İki Adana'dan sağlam kalanı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

ADANA/İSTANBUL

Adana Ceyhan felaketi, malumu ilan etti:

Türkiye'deki inşaatların çoğu depreme dayanıklı değil... Bu acı gerçeği önümüzdeki birkaç gün tartışacağımız format da belli:

1) Hırsız müteahhitlerden hesap sorulsun...

2) İnşaatlardaki denetim artırılsın...

Peki Erzincan depremini hatırlayan var mı?

Hani kentteki tüm kamu binaları çökmüştü.

Hepsinin müteahhiti tek tek belirlenmişti, hesap sorulacaktı.

Gazeteler öyle yazdı, TV ekranında hamasi nutuklar atıldı.

Sonra ne oldu, merak eden var mı?

Türkiye Deprem Vakfı İkinci Başkanı Profesör Semih Tezcan dünkü Cumhuriyet'te yanıtı verdi: ‘‘Erzincan depremiyle ilgili olarak yapılan incelemede tek bir müteahhit dahi suçlu bulunmadı...’’

Gelelim denetime... Ceyhan Belediye Başkanı, kentte çöken tüm binaların Mimarlar Odası proje onayını taşıdığını anlattı.

Demek ki kısa vadeli çözüm önerileri, ancak öfkeli, acılı yürekleri serinletmeye yarıyor. Ama kalıcı çözüm için yürekten çok akıl gerekiyor.

* * *

Adana ve Ceyhan yoğun iç göç alan yerleşim birimleri. Çarpık kentleşmenin tipik örnekleri... Adana'nın eski semtleri ile Ceyhan'daki binaların depremde ne ölçüde hasar gördüğünü herhalde gazete fotoğrafları ve TV ekranlarından izlediniz.

Ama Adana'da tek çatlak izi bile bulunmayan binalar da vardı.

Kentin ‘‘Yeni Adana’’ diye anılan bölümünde yaşayan 350 kişi depreme karşı çok daha güvencedeydi.

Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak ‘‘Yeni Adana’’ projesi nedeniyle eleştirildi. Yılmadı, yolundan şaşmadı. Sonunda Adana'ya komşu 100 bin konutluk yeni bir kent yaratmayı başardı.

Bu kentin zemini sağlam, yolları geniş, telefon-elektrik kabloları yeraltında, binalar arasında yeşil alanlar var. Bu kentte yol yapmak kolay, park açmak çocuk oyuncağı. Yaşamak keyifli...

Oysa eski Adana'yı ıslah etmek çok zor, çok masraflı...

Avrupa'da kentlerin eski semtleri tarihi, turistik amaçlı olarak korumaya alınıyor, yaşam merkezi olarak kullanılmıyor.

Özetle, iki Adana'dan sağlam kalanı, Türkiye'ye örnek olmalı.

İKİNCİ ŞANS

Sercan Güvercin, doğum gününde enkaz altında kaldı, mucize eseri kurtuldu. Daha 11 yaşında çok az kişiye kısmet olan ikinci şansı yakaladı. Neredeyse kimsesiz kalan bu çocuğun ikinci şansını iyi kullanmasına yardım etmek, örneğin eğitimine katkıda bulunmak toplumsal görevdir. Belki de haddimizi aşarak hayırseverlere duyurmak istedik...













Yazarın Tüm Yazıları