimya'da sürdürülen incelemelerde bomba ihtimalinin araştırıldığı bildirildi. Emniyet Müdürü Hasan Özdemir patlamanın nedeninin henüz tespit edilemediğini ifade ederken, Emniyet Müdürlüğü'nde görevli uzman bir yetkili, ‘‘Tüp patlamalarında parça tesiri olmaz. Olay yerindeki tüplerin hepsi sapasağlam. Dükkanda gaz sıkışması olması ihtimali de çok zayıf. Çünkü kapı sürekli açılıp kapandığı için gaz birikmesi sözkonusu olamaz. Sabah işyeri açıldığı sırada patlama olsa, gaz sıkışması ihtimali olabilirdi. Ancak bu patlamada bu sözkonusu olamaz. Burada patlayanın bomba olma ihtimali kuvvetli. Araştırmalar bu yönde sürdürülüyor’’ dedi.

Deliller inceleniyor

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Mısır Çarşısı'nın girişinde meydana gelen patlamanın bombalama, sabotaj veya kundaklama olduğuna dair hiçbir bilgiye rastlanmadığını belirterek, en ufak delillerin bile titizlikle incelendiğini kaydetti. Dün sabah İstanbul'a gelen İçişleri Bakanı Başesgioğlu, daha sonra İstanbul Valisi Kutlu Aktaş ve Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ile Mısır Çarşısı'na giderek, burada yaklaşık yarım saat süreyle incelemelerde bulundu. Olay yerinde bilirkişi incelemesi yapan uzmanlardan bilgi alan Başesgioğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Halen teknik incelemenin sürdüğünü ifade eden Başesgioğlu, bütün delillerin toplandığını ve en küçük ihtimalin dahi değerlendirileceğini ifade etti. Başesgioğlu, ‘‘Yoğunlaşan ihtimal, gaz kaçağı konusudur. Ama bütün bunlara rağmen en küçük bir endişe dahi kalmaması için, bilirkişilerimiz bu konudaki araştırmalarını çok titiz bir şekilde yapıyorlar. Delillerin teknik incelemesi yapıldığında,

patlamanın sonucu açıklanacak’’ diye konuştu. Patlamada 7 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan İçişleri Bakanı, şu anda 2 hastanede 40 yaralının tedavi gördüğünü ve bunlardan 8'inin durumunun ağır olduğunu bildirdi. İçişleri Bakanı, tespit edilebilmiş bir ihmal olup olmadığı sorusunu da, ‘‘Şu anda bizim ortaya çıkarmak istediğimiz, patlama olayının gerçek nedenidir. Dün ve bugün yapılan incelemelerde bu işin bombalama olduğu yönünde bir bulgu yok’’ diye yanıtladı. Patlamadan önce bir şüpheli paket bırakıldığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de, ‘‘Hem deliller, hem tanık ifadeleri, bu olayda birlikte değerlendirilmesi gereken hususlardır. Fakat komplo teorileriyle hareket etmememiz lazım’’ dedi.

BAKANLARDAN ZİYARET

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Eminönü’nde meydana gelen patlamadan sonra, çeşitli hastanelere kaldırılan yaralıları ziyaret ettiler.

Savcılık soruşturma başlattı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mısır Çarşısı'nın girişinde önceki gün meydana gelen ve 7 kişinin ölümü 120 kişinin de yaralanmasıyla ilgili çok yönlü bir soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar, konusunda uzman 6 kişilik bilirkişi heyeti tarafından olayın incelemeye alındığını belirtti. Yaşar, olay yerinde yapılan ilk incelemede, patlamanın nedeni konusunda kesin bir sonuca varılamadığını bildirdi.

Adli Tıp uzmanları cesetleri inceliyor

Mısır Çarşısı'ndaki patlamadan hemen sonra olay yerine giden Terörle Mücadele Şubesi bomba uzmanları ile Adli Tıp Enstitüsü uzmanlarının incelemesi sürüyor. Kumaş, tahta parçaları, ipucu olabilecek diğer parçaları toplayan uzmanların hem Emniyet Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı hem de Adli Tıp Kurumu'ndaki çalışmaları sürüyor. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sevil Atasoy, şunları söyledi: ‘‘İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı üzerine ben ve enstitüden 2 arkadaşım bir bilirkişi heyeti oluşturarak olayla ilgili çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız olay yerinden topladığımız parçalar, cesetler ve cesetlerin üzerindeki giysiler üzerinde yoğunlaştırdık. Özellikle cesetlerin ve yaralıların giysileri üzerinde patlama sonucu oluşan 'is' tabakası üzerinde fiziksel ve kimyasal analizler yaparak patlamanın kaynağına ulaşıp olayın sebebini aydınlatmaya çalışacağız. Bunun dışında olay yerinde çekilen video görüntüleri ve fotoğraflar üzerinde de çalışıyoruz. Bu derece şiddetli bir patlamanın sebebini kesin olarak saptamaya çalışıyoruz. Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporundan sonra 10 gün içinde savcılığa ilk raporumuzu sunacağız’’ dedi.

