Din eğitiminde aynı sisteme devam

Güncelleme Tarihi:

Din eğitiminde aynı sisteme devam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı'na (DİB) ait din eğitimi görevini, Milli Eğitim Temel Yasası'nda hüküm olmasını öngören 4. maddenin, tasarıdan çıkarılması durumunda, halen uygulanmakta olan sistem devam edecek. Buna göre, isteğe bağlı din eğitimi (Kuran kursları, Hafızlık eğitimi) almak isteyenler, Diyanet'in açtığı Kuran kurslarına devam edecekler.

Ancak, en az ilkokul diploması bulunmayan öğrencilerin, bu kurslara kayıt yaptıramayacağını hükme bağlayan yönetmelikte, önemli değişiklikler yapılması gerekecek. Diyanet reformu çerçevesinde çıkarılacak DİB Yasası ile yönetmelikte, zorunlu ilköğretimin 5 yıldan 8 yıla çıkarılması gözönüne alarak, değişiklikler gündeme gelecek. Buna göre, ya kayıtla ilgili hükümde yer alan ibare, ‘en az ilköğretim diploması' biçiminde düzenlenecek. Bu durumda, 14 yaşını doldurmayan çocuklardan, 8 yıllık ilköğretim diploması bulunmayanlar kurslara alınmayacak. Veya reddedilen 4. madde hükmü, yönetmelik hükmü yapılacak. Bu durumda da, 14 yaşını doldurmayan öğrencilerden, ancak ilköğretimin 5. sınıfını tamamlayanlar bu kurslara alınacak.

4. MADDE

Reddedilen 4. madde, halen okullarda Anayasal zorunluluk olarak verilen ‘din kültürü ve ahlak öğretimi'nin dışındaki ‘din eğitimi'nin, isteğe bağlı olduğunu hükme bağlıyor. 18 yaşından küçüklerin, bundan yararlanması için ise yasal temsilcilerinin izni gerekiyor.

Madde, ayrıca, isteğe bağlı din eğitiminin, Milli eğitim Bakanlığı'nın gözetimi ve denetiminde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, okullar dışında açılacak kurslar aracılığıyla verileceği hükmünü de içeriyor. Bu kurslara, ancak ilköğretimin 5. sınıfını tamamlamış olan öğrencilerin, okulların tatil olduğu dönemlerde gidebileceği de hüküm içinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!