Erdemir ihalesi iptal

Güncelleme Tarihi:

Erdemir ihalesi iptal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Refahyol Hükümeti döneminde sadece iki şirketin teklifi ile sonuçlanan tartışmalı Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir) ihalesi Ankara 3'ncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Refahyol'un Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'ndaki (Erdemir) kamu hisseleri için yaptığı özelleştirme ihalesi, ‘‘yasal dayanaktan yoksun'' olduğu gerekçesi ile iptal edildi.

Demokratik Sol Parti (DSP) Zonguldak milletvekilleri Mümtaz Soysal, Hasan Gemici ve arkadaşları tarafından, Erdemir'in yüzde 30-40 oranındaki kamu hissesinin blok satışı yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihalenin iptali istemiyle Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi'nde açılan dava dün sonuçlandı.

Mahkeme'nin kararında, 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'nın 18'inci maddesinin (C) ve (B) bölümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu bahisle dava açıldığı, Kayseri İdare Mahkemesi'nin başvurusu üzerine de Anayasa Mahkemesi'nin 9 Nisan tarihinde sözkonusu yasa maddesinin bu bölümlerini iptal ettiği hatırlatılarak, şöyle denildi:

‘‘Bu durumda 4046 sayılı yasanın 18'inci maddesinin (B) bendinde öngörülen ilkeler çerçevesinde değer tespit edilerek (C) bendindeki yöntemlerle Erdemir'in yüzde 30-40 oranındaki hissesinin blok satışı yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin işlemin yasal dayanağını oluşturan yasa maddesinin bentlerinin Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile iptal edilmesi karşısında yasal dayanaktan yoksun kaldığı kuşkusuzdur. Netice itibariyle dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verildi.''

İKİ TEKLİF

Erdemir ihalesinde tartışmalara neden olan konu, Türkiye'nin en büyük özelleştirmelerinden biri olan ihalede sadece iki şirketin teklif vermesiydi. Çok sayıda teklif gelmesi beklenen ihaleye sadece Uzan Grubu ile Erdemir Çalışanları Ortak Girişimi adlı gruplardan teklif gelince, kamuoyunda çeşitli spekülasyonlar başlamıştı. Erdemir Çalışanları Ortak Girişimi'nin arkasında Refah Partisi'ne yakın bir sermaye grubunun bulunduğu idda ediliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!