Tüp bulundurma izni yokmuş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalım, Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamanın nedeninin henüz belirlenemediğini söyledi. 1989'da gıda ruhsatı aldığı belirtilen büfenin Eminönü Belediyesi yetkilileri tarafından 7 Nisan 1997'de yapılan denetiminde sağlık koşullarına uygun olmadığı saptanarak 1 milyar 140 milyon lira ceza kesildiği ve tüp bulunmadığı bildirildi. 16 Ekim 1997'deki denetimde de LPG tüpü bulunan büfenin sahibinin yangın tüpü alması, LPG tüpünü kaldırması için uyarıldığı ve 1 milyar 140 milyon lira ceza kesildiği açıklandı. Olay yerinde yaptığı incelemede, patlamanın nedenini belli edecek somut bulguya rastlanamadığını belirten Yalım da ‘‘Bizim gördüğümüz, patlama dükkanın ortaya yakın bir yerinde meydana geliyor. Patlama nedeniyle üst asma çatıda büyük bir delinme var. Polisin bomba uzmanlarıyla birlikte, patlayıcı madde ihtimaline karşı bir fünye aradık. Dükkanın içi süpürülmüş olduğu için izine rastlayamadık. LPG tüpünün bağlı olduğu dönerin bulunduğu alanda inceleme yaptık. Tüpün dönere bağlı olduğu borularda herhangi bir hasar görmedik. Yaptığımız incelemeler sonunda, LPG patlaması ile ilgili net bir bulguya rastlamadık.’’ dedi.

Facia kurbanlarına gözyaşı

Anneleri Birgül Tuncer ile atari almak için gittikleri Mısır Çarşısı'nda can veren 3 yaşındaki Ergin ve 7 yaşındaki Engin Tuncer kardeşler ile kapı komşuları 7 yaşındaki Erdi Karaca'nın cenazeleri dün gözyaşları arasında toprağa verildi. Kağıthane Ulu Cami'deki cenazede, eşi hastanede ölümle pençeleşen Nurettin Tuncer yakınlarının desteği ile ayakta durabildi. Oğlu Erdi'yi kaybeden baba Haki Karaca ise kardeşi Murat'a sarılarak gözyaşlarına boğuldu. Tuncer kardeşler aynı tabut içerisinde cenaze namazı için camiye getirilmesi, burada bulunanları gözyaşlarına boğdu. Kılınan cenaze namazının ardından Hasdal Mezarlığı'na götürülen Tuncer kardeşler aynı mezara konulurken komşu oğlu Erdi Karaca ise yan mezara defnedildi. Patlamada yaşamını yitiren 2 çocuk annesi Beyhan Sürücü'nün cenazesi de dün Eyüp Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verildi.Patlamada ölen evli 2 çocuk babası konfeksiyoncu Tuncay Özkan'ın cenazesi ise önce evinin bulunduğu Ayazağa Köyü'ne getirildi. Özkan'ın cenazesi daha sonra memleketi Samsun'un Ladik ilçesine gönderildi. Patlamanın meydana geldiği büfenin 25 yıllık işletmecisi Fethi Çulpaz'ın cenazesi ise memleketi Giresun'un Bulancak ilçesi Ataköy'e gönderildi.

Mucize bebek

Eminönü, Mısır Çarşısı'nın girişindeki patlama birçok aileyi üzüntüye boğarken Ersoy ailesi acı ile sevinci birarada yaşadı... Doğacak bebeğine giysi almak için oğlu Emre ve bir yakını ile Eminönü'ne giden 26 yaşındaki Gülay Ersoy, patlama sırasında yaralanıp kaldırıldığı Haseki Hastanesi'nde dün nurtopu gibi bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Patlama nedeniyle elleri, yüzü ve bacaklarından yaralanıp, yanıklar meydana gelen 8,5 aylık hamile Gülay Ersoy olayın şokundan kurtulamazken dün sabah doğum sancıları sıklaştı. Hemen doğum servisine alınan Gülay Ersoy, 3,5 kilo ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Hem acıyı hem sevinci bir arada yaşayan Gayrettepe'da bakkallık yapan baba Halit Ersoy, eşinin ve oğlunun sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, ‘‘İlk oğlumun adı Emre olduğu için yeni bebeğimize de ona uygun olsun diye Cemre adını vermeyi düşünüyorduk. Şimdi değiştirir miyiz bilmiyorum’’ dedi.

Genç kadının hâlâ şokta olduğunu belirten doktorlar ise önümüzdeki günlerde sağlığına kavuşacağını ifade ettiler.

Çarşıda temizlik

Tarihi Mısır Çarşısı'nın girişinde meydana gelen patlamanın yaraları sarılıyor. Savaş alanına dönen patlama yerinde temizlik çalışmalarına başlanırken hastaneye kaldırılan yaralılardan da çoğu tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. Yaralılardan 8'i ağır toplam 58 kişinin tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamadan sonra harabeye dönen büfe ve Yenicami Meydanı'nda Vakıflar Müdürlüğü, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, Adli Tıp Kurumu, belediye, itfaiye, polis kriminal laboratuvarı ve Botaş görevlilerinden oluşan heyet, dün sabah erken saatlerde inceleme yaptı. İncelemenin ardından Eminönü Belediyesi'ne ait dozer ile enkaz kamyonlara yüklenerek kaldırıldı. Ardından belediyenin temizlik ekipleri alanı ve çarşı kapısını tazyikli sularla yıkadılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!