Ne Nerede

Güncelleme Tarihi:

Ne Nerede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL

Tarihten izler

Osmanlı Bankası'nın kuruluşundan bu yana koruyup sakladığı binlerce belge, fotograf ve değerli kağıdın yeraldığı Tarihten İzler başlıklı sergi, bankanın Tarihi Araştırma Merkezi'nde devam ediyor. 134 yıllık zengin bir arşivde yeralan kaynaklar ile oluşturulan bu kapsamlı sergi, 17 Mart'a kadar açık kalacak.

Konuşan renkler

Ressam Beygü Gökçin'in Last Blue Monday of 1997 projesi kapsamındaki Talking Colors adlı sergisi, Q Caz Klüp'te yarın 29 Aralık'a kadar görülebilir. Çırağan Sarayı, Casino Karşısı, A Blok, Beşiktaş.

Bir ustadan heykeller

Heykel ustası Ferit Özşen son dönem yapıtlarını 24 Ocak'a kadar Beyoğlu'ndaki Aksanat'ta sergiliyor. İstiklal Caddesi, Beyoğlu. Tel: 252 35 00.

Dünden bugüne Türk sanatı

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim- İş Bölümü öğretim üyelerinden Mehmet Zeki Kuşoğlu, artık örneklerine çok az rastlanan sedef, gümüş ve altınla yapılan geleneksel Türk el sanatlarını yaşatıyor. Sanatçının sergisi, 28 Ocak tarihine kadar Karsu Tekstil Sanat Galerisi'nde. Gazeteciler Sitesi Yazarlar Sok. No: 26, Esentepe. Tel: 288 33 89.

Bir Cumhuriyet ressamı

Atatürk devrimlerinin kadın sanatçıya verdiği değer ve önemi gözler önüne seren ilk örneklerden biri olan ressam Müreccel Küçükaksoy'un yapıtları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda sanatseverlere sunuluyor. Küçükaksoy'un 50 yıllık birikimini yansıtan sergi, 30 Aralık'a kadar açık.

Detay Grubu'ndan tablolar

1990 yılında Sevim Tunçyıldız tarafından kurulan Detay Grubu'nun karma resim sergisi Uran Kültür ve Sanat Merkezi'nde görülebilir. Grubun, birlikte açtığı bu 12'nci sergi, 10 Ocak'a kadar sürecek. Altunizade Tophanelioğlu Cad. No: 56. Tel: 343 43 85.

Ünlü DJ’ler İstanbul’da

Berlin’in ünlü DJ’leri DJ Feed, DJ Sebel ve Mc Jamie White yılbaşı gecesi Magma Club’ta müzik yapmak üzere İstanbul’a geliyorlar. Akarsu Sk. NO.5, Galatasaray.

Sanatta 10 usta

‘‘Modern Türk Sanatından 10 Usta’’ başlıklı sergi, Cumalı Sanat Galerisi'nde sürüyor. 9 Ocak tarihine kadar açık kalacak olan sergide, Hale Asaf, Şefik Bursalı, Ali Çelebi, İlhami Demirci, Cevat Dereli, Hamit Görele, Zeki Kocamemi, Züthü Müridoğlu, Cemal Tollu ve Eşref Üren'in resimleri yeralıyor. Şakayık Sok. 45/3. Tel: 248 31 65.

Bond medyaya karşı

Sinema dünyasının en çok ilgi gören kahramanlarından biri olan James Bond, yeni macerasıyla yine solukları kesecek. Roger Spottiswoode'un yönettiği Yarın Asla Ölmez (Tomorrow Never Dies) adlı bu 18'inci Bond filminin başrollerinde Pierce Brosnan, Michelle Yeoh, Jonathan Pryce, Teri Hatcher yeralıyor. Altunizade Capitol, 1 ve 2, Avcılar Standart, Bakırköy Carousel, Bakırköy Renk, Bakırköy Sinema 74, Beyoğlu Atlas, Beyoğlu Fitaş, Etiler Akmerkez, Etiler Hisllside Parliament Cinema Club, Fenerbahçe Piramid Florya Prestij, Gaziosmapşa Sinemass, Kadıköy Süreyya, Maltepe Grand House, Fatih Feza, Maslak İstanbul Princess, Ortaköy Feriye, Ortaköy Princess, Pendik Güney, Teşvikiye AFM, Osmanbey Gazi.

