5.vites

Güncelleme Tarihi:

5.vites
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Depoyu doldurmak cesaret işi

Yeni hükümetin akaryakıt fiyatlarına yaptığı yüksek oranlı zam otomobil sahiplerini şaşkınlığa uğrattı. Aylık yüzde 5 zamma alışık olan oto sahipleri yüzde 32'lik zamma tepki gösterdiler. Zam sonrasında İstanbul'da satılan süper benzinin litresi 131 bin 400 liraya yükseldi. Böylece İstanbul'da sadece işine gidip-gelmek için ayda 5 depo tüketen birinin benzin faturası en az 30 milyon liraya çıktı. Şok zamdan sonra benzin istasyonunda depoyu ‘‘full’’ yap demek de zorlaştı.

Depolar kaça doluyor? (bin TL)

Tipo (55 litre) 7.227

Tempra (65 litre) 8.541

Şahin (50 litre) 6.570

Broadway (47 litre) 6.175

Toyota Corolla (50 litre) 6.439

Mercedes E 320 (80 litre) 10.512

Citroen Xantia (65 litre) 8.541

BMW (80 litre) 10.512

Ford Escort (55 litre) 7.227

Hyundai Accent (45 litre) 5.913

Nissan Primera (60 litre) 7.884

Opel Astra (52 litre) 6.832

Opel Vectra (60 litre) 7.884

Renault Clio (43 litre) 5.650

Volkswagen Polo (45 litre) 5.913

Bir milyonuncu Twingo yollarda

Renault Twingo bir milyonuncu üretimini yaptı. 1993 yılının ortalarında Avrupa'da piyasaya çıkan Twingo, Nisan 1997 yılında da Türkiye'de satışa sunuldu. Dünyanın ilk tek hacimli otomobili olan Twingo, bu dört yıl içinde Avrupa satışlarında ilk yirmi arasında yer aldı. Fransa'da ise en çok satan dördüncü otomobil ünvanını elinde bulunduruyor. Twingo, Türkiye'de de büyük ilgi görüyor. Kadınların olduğu kadar erkeklerin de ilgisi çeken Twingo'nun Türkiye satışları kısa sürede 800 adete ulaştı.

Trafik ışıkları akıllanıyor

Fransa'da bir süredir test edilen yeni sinyalizasyon sistemi trafik tıkanıklığını ortadan kaldıracak. Bu yeni sistemde akıllı trafik ışıkları, araç ve yaya yoğunluğuna göre sinyalizasyonu ayarlayacak. Trafikteki geçiş önceliklerini insana gerek kalmadan tespit edecek. Fransız Taşımacılık ve Taşımacılık Güvenliği Enstitüsü tarafından yapılan bu çalışma henüz pilot kavşaklarda uygulanıyor. Bilgisayar teknolojisinden yararlanılarak geliştirilen akıllı sinyalizasyon sistemi, kamera ve elektronik gözlerle trafiğin durumunu tespit ediyor. Araç yoğunluğu varsa, geçiş önceliğini araçlara veriyor. Tersi olursa, geçiş önceliği yayalara veriliyor. Sistemin avantajları bununla kalmıyor. Otoyolda normalin altında bir hızla ilerleyen aracı tespit ederek, olası tıkanmaları düşünüyor ve sinyalizasyonu ayarlıyor. Yine aynı şekilde, yaya geçidinde yaşlı, sakat ya da kör bir insanı algılıyor, bu insanların geçiş için normalin üzerinde zamana ihtiyacı olduğunu düşünerek, daha fazla süre verecek. Sistem, itfaiye, polis araçları ve ambulansların geçişlerini de otomatik şekilde ayarlıyor. Kavşaklarda bulunan dedektörler, bu araçlarda bulunan bir çeşit sinyali algılayarak geçiş önceliği tanıyor.

Audi A6 Ağustos'ta Türkiye'de

Dünya prömiyeri, mart ayında Sardunya'da yapılan Audi A6, ağustos ayında Türkiye'de de satışa sunulacak. 19 Ağustos tarihinde Çırağan Kempinski Palace'de gerçekleştirilecek tanıtım töreninde ünlü sanatçı Victor Lazlo da bir konser verecek. Doğuş Otomotiv tarafından ithal edilen Audi A6 modeli Advance,

Ambition ve Ambiente olmak üzere üç değişik aksesuar paketiyle Türkiye'de satışa sunulacak.

Altı ayda 140 bin oto satıldı

Altı ayda otomobil satışları 140 bin 520 adete ulaştı. Satışların 94 bin 385 adetini yerli, 46 bin 135'ini ise ithal otomobiller oluşturuyor. Otomobil Sanayicileri Derneği (OSD) başkanı Ali İhsan İlkbahar, iç piyasada ithal otomobil ağırlığının her geçen gün arttığına dikkat çekti, halen toplam otomobil satışlarında ithal oranının yüzde 33 olduğunu açıkladı. Geçen yıl piyasanın yüzde 19'unun ithal otomobil yüzde 81 yerli otomobil satışlarıyla oluştuğuna işaret eden İlkbahar, bu yılın 6 aylık döneminde ise bu oranın yüzde 67 yerli, yüzde 33 ithal otomobile dayalı olduğunu bildirdi.

Citroen yeni modeli: Xsara

Citroen Xsara dünya prömiyerini 1997 yılının Eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yapıyor. Orta sınıfta yer alan Xsara, 1997 sonunda Fransa ve Almanya'da satışa sunulacak. Citroen Xsara gamının 5 kapılı modeli 3 farklı ekipman ve 6 farklı motorizasyon versiyonu ile piyasaya sürülüyor. Orta sınıfın yeni jenerasyonu olarak tanımlanan Citroen Xsara, Soxo ile Xantia arasında bulunuyor. Xsara, 4 metre 17 santimetre uzunluğuyla, bu segment içinde oturma kapasitesi en geniş model olarak sunuluyor.

OTO KISALAR

SUZUKİ yetkili satıcı ağı hızla büyüyor. Suzuki'nin Ankara Ulus'ta, Denizli'de, Gaziantep'te, İstanbul Fındıkzade'de Göztepe'de ve Etiler'de Showroom'ları açıldı.

VOLKSWAGEN TED Open Challenger İstanbul Tenis Turnuvası'na sponsorluk yapıyor.

TÜRKİYE'nin en büyük ‘‘otomotiv plazası’’ açıldı. Ford/Otosan yetkili satıcısı Şan Motorlu Araçlar, İstanbul Dudullu'daki mağazasını açtı.

OPEL Türkiye'nin bayi teşkilatı İç Anadolu'da genişlemeye devam ediyor. Son olarak Eskişehir-Alpata Otomotiv, Opel ailesine katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!