Ceset torbasının faili profesör Emin Türköz

Güncelleme Tarihi:

Ceset torbasının faili profesör Emin Türköz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Otomobil, ev ve işyerlerine ‘‘ceset torbası bulundurma zorunluluğu'' getiren tebliğin fikir babasının Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Emin Türköz olduğu anlaşıldı. Türköz, ‘‘İnsanların cesetlerinin gazete kağıdı ile örtülmesine taraftar değilim. Ceset torbası olmalı'' dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Türk Standartları Enstitüsü (TSE) çıkışlı ‘‘ceset torbası tebliği''nin fikir babasının Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Emin Türköz olduğu belirlendi. TSE Genel Sekreteri Rüstem Aksoy, TSE'nin 45 kişilik teknik kuruluna ‘‘ceset torbası zorunluluğu'' önerisinin Prof. Türköz'ün başkanlığında Sağlık Bakanlığı Müşaviri Abdülgani Sınık ve Lütfü Köselioğlu'dan oluşan üç kişilik ‘‘Sağlık Hazırlık Grubu''ndan geldiğini açıkladı.

Prof. Dr. Emin Türköz, ceset torbası zorunluluğunu savunarak, ‘‘İnsanların gazete kağıdı ile örtülmesine taraftar değilim. Araçlarda ve işyerlerinde ceset torbası zorunlu tutulabilir. Hastalıkların yayılmasını önlemek için de ceset torbası bilimsel olarak gerekli. Ancak, birilerinin çıkar sağlamak için bunu takip etmeleri boyutu için medyayı kutlarım'' dedi.

Sağlık Bakanı H. İbrahim Özsoy, dün iki müfettişi ceset torbası skandalını araştırmak üzere görevlendirdi. Özsoy, soruşturmanın jet hızıyla tamamlanacağını ve muhtemelen bugün açıklama yapacağını duyurdu. Özsoy, ilk müfettiş raporu eline geçince, soruşturmanın selameti bakımından bazı üst düzey bürokratları görevden alabileceğini söyledi.

SEVİMSİZ AMA, GEREKLİ

Prof. Emin Türköz, ceset torbası standardının sevimsiz bir yanı bulunduğunu ancak, trafik kazalarında yoğun ölümün de Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirtti. Türköz, ‘‘Ceset torbası standardı sevimsiz olsa da, gayri medeni bulmuyorum. Ancak, birilerinin çıkar sağlamak için bunu takip etmeleri ve istismar boyutu için medyayı kutluyorum. Ben bir bilim adamı olarak Ceset Torbası'nı savunuyorum'' dedi.

Türköz, ‘mecburi uygalansın' diye gönderilen sağlıkla ilgili çok sayıda standart varken, bu standardın yayınlanmasının ardından ‘çıkar' hesapları bulunabileceğini ifade etti. Türköz, araçlarda zorunlu olarak bulundurulacak ceset torbasının ille de ‘kişinin kendisi ölürse' diye düşünmek yerine, bir başka rastladığı kazada insanlara yardım için kullanılabileceği cephesinden de bakılabileceğini sözlerine ekledi.

TSE: Ceset torbasıyla teknolojiye uyduk

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Rüstem Aksoy, ceset torbası zorunluluğunu da kapsayan ‘‘ilk yardım çantası standardı''nın Teknik Kurul tarafından 28 Mart 1997 tarihinde onaylanıp, Sağlık Bakanlığı'na gönderildiğini bildirdi. Aksoy, ‘‘Biz bu standartla teknolojiye ayak uydurduk. TSE bu konuda dünyaya örnek olamaz mı? Ne var bunda?'' dedi.

Aksoy, Sağlık Bakanlığı'nı kastederek, ilgili bakanlığın uygun görmesi halinde bir standardın uygulamaya konulduğunu belirtip, şunları söyledi:

‘‘Ceset torbası standardını biz teklif etmişiz, bakanlık da onaylamış. TSE, bugüne kadar 13 binin üzerinde standart hazırladı. Bunlar Avrupa ve Dünya Standartlar Birliği tarafından kabul edildi. TSE'de çıkar gözetilse, bu kadar standartta mutlaka koku çıkardı. Ancak, bizim dışımızdaki kurumlarda, bu standartlardan menfaat sağlamak için takip edenler olabilir mi, birşey diyemem.''

Ceset Torbası standardının başka hiçbir ülkede olmadığı eleştirileri için ise ‘‘Başka hangi ülkede Türkiye'deki kadar trafik kazası ve ölüm oluyor. Türkiye, bir standart konusunda öncü, ilk olamaz mı?'' diye yanıtladı. Aksoy, ceset torbası standardının tümüyle silinip atılmasına kaşı olduğunu belirterek, ‘‘Ancak, nerede-nasıl bulundurulacağı konusu yeniden düzenlenebilir. Bu yanı, Teknik Kurul'da yeniden incelenecek ve en kısa zamanda bu iş sonuçlandırılacak'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!