ANTALYA

Sergiler

ANSAN Sanat Galerisi'ndeki İzmirli ressamlar Ali Sevimli, Oğuz Demir ve Hasret Sevim'in karma resim sergisi, 31 Aralık tarihine kadar sürecek. Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sürmekte olan Galeri Müdürü Nuri Sezer'in yağlı boya resim sergisi 31 Aralık tarihinde sona erecek. 2-14 Ocak 1998 tarihleri arasında Yaşar Yapıcı, 15-21 Ocak 1998 tarihleri arasında ise Necdet Güven'in resim sergileri galeri de gerçekleşecek.

Sinemalar

MEGAPOL, Tomorrow Never Dies. PRESTİJ, Hamam. ALTIN PORTAKAL, En İyi Arkadaşım Evleniyor. KENT, Ağır Roman. ASPENDOS, Beni Bırakma. KÜLTÜR, Bean.

ADANA

Yurtdışında başarıyla yönettiği konserler sonrasında Adana'ya dönen ünlü orkestra şefi Emin Güven Yaşlıçam, sanatseverlerle yeniden buluştu. Şu sıralar şubat ayında Çukurova Senfoni Orkestrası ile vereceği konserin hazırlıklarını sürdürüyor. Belçika Kraliyet Orkestrası ile Kıbrıslı piyanist Rüya TAner'in seslendirdiği Mozart'ın eserlerinden oluşan CD'si ise ocakta piyasaya çıkacak.

ANKARA

Tarzan Ankara'da

‘‘George Of The Jungle’’ isimli unutulmaz şarkısı ile aşk, macera ve komedi üçgeni içinde izleyici karşısına çıkan Orman Kaçkını filmi Ankara'da Koru ve Metropol sinemalarında gösterime giriyor. Efektleri ile dikkat çeken çalışmada, George ormandan çıkarak şehre yerleşme planları yapar. Ancak düşmanları karşısında bulan George onları ormandan temizlemek için amansız bir mücadele içersine girer.

Sergiler

Cemal Güvenç'in suluboya tabloları Türkiye Kalkınma Bankası Sanat Galerisi'nde görülebilir.

Cuma Ocaklı resim sergisi Arda Sanat Galerisi'nde sürüyor.

Nazan Günay'ın resim sergisi Başak Sigorta Sanat Galerisi'nde.

Şeref Bigalı'nın resim sergisi Doku sanat Galerisi'nde görülebilir.

diyarbakır

Sinemalar

Dilan Sineması'nda bir süredir gösterimde olan Mesaj, bugün yerini başrollerini Tom Lee Jonas ve Will Smith'in paylaştıkları Siyah Giyen Adamlar'a bırakıyor. Emek Sineması'nda ay sonuna kadar Claudia Schıffer ve Matteu Modine'in başlıca rollerini üstlendiği The Blackout, yeni yılla birlikte yerini Bruce Willis'in 5.Güç adlı filmine bırakıyor. Site Sineması'nda ise Moanna ve Nefes Nefese gösterimde.

Tarla Kuşu ve Juliet

Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta da aynı oyunlar var. ‘‘Kaç Baba Kaç’’ ve haftasonları sahne alan çocuk oyunu ‘‘Burnunu Kaybeden Palyaço’’ yeni yılda son bula3cak. Yeni yılın ilk oyunu, Ephreim Kishon'un iki bölümlük ‘‘Tarla Kuşuyla Juliet’’.

izmir

‘‘Akrep’’ İzmir'de

Ankara Sanat Tiyatrosu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın ‘‘Vatan haini’’ dediği Eşber Yağmurdereli'nin yaşamını anlatan ‘‘Akrep’’ adlı oyunu, belediyeye ait İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde sahnelendi. İlk gece, oyunun sonunda, salonu dolduran İzmirlilerin yoğun alkışlarıyla, Lemi Bilgin, Altan Erkekli, Erol Demiröz, Koray Ergün, Metin Coşkun ve Hakan Akın ile sahneye gelen Yağmurdereli'nin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Çocuk Yuvası için konser

Tuluyhan Uğurlu, Yunus Emre Vakfı Karşıyaka Şubesi yararına konser verdi. Vakfın Buca'daki Şehit Asteğmen Adem Dertsiz Çocuk Yuvası'na yardım amacıyla düzenlenen konser, Sabancı Kültür Sarayı'nda gerçekleşti. Tuluyhan Uğurlu, Mustafa Kemal Atatürk için bestelediği senfoniyi piyanosuyla seslendirdi.

Kulin'in söyleşisi

Son günlerin çok satan kitaplarından ‘‘Adı Aylin’’in yazarı Ayşe Kulin, İzmir'de okurlarıyla söyleşti. Yazar, Göztepe ve Güzelyalı Rotary Kulüpleri'nin toplantısında, konusunu gerçek yaşam öyküsünden alan kitabını tanıttı.

