Korkunç kadrolaşma

Güncelleme Tarihi:

Korkunç kadrolaşma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet olanaklarını yandaşlarına peşkeş çeken Refahyol'un, 9 ayda yaklaşık 60 bin kadro kullandığı belirlendi. Üstelik, Devlet Personel Başkanlığı'nın bu verilerine, Refahyol'un kadrolaşmaya müthiş hız verdiği son iki ay dahil değil.

İktidara gelir gelmez devletin kilit noktalarında müthiş bir kadrolaşma operasyonu başlatan Refahyol'un, 9 ayda yaklaşık 60 bin kadro kullandığı ortaya çıktı. Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk, Temmuz 1996-Nisan 1997 tarihleri arasında memur, sözleşmeli personel ve geçici işçi kadrolarında tam 58 bin 966 adet artış olduğunu açıkladı. Korkunç rakamlar, Türk'ün ANAP Milletvekili Halil Cin'in, kadrolaşmaya ilişkin Başbakan'a ilettiği sözlü soru önergesine, Devlet Personel Başkanlığı'nın verilerine dayanarak verdiği yazılı yanıtla ortaya çıktı. Türk'ün açıklamalarına göre, Refahyol hükümetinin görevde olduğu süre içinde, memur kadrosunda 34 bin 555, geçici işçi kadrosunda 23 bin 552, sözleşmeli personel kadrosunda ise 859 olmak üzere toplam 58 bin 966 adet kadro artışı oldu. Üstelik bu rakama Refahyol'un son iki ayda büyük hız verdiği ve giderayak yaptığı kadrolaşma operasyonlarının dahil olmadığı da ortaya çıktı. Türk, Refahyol'un son iki ayındaki kadrolaşmasına ilişkin bilgilerin, kamu kurum ve kuruluşlarına ait bilgilerin üç aylık dönem halinde gelmesi nedeniyle bulunmadığını bildirdi. Türk'ün verdiği bilgilere göre, 1 Temmuz 1996 tarihinde 1 milyon 465 bin 419 olan memur kadrosu, Nisan 1997 tarihinde 1 milyon 499 bin 974'e yükseldi. Temmuz 96'da 68 bin 136 olan geçici işçi kadrosu Nisan 96'da 91 bin 688'e, 11 bin 138 olan sözleşmeli personel kadrosu da Nisan 97'de 11 bin 997 olarak saptandı.

TALANA DUR

Refahyol, yeni hükümet kurulmadan hemen önce belediyelerden kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelerden belediyelere ve kurumlardan kurumlara yönelik naklen atamaları da serbest bırakarak, yönetim kadrolarına ‘son damga'yı vurmaya çalıştı. Ancak yeni hükümet güvenoyu alınca, Başbakan Mesut Yılmaz bir genelge yayınlayarak, belediyelerden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak naklen atamalar için Başbakanlık'tan izin alınmayacağına ilişkin genelgeyi yürürlükten kaldırdı. RP'li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Necati Çelik'in, 90 bin kişinin katıldığı SSK snıavındaki skandallar ve işe alınan 2 bin 500 memur arasındaki Refah kadrolaşmasıyla ile ilgili listeler günlerce gazetelerde yayınlandı. Yine RP'li Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın 1125 savcı ve hakimi ilgilendiren ‘sürgün operasyonu' da yeni hükümetin ilk ele attığı konulardan birisi oldu. Tarım Bakanı Mustafa Taşar da makamına oturur oturmaz RP'li selefinin işe aldığı 350 geçici işçiyle ilgili işlemleri durdurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!