İzler

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Çağlar'ın Manhattan'ı

Cavit Çağlar'ın hayatta en çok istediği şey, Süleyman Demirel'i Cumhurbaşkanı olarak görmekti. Bu hayali gerçekleşti... Çağlar'ın merkez sağın lideri olma gibi bir düşü de var, bekleyip göreceğiz... Eski Bakan, DYP'nin eski milletvekillerinden Bursa Bağımsız Milletvekili ve işadamı Çağlar'ın düşlerinden biri de çağdaş yaşam tarzının sunulacağı konut projesiydi. İşte bunu, Yeşilşehir Projesi'ni hayata geçiriyor.

Önümüzdeki pazar günü, 15 bin konutluk mega yerleşim merkezinin temeli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından atılacak.

Çağlar, küçük bir Manhattan olarak nitelendirdiği Bursa Demirtaş'taki Yeşilşehir projesi için, ‘‘Türkiye bununla gurur duyacak'' diyor. Heyecanla anlatıyor. 2 milyar dolarlık bir proje olduğundan, evlerin 14, 18 ve 28 katlı bloklardan oluşacağından, her sene 1500 konutu bitireceklerinden, şu ana kadar sadece inşaat için 60 milyon dolar harcandığından, tek kuruş kredi kullanmadığından konutların depreme dayanıklı inşaa edildiğinden, bilgisayar hizmetlerinden söz ediyor. Kısaca bunlar ultra lüks ve akıllı evler olacakmış. Örneğin bahçede çocuğunuz oynarken, siz evinizde ekrandan onu izleyebilecekmişsiniz... Bisiklet yolları, yeşil alanlar vs.

Konutların bin tanesinin kabası bitmiş. Nergis İnşaat tarafından yürütülen projenin müteahhitliğini Baytur yapıyor. Dayalı döşeli satışa sunulacak konutların metrekaresi 560 dolar olarak hesaplanıyor... 15 bin konutluk bir proje, ama 25 bin konuta çıkabileceği söyleniyor.

Bu şehirde sosyal tesisler, iş merkezleri, okullar da olacak. Çağlar, gönülden bağlı olduğu Demirel'in adını verdiği, 500 milyar liraya mal olacağı hesaplanan okulu da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlayacak. Süleyman Demirel İlköğretim Okulu'nun temelini Cumhurbaşkanı Demirel atacak kuşkusuz.

Bu arada Çağlar, iplikte de yatırımını büyütüyor. 400 milyon dolarlık yeni yatırımla iplikte entegre tesise geçiyor...

Demirel'e mesaj

Bursa Barosu, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu yetkilileri, Yeşilşehir Projesi'nin temelini atacak olan Cumhurbaşkanı'na mektup göndermişler. Bursa'dan çok sayıda kişinin de faks mesajı Cumhurbaşkanlığı'na ulaştırılmış. Özetle Demirel'in temel atma törenine katılmaması isteniyor. Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin 9.6.1997 gün 1996'ya 218 esas ve 197 336 sayılı kararıyla Yeşilşehir Projesi'ne ilişkin imar planı ve inşaat ruhsatının iptal edildiği belirtiliyor. Mektupta, ‘‘Temelini atacağınız inşaat, kaçak inşaat durumuna düşmüştür. Demokrasi ve hukuka olan bağlılığınız herkes tarafından çok iyi bilinmektedir. Hukuka aykırı olan bu inşaatın temel atma törenine katılmayacağınızı umuyoruz'' deniliyor. Öğrendiğime göre dava temyize gidiyormuş...

Müzik Milli Takımı

Anadolu sermayesinin en büyüklerinden biri Zeytinoğlu Grubu. Finanstan turizme, otomotivden çimentoya, enerjiye kadar birçok sektörde faaliyet gösteriyor. 30'u aşkın şirketi bünyesinde barındırıyor.

Bir de Zeytinoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı var. Başkanlığını Yavuz Zeytinoğlu yapıyor. Vakıf, düzenlediği Uluslararası Eskişehir Festivali ile de kültür ve sanata büyük katkı sağlıyor.

Önümüzdeki 11-19 Ekim tarihleri arasında 3'ncüsü yapılacak olan Uluslararası Eskişehir Festivali, bir ilkle açılacak. Milli takım sahne alacak! Bu, ‘Müzik Milli Takımı', böyle adlandırabiliriz. Orkestra özel olarak biraraya geldi. Türkiye'deki konservatuvarlarda yetişen, Avrupa ve ABD'nin önemli senfoni ve opera orkestralarında çalışmalarını sürdüren üç kuşak Türk müzisyenlerinden oluşuyor orkestra. Ve festivalin açılışı da ‘Müzik Milli Takımı'yla, diğer adı ‘‘Uluslararası Eskişehir Festival Orkestrası''yla yapılacak. ‘Brahms Yılı' dolayısıyla bu bestecinin eserleri seslendirilecek. Şef Betin Güneş yönetimindeki orkestra, devlet sanatçısı kemancı Ayla Erduran ve Rus çellist Alexander Rudin'e eşlik edecek.

Yılların düşü ‘Müzik Milli Takımı'nı oluşturarak zoru başaranları kutluyoruz...

Çiçekçilerin Emlakbank sıkıntısı

Çiçekçilerde de Emlak Bankası krizi var...Yaklaşık 1.5 aydır işlerin durduğu Banka'da, doğal olarak çiçek siparişi de verilemiyor. Yalnızca, 10 bine yakın Banka personeli değil, Genel Müdürlük'le çalışan 8- 10 çiçekçi de dört gözle yeni atamaları bekliyor. Ekmek parası...Bu anektodu bir kenara bırakalım, atama krizinde dananın kuyruğu önümüzdeki hafta kopacak. Hafızaları tazeleyelim...

Emlak Bankası Genel Müdürlüğü'nü 1 yılı aşkındır, müfettiş kökenli Sinan Solok yürütüyor. Refahyol döneminde atanan Solok'un DYP'ye yakın olduğu söyleniyor. ANASOL-D Hükümeti kurulunca, DTP'li Devlet Bakanı Refaiddin Şahin, Solok'un görevden alınmasını, yerine Zafer Kültürlü'nün atanmasını içeren kararnameyi Köşk'e 8 Ağustos'ta gönderdi. Kararname imzalanmadı. Yolsuzluk, usulsüzlük dosyaları havada uçuştu.

Cumhurbaşkanı Demirel, olay kan davasına dönünce ‘‘Ne Solok, ne Kültürlü, başkası olsun'' dedi ve yeni arayışlar başladı...

Bu yazının yazıldığı sıralarda hükümetin DTP kanadı, Emlak Bankası ataması için toplantıdaydı...

Kulislerde konuşulduğunu göre Başbakan Mesut Yılmaz, Emlak Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgut Arıkan'ın dosyasını istetmiş. İş Bankası'ndan Emlak Bankası'na gelen Arıkan, Mülkiyeli... Söylentilere göre DTP kanadı da Arıkan'a sıcak bakıyormuş... Ancak Arıkan, bu görev için gönüllü değilmiş.

Son dakika bilgilerine göre, yine bankanın üst düzey yöneticilerinden Fatih Eker'in vekâleten Genel Müdürlüğe atancağı konuşuluyor. Eker de Mülkiyeli ve 1981 yılından bu yana Emlak Bankası’nda çalışıyor. Şu anda konut ve bireysel kredilerden sorumlu koordinatör.

Yazarın Tüm Yazıları