Klasik korodan Mevlana

İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, librettosunu Şükrü Şardağ'ın yazdığı, müziklerini Dr. Teoman Önaldı'nın yaptığı ‘‘Mevlana Ulu Sesi’’ni seslendirdi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konseri çok sayıda sanatsever izledi.

Dışavurumcu resimler

Ressam Namık Çekal, 7. kişisel sergisini İletişim Kitabevi'nde açtı. Halen Devlet Resim heykel Müzesi'nde restoratör olarak çalışan Çekal, resim eğitiminden sonra devlet bursu ile gittiği Varşova'da tablo restorasyonu ve müzecilik konularında araştırma yaptı. Gözlemlediği olayları, dışavurumcu bir anlayışla tuvaline aktaran sanatçının yurtiçinde ve dışında özel koleksiyonlarda eserleri var.

Danslı sergi açılışı

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Araştırma Görevlisi Enver Akmaner, ‘‘Taşların Sırrı’’ adlı 6. kişisel sergisini Türk Amerikan Derneği'nde açtı. Osmanlı mezar taşları formundan yola çıkarak yapılan soyut çalışmaların yer aldığı sergide 30 adet çalışma yer alıyor. Açılışta, Güzel Sanatlar Fakültesi grafik bölümünden Simge Üngör ve seramik bölümünden Bilge Güneşdoğdu, ölüm temasını işleyen dans gösterisi yaptı.

Dama, kuşlar ve...

İzmirli Sanatçı Lale Temelkuran ‘‘Dama, Kuşlar ve Herşeye Rağmen’’ adlı sergisini Yaşarbank Alsancak şubesinde açtı. 21 tablonun bulunduğu sergi sanatçının 4. kişisel sergisi. Tema olarak insanı seçen ve akrilik boya tekniğini kullanan Lale Temelkuran resimlerinde, toplumda kadının yerini yansıtmaya çalışıyor. Sergi 10 Ocak'a kadar izlenebilir.

Paris-İzmir-Paris

Bulgaristan'da yaşayan Türk Sanatçısı Yaşar Ali Güneş'in, Paris'te Türkiye'ye iltica etmesiyle başlayan serüveni, İzmir-Paris arasında sürüyor. İzmir'in en çok ödül kazanan sanatçısı ünvanını da taşıyan Güneş, Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde sergi açtı. Sanatçı, kendi duygu ve düşüncelerini çevresel etki, düşünce ve olaylarla yoğurup özgün bir renkçi anlayışla tuvale aksettiriyor. Sergi 5 Ocak'a kadar açık.

Ateşle Oynayan

Ankara Devlet Tiyatrosu hafta içinde ’Ateşle Oynayan’ isimli oyunu Şinasi Sahnesi'nde sergiliyor. Oyun mitolojik dönemde Tanrılara kafa tutan Prometeus'un öyküsü üzerine kurulu. Oyunda başlıca rolleri Tarık Ünlüoğlu, Ağır Roman filmindeki performansıyla dikkatleri çeken Mustafa Uğurlu (sağda) ve Ali İpin paylaşıyor.

Barışın sergisi

Yunan Ressam Maria Sevastaki 10. kişisel sergisini İzmir'de açtı. Mazhar Zorlu Sanat Galerisi'ndeki ‘‘Ege’’ adlı sergisiyle sanatseverlerle buluşan Sevastaki, geçen yaz Çeşme'de düzenlenen 1. Ege Festivali'ne katılarak, Türk - Yunan barışı ve dostluğu adına duvar resmi yapmıştı. 14 soyut eserin yer aldığı sergi 12 Ocak'a kadar açık kalacak. Sevastaki, ‘‘Eserlerim Ege'nin sıcaklığı ve coşkusunu yansıtıyor. Dostluğumuzu pekiştirmek için sergimi burada açtım’’ dedi.

İki kardeşin resimleri

İki genç ressam, Mine Ünsal ve Fatma Ünsal kardeşlerin yapıtlarından oluşan sergi, 31 Aralık'a kadar İstanbul Beşiktaş Deniz Müzesi'nde. Fatma Ünsal'ın tuvalindeki figürler, heyecan ve duygu yoğunluğunu yansıtıyor. Mine Ünsal'ın resimlerinde ise yoğun bir duygusallığın yanısıra karmaşık bir içbenliğin varlığı da seziliyor.

