Tüketicinin Erkan Abisi

Güncelleme Tarihi:

Tüketicinin Erkan Abisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Şirketinizi internet avcılarına kaptırmayın

İnternette web sitesi oluşturabilecek Türk şirketlerinin isim haklarını Amerika'da kendi üzerlerine tescil ettiren üç Türk genci şimdi, şirketlerden aylık 5 bin dolar kira bedeli talep ediyor. İsim avcılarının kurbanları arasında Ayyıldız, Özdilek gibi birçok tekstil firması bulunuyor.

Şirketinizin adını internet avcılarına kaptırmak istemiyorsanız, mutlaka isminizi internette de tescil ettirin. Aksi taktirde, internet avcıları, sizden önce davranıp şirketinizin adını internette tescil ettirebilir. Siz de, daha sonra oluşturacağınız web sayfaları için bu internet avcılarına yüklü miktarda komisyon ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Çünkü, daha şimdiden biri Zonguldaklı ikisi Bursalı üç uyanık, Amerika'da internette web sitesi oluşturabilecek Türk şirketleri adına isim haklarını kendi üzerlerine tescil ettirdi. Her birini 200 dolar karşılığında tescil ettiren bu isim avcıları şirketlerden şimdi aylık 5 bin dolar kira bedeli talep ediyor. İsim avcılarının kurbanları arasına başta Ayyıldız, Özdilek gibi birçok tekstil firması girmiş durumda.

ODTÜ DENETLİYOR AMA

Tescil edilen web sitelerin sonu sadece Amerika'da ‘‘com''la bitiyor. Diğer ülkeler ise ‘‘com''dan sonra kendi ülke kodunu eklemek zorunda kalıyor. Bu nedenle, sadece ‘‘com''la biten domain isimler, şirketlerin prestiji açısından oldukça değerli sayılıyor. Bunun sonucunda da Sony Japon, BMW Alman şirketi olmasına rağmen ismini Amerika'da tescil ettirme yoluna gidiyor.

Türkiye'de internet web sitesi oluşturmak isteyen şirketler de isimlerini ODTÜ'de tescil ettirebiliyor. ODTÜ'de, isim hakkını tescil ettirecek firmalardan, şirketin kendilerine ait olduğunu kanıtlayan belgeleri istiyor. Şirketle ilgili bu belgeleri veremeyen kişi ve kuruluşların taleplerini ise geri çeviriyor. Böylece, internet fırsatçılarına karşı da önlem almış oluyor.

Ancak, ODTÜ'ye tescil ettirilen ve ‘‘domain'' adı verilen bu isimler, ‘‘com.tr'' ile bitiyor. Şayet web sitenizin adresinin sadece ‘‘com''la bitmesini istiyorsanız, bir kez de Amerika'da tescil ettirmeniz gerekiyor. Amerika'da yapılan tescilde ise ipin ucu ODTÜ kadar sıkı tutulmuyor. 200-250 doları bastıran istediği ismi kendi adına tescil ettirebiliyor ve sonu sadece ‘‘com''la biten domain isimleri kolayca alabiliyor. Böyle olunca da, internette kendi isminizi kullanabilmeniz için ismi kim tescil ettirdiyse ondan izin almanız gerekiyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan, Türkiye'de de türeyen internet avcılarıyla ilgili olarak Escort-Net'in Web Satış Müdürü Giray Hoşafçı ile görüştü. Hoşafçı, internet isim avcılığının dünyada oldukça yaygın olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Bu avcıların kurbanları arasında dünyanın önde gelen kuruluşları da var. Bunlardan biri de Ferrari... Ferrari, isim hakkı için internet avcılarına her ay 7 bin dolar ödemek zorunda kalıyor'' dedi.

HEDEF İHRACATÇILAR

Özellikle ihracata yönelik çalışan Türk firmalarının da şimdiden internet avcılarının ağına düştüğünü söyleyen Hoşafçı, ‘‘Kısa bir süre önce müşterimiz Ayyıldız için ODTÜ'den isim hakkını aldık. Ayyıldız ismini Amerika'da da tescil ettirmek istediğimizde bu kez Ayyıldız domail name'in Zonguldak'tan Yılmaz Tuna'ya ait bir web sayfası olduğunu gördük. Bunun üzerine Tuna'ya telefonla ulaştık. İsim hakkını satmaya yanaşmadı ama sayfası için ayda 5 bin dolar kira ücreti talep etti'' dedi.

