Meclis'e alkış

Güncelleme Tarihi:

Meclise alkış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinin en büyük reform yasası olan 8 yıllık kesintisiz eğitimi, 12 gün 10 gece çalışan Meclis, 242'ye karşı 277 oyla kabul etti. Türkiye'yi 21'inci Yüzyıl'a taşıyacak yasanın kabulünden sonra, hükümet kanadında büyük sevinç yaşandı. Refahlılar ise ‘‘Yarasa bayramı kutlu olsun, ANAP harakiri yapıyor'' sözleriyle Başbakan Yılmaz'a laf attılar.

Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak bir dizi reformun temelini oluşturacak 8 yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretime 20. Dönem Meclisi yaşam verdi. 1973 yılı Meclis'inin araladığı ‘Çağdaş Türkiye' kapısını sonuna kadar açan Meclis, çocukların okuma hakkı üzerindeki çeyrek asırlık ambargoyu da, yasaya 277 kabul oyu vererek kaldırdı.

Zorunlu ilköğretimi 5 yıldan 8 yıla çıkarırken, ‘kesintisizlik' tanımıyla, 6-14 yaş çocuklarının, hiçbir mesleğe yönelmeden ‘aynı' eğitim-öğretimi görmesini sağlayacak olan yasa, bir dizi reform için çağdaş ve işlevsel zemini de yaratacak. Yasa, Cumhurbaşkanı Demirel'in imzasından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Meclis Genel Kurulu, dün saat 12.30'da, Türkiye'nin, 21. Yüzyıl'a seyirci kalıp kalmayacağı kararını oyladı. Sonuçta ‘seyirci kalmayacak' diyen Meclis'te, tarihi oylamaya 519 milletvekili katıldı. 242 ret oyu kullanılan oylama sonucunda, ‘8 yıl kesintisiz eğitim' kararı, 35 oy farkla kabul edildi. Oylama sonuçları açıklandığında, ‘‘16 Ağustos yarasa bayramı kutlu olsun'' diye bağıran RP'liler, Başbakan Mesut Yılmaz'a, ‘‘Bundan sonraki seçimlerde CHP'den aday olsun'' diye laf attılar. RP'liler, salonu terk ederken, ‘‘ANAP harakiri yapıyor'' tehdidi savurdular. Oylamaya son anda yetişerek ‘‘Kabul'' diyen DYP'li Turhan Tayan, iktidar ve CHP'li milletvekillerince alkışlandı. DYP'li Kamer Genç de, tavrını sürdürdü ve yasaya kabul oyu verdi.

VEKİLLERE TEŞEKKÜR

Tarihi karar açıklandıktan sonra Başbakan Yılmaz, Yardımcısı Ecevit ve Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ı tebrik eden Erbakan, grubunu toplamak üzere salondan ayrıldı. Oylama sonuçları sayılırken, Genel Kurul salonunda yalnız iktidar ve CHP'li milletvekilleri vardı. Ecevit, sıralar arasında dolaşıp, milletvekillerine tek tek teşekkür ederken, bir süre salonun ortasında milletvekilleriyle tokalaştıktan sonra yerine oturan Yılmaz, heyecanını gizleyemedi. Baykal, yasaya kabul oyu kullandıktan sonra, Yılmaz, Ecevit ve Uluğbay'ı tebrik ederek, salondan ayrıldı. Müsteşarı Bener Cordan ve Müsteşar Yardımcısı Cemil Çetin ile hükümet sırasında tebrikleri kabul eden Uluğbay konuşmasında, 20. Dönem Meclisi'ne, ‘‘Çocuklarımızın önünde yepyeni bir ufuk açtınız'' diye teşekkür etti. Uluğbay, Hürriyet'e, ilk duygularını ‘‘Mutluyum, başaracağız'' diye açıkladı. Hindistan gezisinden döner dönmez, Meclis'e gelen TBMM Başkanı Mustafa Kalemli de, ‘‘Hayırlı olsun, kutlu olsun'' demekle yetindi.

4. MADDE ENGEL OLMADI

Muhalefetin engellemek için sığındığı ‘din eğitimi bitecek' iddiası, Türkiye'nin beklediği yasanın çıkmasına engel olamadı. Meclis Genel Kurulu Komisyon'dan 13 madde olarak inen tasarıyı, bir maddeyi reddettikten sonra 12 madde halinde oylayarak kabul etti. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı Genel Kurul, üç gün bir gece süren çalışmalarını dün öğleden sonra 13.00'te noktaladı. İsteğe bağlı din eğitimini düzenleyen 4. maddenin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yarattığı kriz, Genel Kurul'da büyümeden aşıldı. Hükümeti dışarıdan destekleyen CHP, 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Yasa Tasarısı'nda karşı çıktığı 4. maddeye ‘ret' oyu vererek, bu maddenin tasarıdan çıkarılmasını sağladı.

130 saatlik maraton

Kesintisiz maratonu, 12 gün, 10 gece sürdü. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan start alan milletvekilleri, tasarıyı 93 saatte Genel Kurul'a indirdi. Milletvekilleri 14 Ağustos Perşembe günü saat 10.00'da girdikleri hummalı Genel Kurul çalışmasını, 3 gün 2 gece toplam 37 saat sürdürdüler. Maraton dün öğleden sonra tamamlanırken, yasa Meclis'ten 130 saatte çıktı.

RP'liler tasarıyı engellemek için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da konuşma rekoru kırdılar. Başkanlık hazırladığı istatistikte komisyonda 8 gece, 9 gündüz süren görüşmelerde 23 üyenin 160 kez söz istediğini, yine yüzde 90'ını RP'lilerin oluşturduğu 113 milletvekilinin de 496 kez konuşma talebinde bulunduğunu saptadı. Komisyon'da 93 saat süren maratonun, 4 saat 50 dakikası tasarının tümü üzerinde ve usulle ilgili görüşüldü. Tasarının tümü üzerinde 22 saat 28 dakika görüşme yapan Komisyon, maddeler üzerinde fiilen 65 saat çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!