Havacılık hata affetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Havacılık hata affetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

John Denver ünlü country şarkıcısıydı. Bütün yaşamı boyunca uçaklara hayrandı. Onu şöhrete taşıyan ilk şarkı sözlerinden biri 'Leaving on a jet plane' di. İçinden uçak geçen şarkıları olsun istemişti. O bir pilottu. Babası da pilottu. Uçmaktan inanılmaz keyif alıyordu. Gereğinden fazla cesurdu.

Ama geçtiğimiz pazar günü uçağı ile düştü. Yaklaşık 150 metre yükseklikten Pasifik Okyanusu'na çakıldı. Uçtuğu uçak bin adet üretilmiş, evde yapılmış kit uçaklardan 'Long EZ' idi. Ünlü tasarımcı Burt Rutan'ın dizaynı olan Long EZ, geçtiğimiz yaz dünya çevresini de dolaşmış, rekor kırmış bir uçaktı. Motoru arkada bulunan, Y kanatlı uçak sertifike edilmiş bir garantiye sahipti. Ama John Denver, uçağı satın aldığının ertesi günü bindi ve hemen havalandı. Bu uçakla ilgili iyi bir bilgiye sahip değildi. 3 iniş kalkış yaptı. Hemen ardından kuleden l saatlik uçuş için izin istedi. Ve çok kısa süre sonra denize çakıldığı haberi geldi. Kısa aramadan sonra cesedi sudan çıkarıldı. Uçak parçalanmıştı. İddiaya göre havada motor durmuştu. Ardından başka iddialar geldi. Pilot lisansı geçtiğimiz ay iptal edilmişti. Nedeni bir uçuş öncesi Hava Trafik Kontrolörünün sözünü dinlememiş, taksi halindeyken eğitime giden bir uçağın yolunu kesmişti. Ayrıca l989 yılında da çift kanatlı bir uçakla, yerde kaza geçirmişti.

Ünlü besteci Onno Tunç da 2 yıl önce Bursa'dan kalkış yapmıştı. Görerek uçuş şartlarına göre uçacaktı. Ama sonra bulutların içine daldı ve aletli uçuş şartlarına geçti. 150 saatlik uçuş deneyimi vardı. Her tarafını bulutlar kaplayınca nereye gideceğini şaşırdı. İddiaya göre kulede yanlış yönlendirince, Bonanza A36 uçağı gidip bir tepeye çarptı. Ve Onno Tunç ile yanındaki arkadaşı Hasan Kanık yanarak can verdiler.

John Denver ya da Onno Tunç gibi nice şöhretli kişi, kendi kullandıkları uçaklarda öldüler. Yapılan araştırmalar birçok ünlü kişinin, yeterince eğitime sahip olmadan uçtuklarını ortaya koyuyor. Bu ünlü kişilerin çoğunun meteorolojik şartlardaki ani değişimlerde uçaklarının kontrolünü kaybettiklerini, gökyüzünde eğitimleri ile doğru orantılı olmayan cesaret gösterisi sergilediklerini açığa çıkarıyor. Gökyüzü de tıpkı deniz gibi hata affetmiyor. Yeterli bilgi birikimi, eğitim ve deneyim olmadan yükselenler, gökyüzündeki en ufak bir talihsizlikte ne yapacaklarına karar veremiyorlar. Kararsızlık John Denver, ya da Tunç gibi çok özel insanları da alıp götürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!