Doğu'ya yatırım desteği

Güncelleme Tarihi:

Doğuya yatırım desteği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Olağanüstü Hal Bölgesi'nde yaşayanlara huzur ve refah yolunu açma kararında olduğunu belirten hükümet, işçi ile işverenlere çeşitli kolaylıklar getiren bir dizi kararı uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Alınan kararlar, önümüzdeki salı günü Siirt'te toplanacak Bakanlar Kurulu'nda resmileştirilecek. GAP Koordinasyon Kurulu, dün Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, başkanlığında toplandı. Ecevit, bölgeye yönelik kararların bir kısmının daha sonra Türkiye genelinde uygulanacağını anlattı. Ecevit, atılımlara ilişkin şu bilgiyi verdi:

Bölgedeki üretim tesislerine ucuz elektrik enerjisi sağlanacak.

İşçi ücretlerinin vergilendirilmesinde uygulanacak özel indirim yükseltilecek, böylece ücretlerin artışı sağlanacak.

Belirli sayının üstünde işçi çalıştıran işletmelerce elde edilen kazançlar üzerinden 3 yıl süresince gelir ve kurumlar vergisi alınmayacak. 3 yıldan sonraki 7 yıl süresince de çalıştırılan işçi sayısına göre artan oranlarda vergi indirimi sağlanacak. Devletçe teşviki uygun görülen yatırımların vergi, resim ve harç bağışıklıkları sürdürülecek.

Yeni işe başlayan veya götürü usulden gerçek usule geçen yükümlüler için hayat standardı esası ilk 2 yılda uygulanmayacaktır. Bu tüm Türkiye'ye teşmil edilecek.

SSK'ya ödenmesi gereken işveren primi belli bir süre devletçe karşılanacak. Kurulacak istihdam yaratıcı işletmelere bedelsiz arsa sağlanacak.

Bu teşviklerden bazıları kararnamelerle uygulanacak, bazıları da yasa tasarıları ile ekimde Meclis'e sunulacak.

Bölgedeki okul açığı ve öğretmen açığı süratle kapatılacak. Bu bölgede görevlendirilecek öğretmenlerden 10 binin kura çekimi yapıldı, 17 bin öğretmen daha görevlendirilecek.

Yapımı aksayan yatılı bölge okullarından 20'si yıl sonuna kadar hazır hale getirilecek. Kız öğrenciler için yatılı okullar açılacak.

Ekonomik durumları iyi olmayan aile çocuklarının, ilköğretim çağındaki gereksinimleri devletçe karşılanacak.

2000 yılına kadar yapılacak 250 yatılı bölge okulunun büyük bölümü bu bölgede hizmete girecek. Bunun en az 150'si İMKB'ce yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!