Lise 4 yıla çıkarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Lise 4 yıla çıkarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

8 yıl için seferberlik ilan eden Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı planın ikinci aşaması, eğitim reformunu kapsayacak. Önümüzdeki öğretim yılında (1998-1999) uygulamaya konulacak kararların öngördüğü yenilikler şöyle:

İlköğretimin 5. yılını tamamlayanlara diploma yok. 8 yıl sonunda ilköğretim diploması verilecek.

İmam-hatip liselerinin önüne Kuran ve Arapça derslerinin okutulacağı hazırlık sınıfları koyulacak.

Liselerin önüne, uyguladığı programın özelliğine göre hazırlık sınıfı konulacak. Lise öğretimi 4 yıla çıkacak. (Bu yıl liseye başlayanlar 3 yılda mezun olacaklar.)

Yabancı dil öğretimi 8 yıllık eğitim uygulaması çerçevesinde yeniden düzenlenecek. Yabancı dil dersi 4'üncü sınıfta başlayacak. Sistem, pilot uygulamayla devreye girecek.

Anadolu liselerinin statüsü değişecek. Süper liseler gibi hazırlık sınıfları konulacak. Lise düzeyinde öğrenci alınacak.

YENİ ÖĞRETMENLER YETİŞECEK

Öğretmen yetiştirme sistemi değişecek. 1998 ÖSYS sınavıyla, 8 yıllık eğitim öğretmeni yetiştirmek üzere öğrenci alınacak.

Çırak olmak için 14 yaşını bitirme zorunluluğu da önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya girecek. (1997-1998 öğretim yılı için 1 Temmuz'da başlayan çırak öğrenci kayıtları sürecek. 13 yaşını doldurmuş bulunan ilkokul mezunu öğrenciler, bu merkezlere kayıtlarını yaptırabilecek.)

Bu yıl ilköğretimin 8. sınıfını okuyacak öğrencilerden başlamak üzere, son yarıyılda, lise tür ve programları ile meslekler hakkında bilgi için rehberlik dersleri konulacak.

İlköğretim çağındaki öğrencileri kapsayacak isteğe bağlı din eğitimi konusu, Diyanet Reformu'nda ele alınacak. Kuran Kursları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!