Süper Müfettiş'in raporu

Güncelleme Tarihi:

Süper Müfettişin raporu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Susurluk'u araştıran Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, Emniyet'te kaybolan silahların sadece Beretta'lardan ibaret olmadığını ortaya çıkardı. Savaş, İçişleri Bakanı ile dönemin Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel'e birer mektup yazarak, Emniyet'e havan topu, hava roketatarı, tanksavar mermisi, 1000 adet roket ve sevkedici de alındığını belirtti. İçişleri müfettişlerinin de olayı örtbas etmeye çalıştığını kaydetti.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Susurluk'u aydınlatmak için çok geniş yetkilerle donatarak görevlendirdiği Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, DGM'deki davanın seyrini değiştirecek iddialar içeren iki mektup yazdı. Biri İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'na, diğeri de Susurluk skandalı patlak verdiğinde Emniyet Genel Müdürü olan şimdiki Balıkesir Valisi Alaaddin Yüksel'e yazılan iki mektupta Savaş, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin olayı saptırıp, küçülttüğünü ve örtbas ettiğini ileri sürdü. Savaş, Emniyet Genel Müdürlüğü deposundan kaybolan silahların, sanıldığı gibi 11 Beretta tabancayla sınırlı olmadığını da ortaya çıkardı ve mektuplarında buna da yer verdi.

‘Süper Müfettiş’ olarak anılan Kutlu Savaş, normalde sadece Silahlı Kuvvetler'de bulunması gereken havan topu, hava roketatarı, tanksavar mermisi ve 1000 adet roket ve sevkedicinin polis tarafından satın alınmış olduğunu belirledi. Savaş, yine resmi listelerde yer almayan, kayıp 100 adet mini ve mikro model Uzi otomatik tabanca ve 100 adet Uzi otomatik tabancaya ait özel susturucunun peşine düşüldüğünü de belirtti. Savaş mektuplarında, ‘‘Bu silahların neden satın alındığının ve kimlerin eline geçtiğinin bilinmediğini’’ vurguladı.

MÜFETTİŞLERE İŞLEM

Teftiş Kurulu Başkanı, kayıp silahlar konusunu soruşturan İçişleri Bakanlığı müfettişleri hakkında, olayı örtmeye çalıştıkları gerekçesiyle yasal işlem yapılmasını istedi. Kutlu Savaş'ın tespitlerine göre, TBMM Susurluk Komisyonu'nun RP'li Başkanı Mehmet Elkatmış, 17 Şubat 1997 tarihli bir yazıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bilgi istedi. Elkatmış yazısında, Genel Müdürlüğe İsrail tarafından hibe edilen, ancak resmi depodan kaybolan silahların tam listesini talep etti. Bu talep üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emin Gürakan, Komisyon'a sunulmak amacıyla kayıp silahların listesini çıkardı. Ancak devreye giren dönemin Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel'in talimatıyla bu yazı değiştirildi.

OLAYI ÖRTBAS ETTİLER

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Savaş, ANAP'lı İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'na yolladığı resmi yazıda, Bakanlık müfettişlerini, ‘olayı yönlendirmek ve örtmeye çalışmakla’ suçladı:

‘‘Susurluk'ta meydana gelen trafik kazası sonucu gelişen olaylarla ilgili olarak ortaya çıkan ve İngiliz Hospro firmasınca İsrail'den ithal edilerek Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edildiği iddia edilen silahlardan 11 adet 22 kalibre Beretta marka tabanca ile 11 adet susturucunun kaybolmasına sebep olunduğu tespiti ile 5 emniyet görevlisi hakkında işlem yapılmıştır. (...) Konu Başkanlığımızca ve tüm boyutlarıyla araştırılmaktadır. Yapılmış olan soruşturma, sadece olayı yönlendirmeye ve örtmeye matuf olduğu cihetle ve bariz bir haksızlığa engel olmak amacıyla başlamış olan cezai prosedürün durdurulması için girişimde bulunulması, müfettişler hakkında işlem yapılması makamlarının takdirine maruzdur.’’

Savaş, Emniyet eski Genel Müdürü Alaaddin Yüksel'e yolladığı yazıda ise İçişleri müfettişleriyle ilgili şu yorumu yaptı:

‘‘Bakanlık Teftiş Kurulu hazırladığı raporda konunun tüm boyutlarını örtmüş sadece sınırlı sayıda Beretta silahın bulunamaması noktasına indirgeyip, gerçekte konuyla ilgisi tartışmalı 5 görevliyi suçlamış ve yargıya göndermiştir. Bu durum hem hakkaniyete uymamakta hem de kapsamlı bir olayı basite irca etmek anlamında müşterek gayretleri göstermektedir.’’

KAYIP AĞIR SİLAHLAR

Savaş'ın Balıkesir Valisi Alaaddin Yüksel'e gönderdiği resmi yazıda, Emniyet deposundan ağır silahların kaybolduğu bilgisi de yer aldı:

‘‘Emniyet Genel Müdürlüğü başlangıçta normal reaksiyonunu göstermiş olsaydı, olay şimdiye kadar açıklığa kavuşur, hibe olduğu iddia edilen alımın mahiyeti aydınlanır, gelişigüzel verilmiş son kullanıcı belgelerinin takibi ve normal olarak sadece silahları kuvvetlerde bulunması gereken havan topunun, hava roket atarının, tanksavar mermisinin, 1000 adet roket ve sevk edicinin alım sebebi ortaya çıkar, bu gibi silahların kimlerin eline geçtiğinin takibi keza mümkün olurdu.’’

Açık sözlü...

Yakın çevresinin, ‘‘Objektif, rahat ve sempatik bir kişi’’ diye tanımladığı Kutlu Savaş'ın bir ka özelliği de ‘açık sözlülüğü.’ Bu yüzden Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Demirel'in de şimşeklerini üzerine çekti. Savaş, Başbakanlık müşaviri olarak görev yaptığı sırada ‘hesap sorma’ vaadiyle işbaşına gelen Demirel'in başlattığı hayali ihracat soruşturmasını eleştirdi. 3 çocuk babası olan Savaş'ın en büyük tutkularından biri de dağcılık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!