İmam hatipten kim mezun oluyor

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Madem sekiz yıl yerine imam hatip liselerini tartışmamız isteniyor, hiç değilse yöntemde anlaşalım.

İmam hatipler yaygın kanaatin aksine ‘‘kutsal inek’’ yetiştirmiyor.

Dolayısıyla bu meslek liselerine mabet saygısı göstermek, ‘‘İmam hatibe dokunma’’ sloganını tabu saymak zorunda değiliz...

* * *

Refahyol hükümeti döneminde kamuoyuna açıklanan bir araştırma, imam hatiplerle ilgili yaratılmak istenen imaja çok uygundu.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bu araştırmada, imam hatipte çocuğu okuyan ve okumayan velilere sorular yöneltildi.

Sonuçlara göre, çocuğu imam hatipte okumayan velilerin bile yüzde 44.3'ü bu okullara karşı ilgiyi ‘‘milli, manevi değerlere bağlılıkla’’ izah ediyor, eğitim kalitesini yüzde 20.5'la ikinci sıraya itiyor.

Tahmin edeceğiniz gibi aynı rakamlar imam hatipte okuyan çocukların velilerinde sırasıyla yüzde 73.4 ve yüzde 19.2'ye yükseliyor.

Yani meslek lisesi niteliğindeki bu kurumlarda eğitim kalitesi, ancak her beş kişiden birini ilgilendiriyor. Ezici çoğunluk bu okulları ‘‘dindar ve manevi değerlerine saygılı mezun yetiştirdiği’’ için seviyor: Yüzde 84.6...

* * *

Ancak alaturka ruhban sınıfın istihdamında sıkıntı olduğu kesin...

1997 rakamlarına göre, imam hatip liselerinde 171 bin 439 öğrenci okuyor. Oysa Türkiye'de toplam 78 bin 664 imam ve hatip görev yapıyor.

Her yıl sadece 2 bin 804 yeni imam ve hatibe ihtiyaç var. Oysa yine her yıl 52 bin imam ve hatip mezun oluyor. Üstelik bu rakamın yarısı kadın mezun. Yani ne imam, ne de hatip olma şansları bulunuyor.

Eğitimleriyle ilgili iş bulma imkânı çok düşük olan imam hatip mezunları, ne tür gelecek planlıyor? Yanıtını ÖNDER İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği'nin yayınında buluyoruz.

Buna göre imam hatip mezunlarının üniversite sınavlarındaki ilk tercihi hukuk fakülteleri: Yüzde 32... İkinci tercih ise yüzde 16 ile kamu yönetimi. İlahiyat fakültelerini ilk tercih olarak yazanlar yüzde 1'i geçmiyor.

Demek ki imam hatipliler milli manevi eğitimi lise diplomasıyla kanıtladıktan sonra, üniversitede şeriat yerine cumhuriyet hukuku okumayı yeğliyor.

* * *

Aslına bakarsanız, toplumda en tanınmış İslami liderler, imam hatip mezunu değil. Tıpkı Refah Genel Başkanı Necmettin Erbakan gibi.

Erbakan üç çocuğunu da imam hatibe göndermedi. Büyük kızı Zeynep, klasik lisede okuduktan sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne girdi ve Kimya Bölümü'nden mezun oldu.

Necmettin Erbakan'ın küçük kızı Elif de, yine klasik liseden sonra Bilkent Üniversitesi Mimari Bölümü'ne kayıt yaptırdı. Halen Başkent Üniversitesi Elektronik Bölümü'nde okuyan oğlu Fatih de, Ayrancı Lisesi 1996 mezunu.

Demokrasi güçleri imam hatip kavgasını izlerken bu istatistikleri dikkate alsınlar.



Yazarın Tüm Yazıları