Kokpit

Güncelleme Tarihi:

Kokpit
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Uğur CEBECİ
Haberin Devamı

Korkunuzu yenin: Uçak evlilikten daha güvenli

Güvenlik insan hayatına verilen değere bağlı bir kavram. İnsan hayatına verilen değer, çağa ve medeniyete göre değişebiliyor. Ama, sivil havacılığın değişmez kuralı, insan hayatı her şeyden önde gelir. Sivil havacılık bu yaklaşımı sayesinde 70 yıl içinde büyük gelişme kaydederek, 20'inci yüzyılın sonunda güvenlik açısından yolcuların bekletilerine tatminkar yanıt verecek hale geldi.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün her yıl yayınladığı istatistiklerde hava taşımacılığı kara taşımacılığından daha güvenli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Örneğin, 1.5 milyar kişinin uçakla seyahat ettiği 1993 yılında meydana gelen 34 uçak kazasında 936 yolcu hayatını kaybetti. 1994'de 28 kazada 941, 1995'de 26 kazada 710 yolcu öldü. 1996 ise, havacılık için kara yıl oldu. Sadece 11 kaza meydana gelmesine rağmen kurbanların sayısı 1900'e çıktı. Kaza sayısı azalsa ve güvenlik riski aynı kalsa bile, kaza yapan uçakların büyük yolcu uçakları olması kurban sayısının artmasına yol açtı.

Trafikte ölüm çok daha fazla

Bu rakamları, gerekli istatistikler yapılmadığı için dünyadaki trafik kazaları ile karşılaştırma imkanı az. Ancak, sadece Türkiye'de bir yıl içinde karayollarında yaşamını yitirenlerin sayısının 7 bin Fransa'da 5 bin bin dolayında olduğunu söylemek bile havacılığın daha güvenli olduğunu açıkça ortaya koymaya yetiyor.

Geçen yılın rakamlarına rağmen, sivil havacılık güvenlik açısından kaydadeğer iyileşme gösterdi. 1950-60 yıllarında her yıl havayolu ile kilometre başına taşınan 1 milyar yolcu başına 20 kurban verilirken, bu rakam 1975'te 1, 1984'te 0.5, 1995'te 0.3'e düştü. Üstelik bu iyileşme yolcu sayısında sağlanan artışa rağmen gerçekleştirildi.

Uçak otomobilden 10 kat güvenli

İnsan faktörünün yer aldığı her işte risk kaçınılmazdır. İnsan ilişkilerinde, örneğin evlilik ve flört gibi mutlu olaylarda bile güvenlik riski vardır. Havacılık da bu kuralın dışında tutulamaz. Yine de evliliğin bile havacılıktan daha riskli olduğunu söylemek abartılı olmaz. Çünkü, istatistikler, Amerika'da kıskanç eşlerinin kurbanı olan kişilerin sayısının, uçak kazası kurbanlarından daha fazla olduğunu gösteriyor.

İstatistikler ayrıca hava taşımacılığının, yolcuların en güvenli ulaşım araçlarından biri olarak gördüğü trenden daha güvenli olduğunu ortaya koyuyor. Kilometre başına taşınan 1 milyar yolcu kriteri göz önüne alınarak hesaplama yapıldığında uçak trenden 2, otomobilden 10 ve gemiden de 20 kat daha güvenli bir ulaşım aracı. Siz siz olun uçak ve uçmaktan vazgeçmeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!