ABD, Türkiye ve Yunanistan'a füze satacak

Güncelleme Tarihi:

ABD, Türkiye ve Yunanistana füze satacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1997 00:00

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye ve Yunanistan'a yapacağı yeni füze satışları konusunda Amerikan Kongresi'ne bildirimde bulundu. Pentagon, Türkiye'ye 62 milyon dolar (10.9 trilyon TL) karşılığında 138 adet AMRAAM füzesi satacağını bildirdi. AMRAAM füzeleri, uçaklara karşı hedefleniyor.
Haberin Devamı

Pentagon, Yunanistan'a ise gemilere karşı kullanılan 20 adet Harpoon füzesi ile 90 adet de AMRAAM satacağını bildirdi. Yunanistan, Harpoon füzeleri için 35 milyon dolar, AMRAAM füzeleri için de 42 milyon dolar ödemede bulunacak. (Toplam 13.5 trilyon TL) Pentagon, Amerikan Kongresi'ne yaptığı bildirimde, füze satışlarının, bölgedeki askeri güç dengesini ve ABD'nin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasına ilişkin çabalarını olumsuz etkilemeyeceğini de bildirdi.

HELİKOPTER İHALESİ

Bu arada, Türkiye'nin helikopter ortak üretim projesi için ihaleye katılacak Amerikan şirketlerini henüz ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan izin çıkmadı. Üç Amerikan firması, McDonnell Douglas, Bell Helicopter (Textron) ve Sikorsky ihaleye katılmak istediğini ABD Dışişleri Bakanlığı'na bildirmişti. McDonnell Douglas AH-64 Apache, Bell Helicopter AH-1W Süper Cobra ve Sikorsky de RAH-66 Comanche tipi helikopterler ile ihaleye katılacaklar. Üç milyar dolarlık (527 trilyon TL) projeyle, 145 helikopterin Türkiye'de üretilmesi planlanıyor. İhaleye, Avrupalı ve Rus firmalar da katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!