Firmalarda deprem

Güncelleme Tarihi:

Firmalarda deprem
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet'in, toplumsal uyarı niteliği taşıması nedeniyle yayınladığı ‘‘kaza yapan otobüslerin listesi’’, firmalarda şok etkisi yaptı. Çok sayıda firma çalıştığı otobüs ve şoförleri gözden geçirmeye başladı. Alkollü şoförü kovan Pamukkale firması da, 24 taşeron otobüsle ilişkisini kesti.

Hürriyet'in trafik kazası yapan otobüslerin listesini manşetten açıklaması, ulaşım firmalarında deprem yarattı. Bir çok firma ve yurttaşlar, ‘toplumsal uyarı’ niteliği taşıyan haber nedeniyle Hürriyet'e teşekkür ettiler. Yine Hürriyet'in haberi üzerine otobüs şirketleri şoförlerinin sicillerini araştırmaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'na başvuran çok sayıda şirket yetkilisi, şoförlerinin trafik suçları olup olmadığını sordu.

Önceki gün alkollü olarak yakalanınca işine son verilen şoförün bağlı olduğu Pamukkale firması da önceki gün sözleşmesini feshettiği 15 otobüse ek olarak dün de 9 otobüsle ilişiğini kesti. Sabahın erken saatlerinden itibaren Hürriyet bürolarına teşekkür telefonları yağdıran yurttaşlar da, ‘‘Yolcular için çok önemli, doğrudan canımızı ilgilendiren bir konuda bize bilgi verdiniz. Artık tüm otobüs firmaları akıllarını başlarına almak zorunda’’ mesajında buluştular.

LEVHA SÖKÜLDÜ

İstanbul'daki trafik denetiminde sürücüsü Muhsin Vurucuoğlu'nun sefere alkollü çıkmak üzereyken yakalanması, Pamukkale Turizm'i harekete geçirdi. İki günde 24 taşeron otobüsle sözleşmesini fesheden ve hemen çıkardığı ekiplerle bu otobüslerdeki ‘Pamukkale’ yazısı ve amblemini sildiren Pamukkale Turizm yetkilileri, otobüslerin hareket noktalarına şoförlerin alkol denetimi için cihaz koyacağını da açıkladı. Sürücü Muhsin Vurucuoğlu'nun bağlı olduğu Bergama Temsilciliği sorumluluğunda çalışan 15 kişinin otobüsünün sözleşmelerinin feshedilmesinin yanısıra, garajdaki 'Pamukkale' levhası da söküldü. Vurucuoğlu'nun kulladığı 35 F 9445 plakalı otobüsün sahibi Ercan Türmen, ‘‘Şu an söyleyecek hiçbir şeyim yok. Bergama'daki otobüs sahipleri kurban gitti. Otobüs sahipleri adına üzgünüm’’ dedi. Ehliyetine 3 ay el konulan ve işten atılan 37 yaşındaki Vurucuoğlu ise Bergama'nın Ertuğrul Mahallesi'ndeki evine kapandı, dışarı adım atmadı. Vurucuoğlu yüzünden işlerini kaybeden otobüs sahipleriyle sürücüler, kendilerine yeni bir yol çizeceklerini söylediler.

VİCDANLI OLUN

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İbrahim Yönel, bütün sürücüleri, ‘‘vicdanlı’’ olmaya çağırdı. Yönel, direksiyon başında olan herkesin, içinde daima ‘‘canlıya çarpma korkusu’’ olması gerektiğine değindi. Yönel şunları söyledi: ‘‘Trafik cezaları ne kadar ağır olursa olsun, yeterli bilgisi, yeterli eğitimi olmayan ve vicdanı olmayan insanlar için hiçbir şey fark etmiyor. Tüm sürücüleri, vicdanlı olmaya çağırıyoruz.’’

Hürriyet'e teşekkür

250 otobüsle günde yaklaşık 500 sefer yapan Pamukkale Taşımacılık ve Turizm Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu, otobüslerin kaza yapmasını önlemek amacıyla bir dizi önlem alacağını açıkladı. İzmir'de dün basın toplantısı düzenleyen Pamukkale Turizm'in Halkla İlişkiler Koordinatörü Cemil Sunar, talep nedeniyle 50 milyarı bulan Mercedes 403 model otobüsleri alanların kâr anlayışıyla hata yapabildiklerine dikkat çekerek, şöyle dedi: ‘‘Denetim, aklımızı başımıza getirdi. Ne olursa olsun bu olaydan kaçmamız sözkonusu değil. Firma hiçbir ticari kaygı duymaksızın gerekenleri yapacak. Bu denetimi yapan İstanbul'daki polisler ve yetkililere, olayı çarpıcı bir şekilde gündeme getiren Hürriyet Gazetesi'ne teşekkür ediyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!