Giray Hoşafçı, Amerika'da eğitim gören iki gencin de internetteki bu boşluğu farkedince Bursa'da ihracata yönelik faaliyet gösteren hemen hemen tüm tekstil firmalarının isimlerini kendi adlarına tescil ettirdiğini söyledi. Hoşafçı, bu şirketlerin de sadece ‘‘com''la başlayan domain isimler için bu iki kişiyle pazarlık yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

Zincirleme kazada erken gidenin hasarı karşılanıyor

Oyak Sigorta, Trafik Kanunu'nu gerekçe göstererek, zincirleme kazada hasar gören üç araçtan sadece ikisinin zararını karşıladı. Üçüncü aracın sahibi sona kaldığı için hasarını tazmin ettiremedi.

Oktay Dönmez adlı okuyucumuzun evinin önüne park ettiği otobüsüne çarpmışlar. Aynı araç, Dönmezin otobüsüne çarptıktan sonra, iki otomobile daha çarpmış. Bunun üzerine Dönmez, hasarını karşılatmak için tüm evrakları çarpan aracın sigorta şirketi Oyak Sigorta'ya göndermiş. Ancak, Oyak Sigorta kazanın zincirleme olduğunu, bu nedenle de diğer iki aracın hasarının karşılandığını, Dönmez'in hasarının ise karşılanamayacağını söylemişler.

Oktay Dönmez'in şikayetiyle ilgili olarak, Oyak Sigorta'yla görüştük. Oyak Sigorta yetkilileri, kaza yapan aracın teminat limitinin 100 milyon lira olduğunu, bu hasarı diğer araçlara ödediklerini ve sorumluluklarını yerine getirdiklerini söylediler. Yetkililer olayın zincirleme kaza olarak değerlendirildiğini belirterek, ‘‘Zincirleme kazalarda Karayolları Trafik Kanunu'nun 96'ncı maddesinin ikinci fıkrasına göre zarar görenlerin tazminat alacakları sigorta sözleşmesinde öngörülen sigorta tutarından fazlaysa zarar görenlerin her birinin sigortacıya karşı yöneltebileceği tazminat talebi sigorta tutarının tazminat alacakları toplamından indirime tabi tutulur. Başka taleplerin bulunduğunu bilmeksizin zarar görenlerin birine veya birkaçına kendilerine düşecek olandan daha fazla ödemede bulunan sigortacı yaptığı ödeme çerçevesinde diğer zarar görenlere karşı da borcundan kurtulmuş sayılır. Oktay Dönmez'in olayında da bize daha önce başvuran araçlara hasar miktarında limit olan 100 milyon lira ödendi. Daha sonra Oktay Dönmez de bize müracaat ederek hasarının karşılanmasını talep etti. Ancak biz diğer araçlara tazminat ödediğimiz için yükümlülüğümüzü yerine getirmiştik'' dediler.

BOLU'dan Hikmet Kolludemiroğlu'nun Yenikaramürsel mağazasından aldığı Kinetix marka tişörtü değiştirildi

ANKARA Keçiören'den Dursun Zihni Erçon'un Ankara Beğendik mağazasından aldığı ayakabı yenisiyle değiştirildi

İZMİR Bostanlı'dan Mustafa Uyanık'ın decoder depozitosu Cine5 tarafından iade edildi

BURSA'dan Cüneyt Üstündağ'ın mobilyaları Ustalar Mobilya tarafından değiştirildi

İSTANBUL'dan Berna Sarıkaya'nın Galeria Sisley Mağazası'ndan aldığı kazak yenisiyle değiştirildi

İSTANBUL'dan Hülya Gürcan'ın Bosch marka elektirik süpürgesi onarıldı.

İSTANBUL'dan Erdal Demirören'in Opel Vectra arabası onarıldı

ANKARA'dan Betül Akkoyunlu'nun Benetton'ndan aldığı kazak yenisiyle değiştirildi

İSTANBUL'dan Yasemen Gönen'den otobüsünün erken kalkması nedeniyle Ulusoy firması tarafından özür dilendi.

İSTANBUL'dan Edis ve Aysel Yılmaz çiftine Duru Turizm tarafından fiyat farkı ödendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!