Kolejde 180 bin açık

Güncelleme Tarihi:

Kolejde 180 bin açık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Özel okullar, bu yıl kontenjanlarının yarısını bile dolduramadı. Dernek Başkanı Dündar Uçar, özel okulların 180 bin kontenjan açığı bulunduğunu açıkladı. Uçar, Amerikan liselerinin ilköğretim okulu açmasını da, hukuka ve ahlaka aykırı diye niteledi.

Özel okulların 180 bin kontenjan açığı bulunduğunu belirten Özel Okullar Dernek Başkanı Dündar Uçar, ‘‘Bu yıl kontenjanlarımızın ancak yüzde 50'sini doldurabildik, yaklaşık 6 bin dersliğimiz boş’’ dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'a geçtiğimiz hafta bir rapor sunan Özel Okullar Derneği'nin, yeni hazırlık sınıfı açmak ve dil eğitimine 4'ncü sınıftan itibaren başlamak için teklifte bulunulduğu belirtildi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Uçar, lise öncesinde bir hazırlık sınıfı açma isteğinde bulunduklarını, yabancı dil eğitimi konusundaki önerilerinin kabul edilmesi halinde de hemen uygulamaya geçebileceklerini açıkladı.

Uçar, Üsküdar Amerikan, Tarsus Amerikan ve İzmir Amerikan Lisesi'nin bağlı olduğu Sağlık Eğitim Vakfı'nın açtığı ilköğretim okulunu da isim vermeden sert şekilde eleştirdi, şöyle dedi: ‘‘Yabancı okulların vakıfları kanalıyla ilkokul açmaları hukuka, ahlaka aykırı. İleride kötü sonuçlar doğurur. Milli Eğitim Bakanlığı'nın iznini almamış, 5 bin dolar kura, 5 bin dolar öğrenim ücretiyle kayıtlar yapan bu okullar, soyguna başlamıştır. Devleti göreve davet ediyoruz. Önümüzde İstanbul Lisesi örneği var. Öğrencilerin bu ilkokulları bitirdikten sonra liseye devam etmeleri hukuken mümkün değil. Sahtekarlık, yanlışlık eğitim kurumlarında olmamalı. Bu eğitimde istismardır.’’

İstanbul Ticaret Odası'nın önderliğinde, işadamlarının ‘burslu öğrenci’ okutma kampanyası başlatacaklarını söyleyen Uçar, ‘‘Özel okullarda şartları uygun olanlar çok düşük ücretle bu öğrencileri okutarak kampanyaya katkı sağlayacaktır’’ diye konuştu.

8 yıllık kesintisiz eğitime destek olmak amacıyla, Adapazarı'ndaki Özel Tansel Lisesi'nin 18 derslikli binasını 1 yıllığına Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis ettiğini belirten Uçar, Özel Boğaziçi Lisesi ve Taş İlköğretim Okulu'nun 3 milyar, Ar-El ve Gökdil Kolejleri 2'şer milyar, Selim Pars Okulları'nın da bakanlığa 1 milyar vereceklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!