Eşitsizlik bitti ama zina suç olarak kalmalı

Güncelleme Tarihi:

Eşitsizlik bitti ama zina suç olarak kalmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kadının zina suçunu iptal ettiren ilk başvuruyu yapan Hakim Beyazıt Boran, ‘‘Zina eşitsizliği bitti, kadınlar adına çok mutluyum’’ dedi. Ancak Boran, zinanın TCK'da suç olarak kalmasını ve şikayete bağlı olmasını savunuyor.

Anayasa Mahkemesi'ne, TCK'nın 440. maddesindeki ‘kadının zinası’ suçunu iptal ettiren ilk başvuruyu yapan İzmir Torbalı Asliye Ceza Hâkimi Beyazıt Boran, zinanın suç olarak kalmasından yana olduğunu söyledi.

Boran, ‘‘Bu konudaki görüşümü bir hâkim değil vatandaş olarak söylüyorum. Bana göre, zina kadın ve erkeklere eşit ceza öngören bir suç olarak TCK'da kalmalı. Ancak şikayete bağlı olarak takibi yapılmalı. Evlilikte eşlerin birbirine sadakati esastır. Sadakatsiz davranılması halinde, eşin şikayeti üzerine zina nedeniyle kamu davası açılmalı’’ dedi.

18 yıllık hâkim olan Boran, iptal kararı konusunda, ‘‘TC Devleti'nin kadınları adına da bu başarıyı elde ettiğim için mutluyum. Zina eşitsizliği bitti. Hukuk devleti adına iptal kararının büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum’’ diye konuştu.

DÜNYADA BOŞANMA NEDENİ

Dünyanın birçok ülkesinde zina bir suç değil, boşanma nedeni. Türkiye'de ise bu konuda hukukçular ikiye bölünmüş durumda. İptal kararını aldıran hâkim Boran'ın yeraldığı bir grubun görüşüne göre, zina suç olmalı. Ancak, TCK'da kadın ve erkek için eşit ceza öngörülmeli. Karşıt görüşe göre ise zina sadece boşanma nedeni sayılmalı.

TBMM Genel Kurulu'nda bekleyen tasarı, zinayı suç sayıyor ve TCK'da düzenliyor. Anayasa Mahkemesi'nin erkeğin zinası suçunu iptal kararı doğrultusunda hazırlanan tasarı, zina yapan kadın ve erkeklerin aynı şekilde, başka bir koşul aranmaksızın, 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor. Daha önce iptal edilen TCK'nın erkeğin zinasını düzenleyen 441. maddesi ise ‘herkesçe bilinecek surette başka bir yerde bir kadınla karı-koca gibi geçinmesi’ koşulu aranıyordu. TCK'nın kadının zinasını düzenleyen 440. maddesi, ‘zina yapan kadın hakkında 6 aydan 3 seneye kadar hapis cezası’ öngörüyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!