Suç işleyen yandı

Güncelleme Tarihi:

Suç işleyen yandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Ceza Yasası'nda köklü değişiklik öngören ve Adalet Bakanlığı'nda son rötuşları yapılan tasarı, suç işleyenlere ağır yaptırımlar getiriyor. İdam kalkıyor, ama müebbete mahkûm olanlar, 30 yıl yatmadan tahliye edilmiyor. Sarhoşken trafik kazası yapan ve ölüme yol açana ağır hapis veriliyor. Ayrıca işkenceye ve medyadaki izinsiz kullanımlara ağır cezalar öngörülüyor.

Adalet Bakanlığı, Türk Ceza Yasası'nda kökten değişiklikler yapan tasarıda son rötuşları yapıyor. 2 bin sayfalık Ceza Yasası Ön Tasarısı'na göre, idam cezası kalkacak.

İDAM YOK

İdama mahkûm edilen kişiye, özel bir hapis türü olarak getirilen, ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezası verilecek. Bu cezayı alanlar 30 yıl yatmadan tahliye edilmeyecek. Bu kişi, ‘iyi halli’ ise ancak kurul kararı ile şartlı tahliyeden yararlanabilecek. İdam mahkûmu, cezasının ilk 10 yılını sıkı disiplin ve katı infaz koşulları altında geçirecek. Gece ve gündüz hücreye kapatılabilecek, ziyaretçileri kısıtlanacak. 10 yıl sonunda, müebbet hapsin normal koşulları uygulanacak.

İŞKENCE AYRI SUÇ

Tasarıda, Fransız Ceza Yasası'ndan tercüme yapılarak, TCK'da, ‘Adli bir soruşturma nedeniyle sanığın ifadesini alırken, suçunu itiraf ettirmek veya doğruyu söyletmek için kullanılan bir yol’ diye ele alınan ve cezalandırılan işkence, 3 maddeyle ayrı bir suç olarak tanımlandı. Emniyet güçlerinin dışında yapılan, kişilerin birbirine işkencesi ağır şekilde cezalandırıldı. Çocuğunu zincire vuran baba, eşini karanlık odaya kapatan koca da, işkence suçlusu olarak yargılanacak. Kamu görevlileri işkence yaparsa, 3 yıldan 6 yıla kadar hapse mahkûm edilecekler. Suç 15 yaşından küçük çocuğa, malullere karşı işlenirse, cezası 4 yıldan 8 yıla kadar yükselecek. Ana-babanın çocuğuna işkence yapması halinde ise 12 yıla kadar hapis verilecek. İşkence ile mağduru öldüren sanık, ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına’ çarptırılacak.

TRAFİK CANAVARI YANDI

Trafik canavarlarına bilinçli taksir hükümleri uygulanacak. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında sanığa verilecek ceza paraya çevrilmeyecek. Sarhoş şoförler para cezası ile kurtulamayacaklar. Sarhoşken kaza yapan ve bir kişinin ölümüne neden olan sanık 4.5-9 yıla, birden fazla kişinin ölümüne neden olmuşsa, 7.5-15 yıla çarptırılabilecek.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

Bir kişiyi yargılanmadan suçlu ilan ederek, yargısız infaz yapan kişi veya medya mensuplarına 4 yıla kadar varan hapis cezası verilebilecek. Söyleşiyi, konuşanların rızası olmadan ses alma cihazıyla kayda alanlara 20-60 milyon liraya kadar para cezası verilecek. İlgilinin rızası alınmadan, resim çekici veya kaydedici bir alet ile özel hayatın mahrem bir alanına veya normal şartlar içinde özel bir çaba gösterilmeden görülmesi mümkün olmayan bir özel hayat olayını tespit edenlere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Bu tür kayıtlardan yarar sağlayanlar, başkalarına verenler veya diğer kesimlerin bilgi edinmelerini temin edenler de, 1-3 yıl hapis ve 60-100 milyon liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılacaklar. Bunlar basın ve yayın araçlarıyla yayınlandığında faile 100 milyon liradan, 1 milyar liraya kadar ağır para cezası verilecek. Her ne suretle olursa olsun, rızası olmadan bir kişinin sözleri ve resimleri kullanılarak gerçekleştirilen montajların yayınlanması halinde ise 1 yıla kadar hapis, 50 milyon liradan 200 milyon liraya kadar ağır para cezası uygulanacak. Bu suçlar medya aracılığı ile işlendiğinde, ceza üçte bire kadar artırılacak. Uzaktan söyleşileri tespit edecek araçları, izinsiz imal, ithal eden veya bulunduran yahut kullananlar 3 yıla kadar hapis, 50-300 milyon lira para cezasına çarptırılacaklar.

OTOMATİK TAHLİYEYE SON

Şartlı tahliye hükümleri ağırlaştırılacak. Sanığın cezasının beşte ikisini iyi halli olarak cezaevinde yatması halinde, beşte üçünü dışarda geçirmesi uygulamasına son verilecek. Yeni düzenlemeye göre, sanık cezasının üçte ikisini yatacak. Halen uygulanan, her yatılan 30 günlük süreye 6 gün eklenmesi uygulamasına da son verilecek. 10 yıl hapse mahkûm olan kişi, ancak 6.5 yılda şartlı tahliye olacak. Şartlı tahliye olan mahkûmlara yardımcı olmak için ‘gözetim delegesi’ sistemine geçilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!