Türk Ordusu ve İslamcılar

Hadi ULUENGİN
Haberin Devamı

Fransız ‘‘Le Monde'' Gazetesi dünkü başyazısını Türkiye'deki son gelişmelere ayırdı.

‘‘Türk Ordusu ve İslamcılar'' başlıklı bu makalenin tercümesini aynen yayınlıyorum.

***

‘‘Askerlerin ve Türkiye'deki laiklik savunucularının tatmin olmuş olması gerekiyor.

16 Ağustos Cumartesi günü, TBMM, zorunlu okul eğitimini beş yıldan sekiz yıla çıkartan reform yasasını onayladı.

‘‘Böylelikle, söz konusu yasa ‘devlet düşmanı' militanların yuvası olmakla suçlanan dini eğitim kurumların (İHL'ler) orta bölümlerinin kapatılmasını getireceğinden, yukarıdaki kesim İslami akıma karşı yeni bir puan daha kazandı

‘‘Laiklerin amacı övülmeye değer bir nitelik taşıyor.

‘‘Şimdi, ayakkabı boyacısı, çaycı ya da gazete müvezzii onbinlerce çocuk okul sıralarında sokaktakinden daha çok zaman geçirecek.

‘‘Ancak, bu reformu uygulamaya koyması da zor olacak.

‘‘Zaten dersaneleri tıklım tıklım dolu olan kamu okulları yüz elli bin yeni sınıfta her yıl sekiz yüz bin yeni öğrenciyi özümlemek zorunda kalacak.

‘‘Bu uygulamayı hayata geçirmek için hükümetin getirdiği ek vergiler ise, satın alma gücünün azalmasından ve yılda yüzde seksenlere varan enflasyondan zaten etkilenmekte olan halkın hoşnutsuzluğunu daha arttıracak.''

***

‘‘Haziran ayında Erbakan'ın istifasını elde ederek, O'nun yerine, dini tarikatlarla olan iyi ilişkisine rağmen ‘güvenilir adam' olarak algıladıkları Mesut Yılmaz yönetimindeki bir koalisyon hükümetinin iktidara gelmesini sağlayan askerler, artık siyaset yapmayacakları güvencesini vermişlerdi.

‘‘Fakat, ordunun burada kalmayağından endişe etmek gerekiyor.

‘‘RP'yi kapatmak için açılan dava sürüyor ve İslamcıların yönettiği ve çoğu kez bir müreffeh bir görünüm sunan işletmeler boykota tabi tutularak, tercihin ‘ikili oynamasından' şüphe edilmeyen diğer işletmelerden yana olması isteniyor.''

***

‘‘Ankara'daki bazı şahinler ne derse desin, güç yitirmiş olsalar bile, İslamcıların bundan dolayı kanun dışılığa çıkmak gibi bir niyeti yok.

‘‘İşte bu yüzden Erbakan eğitim reformunun Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesini istedi ve aynı konu hakkında referandum talep ediyor.

‘‘Ve paradoks şu ki, RP iktidarda geçirdiği on ay boyunca ülkede tek bir dini okul açmadı.

‘‘Söz konusu okulların çoğunluğu, aşırı solun etkisini durdurabilmek amacıyla ve 1980'deki askeri darbeden sonra devreye sokuldu.

***

‘‘1995 Aralık seçimlerinde oyların yüzde 21'ini almış olan Refah bugün ‘mağdur' durumda gözüküyor.

‘‘Böylesine bir manzara yansıtmak ise onun için illa kötü bir şey değil.

‘‘Ancak, özellikle kırsal kesim katmanları olmak üzere bir çok Türk, yetmişli yıllarda komünizm, seksenli yıllarda Kürt ayrılıkçılığı, bugün de İslami tehlike, daima bir düşman arayışında olan ordunun rolünü sorguluyor.''

Yazarın Tüm Yazıları