Ders kitabı seçme tartışmasını bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Ders kitabı seçme tartışmasını bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, ilköğretim ve liselerde ders kitabı seçim işini veliye bırakan uygulamanın yol açtığı tartışmalara nokta koydu. Uluğbay, okuyacağı ders kitabını seçmede öğrenci ve veliyi özgür bırakan genelge için ‘uygulanacak' dedi. Uluğbay'ın, uygulamaya ‘‘sıkı takip'' talimatı verdiği de bildirildi. Buna göre, MEB Talim ve Terbiye Kurulu'nun tavsiye kararını taşımayan ve Tebliğler Dergisi'nde duyurulmayan hiçbir ders ve kaynak kitabı okullara sokulamayacak. Okullarda ilan edilen listelerde yer almayan kitapların, okul ve sınıfa sokulmasına izin veren öğretmen ve idareciler hakkında yasal işlem yapılacak. Ayrıca, hiçbir ders kitabı, Bakanlığın belirlediği fiyattan pahalı satılamayacak.

Bu arada, Hikmet Uluğbay'ın, genelgenin uygulanacağı talimatını vermeden önce, bürokratlarından brifing aldığı bildirildi. Ders kitaplarının seçim işini öğrenci ve veliye bırakan genelgenin neden olduğu tepkiler üzerine harekete geçen Uluğbay, genelgenin yol açacağı iddia edilen sakıncalara karşılık savunma istedi. Bakan Uluğbay'a, özetle şu bilgiler aktarıldı:

GENELGE BRİFİNGİ

Rüşvetin önü alınamadı: Ders kitabının seçim işini öğretmene bırakmak, rüşveti körükledi. Yayınevleri, eşantiyon yarışına girerken, öğretmen ve idarecilerin saygınlığı kalmadı. Şimdi koparılan yaygaranın arkasında da ders kitabı pastasının küçük dilimlere ayrılmasını istemeyenler var.

Esas olan müfredattır: Ayrıca, ders kitabını öğrencinin ya da velinin seçmesi, eğitimde kargaşa yaratmaz. Zira, eğitimde esas olan müfredattır. Ders kitabı sadece araçtır. Her ders müfredatına göre işlenir. Ders kitabı da müfredata göre yazılmıştır. Konunun özü, her kitapta aynıdır.

Öğretmen işlevine dönecek: Bir sınıfta birden fazla kitap olması, bol kaynak demektir. Bunun için öğretmen sürekli devrede olup, öğrenciyi araştırmaya itecektir. Ezbercilik önlenecek, öğretmen işlevine dönecektir.

Kitaptan ödev yok: İlk kez denenecek bu yöntem, 4 yıldır uygulanan ‘programda birlik, kitapta çokluk' metoduna işlerlik kazandıracaktır.

KARŞI İDDİALAR

DYP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, EĞİT-DER Genel Başkanı Mustafa Gazalcı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Kızgınkaya, yaptıkları açıklamalarda, bu kararın yeni tehlikeleri beraberinde getireceğini savundular. EĞİT-DER Genel Başkanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Mustafa Gazalcı, bir sınıfta aynı ders için 20 kitap kullanılmasına neden olacak uygulamanın, sınavlarda ders anlatılışında ve sınıf geçmede büyük karmaşa yaratacağını savundu. Cihan Paçacı, kitap seçiminin velilere bırakılmasının, bilimsellikten uzak ucuz kitaba yönelmeye neden olacağını ifade etti. Kızgınkaya da karara ‘‘Düzeltilmeye çalışılan eğitim sistemimiz iyice karışacak'' diye tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!