Kelepir bir yaşında

İzmir'de ‘‘Ucuz değil, çok ucuz kitap’’ ilkesiyle yola çıkan Kelepir Kitabevi, 1. yaşını kutladı. Devlet Senfoni Orkestrası flüt sanatçılarının mini konser verdiği kutlamalarda ayrıca alışveriş yapanlara yüzde 10 indirim uygulandı. Kelepir Kitabevi Sahibi Gökhan Nevşehirli, bir yılda gördükleri ilgiden memnun olduklarını belirterek, ‘‘Bizi bir yıl boyunca yalnız bırakmayan müşterilerimize konser ve indirimle teşekkürlerimizi sunduk’’ dedi.

Hem çapkın, hem sakar

Meslek yaşamı boyunca birbirinden farklı birçok karakteri canlandıran deneyimli aktör Gerard Depardieu, bu kez hem çapkın hem de sakar bir tarih öğretmeni olarak beyazperdede. Depardieu'nun, başrollerini Michele Laroque, Souad Amidou, Guy Marchand ve Ticky Holgado ile paylaştığı Sakar Profesör (Le Plus Beau Metier Du Monde) İstanbul'da gösterime girdi. Filmin yönetmeni ise yine Depardieu ile birlikte çalıştığı Kahraman Babam'a da imzasını atan Gerard Lauzier. Beyoğlu Emek, Fitaş, Osmanbey Gazi, Ortaköy Princess, Etiler Akmerkez, Hillside Parliament Cinema Club, İstanbul Princes, Bakırköy Avşar, Galleria Prestij, Şaşkınbakkal Sinemax, Altunizade Capitol, Kadıköy Ocak'ta.

Başkent makarnayı burada yiyor

Bir protokol kenti olan Ankara'da bağımlılık yaratmayı başaran bir restoran, Santini. ITT Sheraton Ankara'nın bünyesindeki Santini Restaurant, iki yıl içinde İtalyan mutfağını Başkent'e sevdirmeyi başardı. Santini restoranlar zincirine ismini veren Gino Santin, otelcilik, balıkçılık yapmış bir Venedikli. Yemek yapmayı her zaman bir sanat olarak görmüş. Santini'nin şefi Fikret Yeşilyurt, Santin ile çalışmanın bir ayrıcalık olduğunun bilincinde. İtalyan mutfağı şefi Ahmet Arslan da Santin'in yanına giderek uzun bir eğitimden geçmiş. Arslan konumunu ‘‘Ben kendimi bir orkestra şefi gibi görüyorum. Bütün mutfağı yönetebilirim ancak herkes yaptığı işi en doğru şekilde icra ettiği için her zaman değerli eserler çıkarıyoruz’’ sözleriyle özetliyor.

Restoranda, zengin mönü, yemeklerin sunum kalitesiyle bütünleşiyor. Dekorasyon için kullanılan renklerden ışıklandırmaya, hatta çalınan müziğe kadar herşey Gino Santin tarafından belirlenmiş. Yeşilyurt Santini'nin bu özelliğini şöyle özetliyor: ‘‘Dekorasyon, Milano ve Londra'daki ile aynı. Yani, tüm mobilyalar açık renk ve spotlar insanlara değil, masada tabağın konulduğu bölgeye yönlendirilmiş durumda. Çünkü, Gino Santin, yemeğin bir sanat olduğunu ve masaya gelen tabağın aynı bir yağlıboya tablo gibi gözükmesi gerektiğini söylüyor.’’

Sheraton Ankara Halkla İlişkiler Sorumlusu Zeynep Talı da Santini'nin açılışıyla ilgili şu anıyı aktarıyor: ‘‘Herşey bitmişti ve Genel Müdürümüz, Yiyecek İçecek Müdürümüz yanlarında Gino Santin ile içeri girdiler. Birbirlerine baktılar ve ‘Kesinlikle olmamış' diyerek dışarı çıktılar. Bir iki gün içinde tavanı ve yerleri söktürüp tekrar yaptırdık.’’

Santini’de makarnalar elde yapılıyor ve soslar İtalya'dan geliyor. Restoranın 40'ı aşkın çeşitle güçlenen mönüsü, İtalya'nın, Kanada'nın, Fransa'nın ve Türkiye'nin en seçkin şaraplarıyla destekleniyor. Gözde spesyaller arasında baharat, zeytinyağı, İtalyan sirkesi ve sosuyla yapılan Levrek haşlama, limon, hardal ve baharatlı tavuk göğsü, mantarlı dana eskelop var. Balık, kırmızı et, tavuk spesiyalleri Santini'de özenli salatalar, deniz ürünleri ve finalde zengin tatlı mönüsüyle bütünleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!