Trakya'da kola savaşı

Güncelleme Tarihi:

Trakyada kola savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya pazarında sürekli savaş halinde olan Coca Cola ile Pepsi Cola'nın Türkiye'deki kapışmaları Trakya Bölgesi'ne sıçradı. Coca Cola, Çorlu'da 35 milyon dolarlık yatırımla Ortadoğu'nun en büyük dolum tesisini kurdu. Pepsi Cola da yine Çorlu'da 40 milyon dolarlık yatırım yapıyor.

Kolalı içecek pazarında üretim yapan iki dev, Coca Cola ve Pepsi Cola'nın kızgın rekabeti Tekirdağ'a kaydı. İki ezeli rakip, Çorlu'da kurdukları yeni tesisleriyle hem İstanbul hem de Tekirdağ bölgesindeki pazar payını artırma savaşı verecek. Coca Cola'nın Çorlu'da 35 milyon dolarlık (5.7 trilyon lira) bir yatırımla kurduğu fabrika, Orta Doğu'nun en büyük meşrubat dolum tesisi. Tesisler, 180 bin metrekare açık, 40 bin metrekare kapalı alana sahip bulunuyor.

Eylül 1996'da temeli atılan Coca Cola tesislerinde ilk hat Mayıs 1997'de devreye girdi. 100 kişinin çalışacağı fabrikanın üretim kapasitesi tek hatta 11 milyon kasa olacak. Önümüzdeki yıllarda yapılacak yeni yatırımlarla üç hattın daha devre girmesi planlanıyor. Fabrika, ağırlıklı olarak Trakya Bölgesi'ne hizmet verecek ve İstanbul bölgesini besleyecek. Coca Cola, Türkiye'deki yatırımlarını önümüzdeki günlerde daha da hızlandıracak. Coca Cola International'ın iki numaralı adamı Douglas Ivester, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği İstanbul ziyaretinde önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye'de 400 milyon dolarlık yeni yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Coca Cola Int. bu yatırımlarla Türkiye'deki pazar payını iki, üç yıl içinde ikiye katlamayı hedefliyor. Coca Cola'nın halen Türkiye'de 9 fabrikası bulunuyor.

PEPSİ DE ATAKTA

Coca Cola'nın yatırımlarına hız vermesi karşısında rakibi Pepsi Cola da boş durmuyor. Çorlu'daki fabrikasının temelini geçtiğimiz Haziran ayında atan Pepsi Cola'nın şişeleyicisi Fruko Tamek, daha sonra Sapanca ve Ankara'da birer fabrika daha kuracak.

Çorlu'daki Pepsi Cola tesislerinin 40 milyon dolarlık (6.5 trilyon lira) bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanıyor. 1998 Nisan ayında faaliyete geçmesi beklenen fabrikada başlangıçta 100 kişi istihdam edilecek. Pepsi Cola, Çorlu'daki fabrikasının üretime geçmesiyle birlikte rakibi Coca Cola gibi Tekirdağ ve İstanbul'da daha etkin olmayı hedefliyor.

Pepsi Cola Çorlu'da ayrıca 100 bin kutu kapasiteli kutulama tesisi ile geri dönüşlü ve dönüşsüz pet hattı olacak. Fruko Tamek, ayrıca 2000 yılına kadar Türkiye dışında da en az 5 meşrubat fabrikası daha kurmayı düşünüyor.

Bu arada, 1964 yılından beri Pepsi Cola'yı Türkiye'de şişeleyip dağıtan Fruko Tamek, Pepsi Cola International ile ortaklık anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Pepsi Cola Int., ilk etapta Fruko Tamek'in yüzde 12'si olmak üzere, altı aylık sürede yüzde 25'ini satın alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!