İlk raunt: 35 fark

Güncelleme Tarihi:

İlk raunt: 35 fark
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kesintisiz 8 yıllık temel eğitim tasarısının tümü için ilk oylama, TBMM'nin dünkü oturumunda yapıldı. 238 ret oyuna karşı 273 kabul oyu çıktı. RP ve DYP'lilerin engellemelerine rağmen tasarının ilköğretimin kesintisiz 8 yıl olacağını hükme bağlayan en önemli 1. maddesi kabul edildi. 2 ve 3. maddeler de geçti.

Hükümet, TBMM Genel Kurulu'nda kesintisiz eğitimle ilgili ilk raundda, muhalefete 35 oy fark attı. Kesintisiz eğitim yasa tasarısının görüşülmesi 238 ‘ret' oyuna karşı 273 oyla kabul edildi. Görüşülmesi reddedilseydi, tasarı bir yıl boyunca Meclis gündemine alınamayacaktı. Toplam 37 milletvekilinin gelmediği Genel Kurul'da oylamaya 511 milletvekili katıldı. Tasarıya Meclis onayı verilmesinin ilk adımı olan maddelere geçilmesi oylamasında, Refahyol döneminde 8 yıllık kesintisiz eğitimi savunan Çiller çark etti. Tasarının mimarı Mehmet Sağlam da ret oyu kullandı. Oylamada DYP'li Turhan Tayan ve Kamer Genç ise iktidara destek verdi. ANAP'tan 4 milletvekili oylamaya katılmazken, muhafazakarlardan Cemil Çiçek ret oyu verdi. Tasarıya karşı olduğu halde maddelere geçilmesine kabul oyu veren Ali Coşkun ise ‘‘Tasarıya karşıyım, ancak tartışılsın istedim'' dedi.

SAHTE RET OYU

Oylama sonucunda İsviçre'de olduğu saptanan DYP'li Ali Osman Sönmez'in adına sahte ret oyu kullanıldığı belirlendi. Oylamaya katılmayan Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz'ın ise vekalet bıraktıkları ancak oylarının kullanılmasının unutulduğu bildirildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 93 saatlik bir görüşmeyle tamamlanan kesintisiz eğitim maratonunun ardından, Kurul dün görüşme için saat 10.00'da toplandı. Tasarının ilk gün görüşmeleri aralar hariç yaklaşık 12 saat sürdü. Komisyon'da görüşmeleri engellemek için her yolu deneyen RP'liler, dün Genel Kurul'da da aynı tavırlarını sürdürdü ve sık sık, ‘‘Yalan söylüyorsun'', ‘‘Halk yakında sizi alaşağı edecek'' diyerek konuşmacılara sataştılar. Refahyol'un program görüşmelerine katılmayan Çiller sürpriz yaptı ve 8 yıl tasarısı görüşmelerine geldi. Çiller, kendi grubu adına konuşan Ayvaz Gökdemir'in konuşmasını dinlemek için salona gelirken, görüşmelerin ilk bölümünü izleyen tek lider oldu. 2'nci oturumdan itibaren Yılmaz, Ecevit, Baykal'ın da izlediği Genel Kurul'a, en son Erbakan geldi. RP, tasarının önünü her maddede verdiği önergelerle tıkamaya çalıştı. Ancak Genel Kurul tasarının ilk üç maddesini görüşerek kabul etti. Birinci madde, el kaldırılarak kabul edilirken, ikinci madde, 262 kabul, 199 ret, üçüncü madde ise 266 kabul, 216 ret ile Meclis'ten geçti.

Kabul edilen maddeler şu hükümleri içeriyor:

MADDE-1: İlköğretim kurumları 8 yıllık okullardan oluşur. Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır ve bitirenlere ilköğretim diploması verilir.

MADDE-2: İlköğretimin 6, 7 ve 8. sınıf öğretimini ortaöğretim kurumları bünyesinde yapmakta olanlar ile çıraklık eğitim merkezlerindeki öğrenciler, eğitimlerini bu kurumlarda tamamlarlar. 1997-1998 ders yılı başından itibaren bu sınıflara hiçbir şekilde öğrenci alınmaz.

Bazı derslerin öğretimini yabancı dille yapan okulların hazırlık sınıflarında başarılı olanlar ile 1997-1998 öğretim yılında okumaya hak kazananlar da zorunlu eğitimlerini bu okullarda tamamlarlar.

MADDE-3: Milli Eğitim sistemi, her bakımdan bu yönetlmeyi gerçekleştirecek biçimde düzenlenir. Bu amaçla, ortaöğretim kurumlarına, eğitim programlarının hedeflerine uygun düşecek şekilde hazırlık sınıfları konulabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!