Paparazzi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Paparazzi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Prenses Diana ile Dodi Fayed'in kurban gittikleri kaza tüm dünyada büyük bir paparazzi tartışması başlattı. Birçok ülkede paparazzilere karşı öfke büyürken, ünlülerin peşinde koşan fotografçılar savunmaya geçti.

Prenses Diana'nın Paris'te paparazzilerden kurtulmak için girdiği yarışta, feci bir trafik kazası sonucu ölümü, dünya basınında paparazzilerle ilgili tartışma başlattı. Paparazzilerin, Diana'nın ölümünden sorumlu tutulmaları üzerine dün Yeni Zelanda'da bir kazayı görüntülemek isteyen bir kadın gazeteci feci dövüldü. Magazin haberciliği ile ünlü İspanyol basını paparazzilerin kazadan asla sorumlu olmadığını öne sürdü.

Avrupa basınında, ‘‘Bu kazadan paparazziler mi, onların patronları mı yoksa okuyucular mı sorumlu'' tartışması dikkati çekiyor. Bir çok gazeteci ve tv programcısının röntgencilik yapmak için basın özgürlüğünü kullandığı şeklinde çok ağır suçlamalar gündeme geldi.

İspanyol gazeteciler ise tam aksi görüşü savunarak, her büyük felaketten sonra günah keçisi arandığını ve bu kez de paparazzilerin suçlu sandalyesine oturtulduğunu belirttiler. Diana'nın ölümüne aşırı hızın neden olduğunu belirten Semana dergisi editörü Julian Navarro ‘‘Prenses hayatın hız yapılan şeridinde hareket ediyordu. Pekala, jet-ski veya helikopter kazasında da can verebilirdi'' dedi.

Diez Minutos dergisi yöneticisi Antonio Uroz da fotoğrafçıların zengin ve ünlüleri izlemek zorunda oldukları belirterek bu ikilinin ayrılmaz çift oluşturduğunu vurguladı. Magazin haberlerinin geniş bir okurn kitlesine hitap ettiği İsrail'de de televizyonda hararetli paparazzi açık oturumları düzenledi. Öte yandan, paparazzilere yönelik eleştiri dalgasına sıradan insanlar da katılıyor. Diana'nın hayatını kaybettiği trajik kaza sırasında yoldan geçmekte olan Amerikalı bir çift, hurda olmuş aracın içindekileri görüntülemeye çalışan foto muhabirlerini gördüklerini anlattı. Jack ve Robin Firestone adlı Amerikalı turistler, Alma tünelinden geçerken kazayı gördüklerini ve olay yerine gelen polisin engellemek istemesine rağmen yaklaşık 5 foto muhabirinin içeridekileri görüntülemeye çalıştıklarını söylediler.

Paparazzi kimdir

Paparazzi terimi ilk kez ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini tarafından Dolce Vita filminde kullanıldı. 1960'ların başlarındaki İtalyan toplum hayatından kesitler sergileyen filmde sinema sanatçıları ve ünlü kişilerin uğrak yeri olan Roma'nın Via Veneto semtinde jet sosyete mensuplarının fotoğraflarını çeken kişilere paparazzi denildi. Bundan sonra özellikle magazin basını için çalışan ve fotoğraflarını çekmek amacıyla zengin ve ünlü kişilerin peşine düşenlere bu ad verildi.

Paparazzilere karşı yasa gündemde

Diana'nın paparazziler tarafından takip edilirken feci bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi ünlü kişilerin özel yaşamlarının korunması için daha sıkı yasal önlemler alınması çabalarını yoğunlaştırdı. Almanya Başbakanı Helmut Kohl'un üst düzey yardımcılarından Peter Hintze anti-paparazzi yasası çıkarılmasının planlandığını açıkladı.

Basının haber verme özgürlüğüne karşı olmadıklarını belirten Hintze ‘‘ancak özel hayatların masuniyeti de sıfıra indirgenmemeli. Diana'nın ölümü bu konudaki ahlaki sınırın oldukça aşıldığını gösteren bir uyarı'' dedi. Aynı konu Fransa'da da ağırlıklı olarak gündeme geldi. Dün bir açıklama yapan Fransız Kültür Bakanı Catherine Trautman, trajik kazanın basında yeni bir etik yasasının gerekli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Paparazziler nasıl çalışır

Paparazziler genellikle uluslarası büyük ajanslara bağlı olmadan kendi hesaplarına çalışırlar. Çektikleri özel fotoğrafları büyük ajans ve gazetelere astronomik rakamlarla satarlar. Paparazziler tanınmış otel, gazino ve retaurantlarda çalışan oda sorumluları, barmen, garson ve özel araç şöforlerine özel maaş ve komisyon bağlayarak gizli olayları anında öğrenip olay yerinde kamp kurarlar. Fotoğraf çekecek ekipler bu yerlerin etrafında muhkem bir yer seçip uyku tulumlarını ve tele-objektiflerini alarak günlerce içerden gelecek tüyoları beklerler. Diğer bir ekip buralardan çıkacak ünlüleri çekmekle görevlidir. Bir başka ekip ise devamlı şekilde profesyonel motosiklet sürücüleriyle çalışır ve araçlarda hareketli hedefleri çekmekle sorumludurlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!