Yeter! Söz milletin...

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Sayın Berkarda! Belgeler gerçeğin aynasıdır

Silah ve oyuncak tüccarı Ertaç Tinar'ı yanına alarak ortak şirket kurduğu ortaya çıkan İÜ Rektörü Prof. Bülent Berkarda, doğal olarak rahatsız oldu.

Açıklamasında, bazı gerçeklerin gözardı edilmek istendiğini gördük.

Akla gelen ilk soru; ‘‘Bir ortak seçilirken, onun ne gibi işler yaptığını araştırma mükellefiyeti nasıl ihmal edildi?’’dir.

İnsan evlenirken bile bir arkadaşlık, nişanlılık dönemi geçiriyor.

Hocamızın dünkü uzun açıklaması çok kişinin kafasını karıştırdığından biz de konuya açıklık getirilmesi bakımından kendisine bazı sorular yöneltmeyi yeğledik. Doğrular ortaya çıksın diye...

- Bir üniversite öğretim üyesinin oyuncak, bavul ve silah ticareti yapan birisiyle ortaklık kurması tıp etiği ve 'de ontoloji' ile ne ölçüde bağdaşmaktadır? (Prof. Fikret Baykut'un, hayali ihraçatçı Kemal Horzum'la da sonuçsuz kalan bir ortaklık görüşmesi yapıldığını açıklaması ilginç değil mi?)

- Üniversiteden sadece çıplak maaş alma anlamına gelen 'kısmi statü'de iken Ertaç Tinar'dan önce 1989'da da Yurtoğlu ile de Sito Farma'yı kurdunuz. Sizin devlet memuru olarak tabi olduğunuz statüye göre, şirket kurmanız hukuki tartışma yaratmıyor mu? Üst makamlarınızın bundan haberi var mıydı? 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın, Üniversiteler Kanunu'nun üstünde olduğunu bilmiyor muydunuz? Bir devlet memurunun bir şirketten ancak hisse senedi alabileceği ama kurucu ortak olamayacağı gerçeğini nasıl göz ardı ediyorsunuz? Bilim adamlarının kâr amaçlı şirket kurması ne kadar doğrudur?

PATENT KİMİN OLACAKTI?

- Kanser ilacıyla ilgili araştırmalarınızı, Sito Farma İlaçları Lmt. Şti.'nin Karaköy'de bir han odasında; Ertaç Tinar ve Prof. Fikret Baykut'la birlikte kurduğunuz Avrila şirketinin Ortaköy'deki bürosunda hangi laboratuvar olanaklarıyla yürüttünüz? Üniversitedeki devlet imkânlarından yararlanıldıysa YÖK'ten gerekli izinler alınmış mıydı?

- Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınsaydı üretilecek ilacın patenti üniversite adına mı, yoksa şirketiniz adına mı kaydedilecekti?

- Avrila şirketinden ayrılırken hisseleri kime ve nasıl devrettiniz? Ticaret Sicili'ne bu konuda bir duyuruda bulundunuz mu?

- Gelelim 57 milyon FF'lık tıbbi malzeme ihalesini verdiğiniz Sopha firmasıyla ilgili elimizdeki belgelere... Maalesef bu belgeler sizi doğrulamıyor. Belgeler; ihale dosyasını, diğer bir Fransız firması olan Expo Control dahil diğer firmaların ihaleye katılmasını engelleyerek, Sopha'ya göre hazırlattınızı gösteriyor. Zor durumda olduğuna dair uyarılar ve suç duyuruları yapıldığı halde Paris Ticaret Odası'ndan, Sopha'nın mali yapısını gösterir 1995 yıl sonu 'vizeli belge'sini neden istemediniz? (Resmi Gazete'nin 3.3.1997'deki sayısında benzer bir ihalede, Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün ihaleye katılacak firmalardan 1997 yılı vizeli Sanayi ve Ticaret Odası Belgesi istenirken, böyle bir yol izlemediğiniz dikkati çekiyor.)

SOPHA BATIK DEĞİL Mİ?

- Maliye Bakanlığı ihaleyi iptal ettiğinde zor durumda olan Sopha'nın, ikinci kez bu ihale bu firmaya verildiğinde de batık duruma düştüğü bilinmiyor muydu?

- Açıklamanızda, ilk ihalenin Maliye Bakanlığı'nın önceki görüşünden vazgeçerek, 'toptan ihale' usulünü değiştirdiğini öne sürüyorsunuz. Oysa, Maliye'nin iptal yazısı sizi doğrulamıyor. İptal yazısında, 'DPT Müsteşarlığı'ndan alınması gerekli olan sari taahhüt yetki belgesi'nin alınmadığı... imalatçı firmaların doğrudan teklif vermeleri imkânını ortadan kaldırıldığı... hazırlanan şartnamede öngörülen eğitim programı giderlerinin firmalarca teklif bedelinin içinde idareye yansıtılacağı...' gibi nedenlerle ihale sözleşmesinin iptal edildiğinin açıklamasına ne diyorsunuz?

- 'Komisyoncu' Sopha'nın tıbbi malzemeleri temin edeceği General Electric (GE) firmasının Fransa'daki merkezini ziyarete kaç kişi gidecektiniz? Neden son anda bu ziyareti tek başına yapma gereği duydunuz? Türkiye'de GE firmasının temsilcisi varken, kendileriyle niçin hiç temas etmediniz?

BELGELER DOĞRULAMIYOR

- Ertaç Tınar'ın Metsan firması, 5.11.1980 ve 22.12.1980, diğer şirketi İzotop AŞ de 28.10.1980 tarihlerinde Cerrahpaşa'ya tıbbi malzemeler sattığını belgeler apaçık gösteriyor. Belgelerde, ita amiri olarak imzanız bulunurken, ‘‘METSAN'ın üniversiteye tıbbi malzemeler sattığını herkes gibi ben de biliyorum’’ gibi muğlak sözcüklerin arkasına neden sığınıyorsunuz? Yoksa Ertaç Tınar'la Avrila'da ortak olduğunuzu unuttunuz mu? (O tarihlerde YÖK Yasası henüz çıkmamıştı. 1750 sayılı Üniversiteler Kanunu'na göre, rektörler değil, dekanlar yetkili ve sorumluydular. Böyle bir durumda, şirketle ilişkim yoktur diyerek, gerçekleri saptırarak örtme yoluna gidip sorumluluktan neden kaçıyorsunuz?)

- Rahmetli Yıldırım Çavlı'nın TV programında kendisini ikna ettiğinizi söylerken, Sopha'nın batık durumda olduğunu sadece siz mi biliyordunuz?

Ve bir soru daha...

- Sopha firmasına avans olarak ödeme yapılması izin verildi mi? Verildiyse ne kadar ödeme yapıldı?

Gerçek şudur; aradan 2.5 yıl geçmesine rağmen maalesef insanların hayatını kurtaracak aygıtların getirileceği bir ihale yüze göze bulaştırılmış, hâlâ sonuç alınamamıştır.

Belgeler her zaman gerçeğin aynasıdır Sayın Berkarda...

Yazarın Tüm Yazıları