Kapıkule'den giren uçaksavarın anatomisi

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Güvenoyu telaşı, deyyus kavgası Kapıkule'de yakalanan uçaksavarı gölgede bıraktı. Oysa Bulgaristan'dan gelen Mehmet Yılmaz'ın taşıdığı 12.7 mm'lik KP 106 model uçaksavarın öyküsü resmi gündemi temizlemek isteyenlere çok yararlı ipuçları sunabilir. O yüzden gelin soydaş uçaksavarın anatomisini birlikte yapalım.

* * *

Önce uçaksavar nerede yakalanmış bir bakalım.

Gazete haberlerine göre, uçaksavar Kapıkule sınır kapısında aranan bir otomobilin bagajından çıktı.

Ama Kapıkule'den uçaksavar geçtiği haberi Türk gazetelerinden önce ABD basınında yer aldı. Washington Times Gazetesi 24 Haziran günü yayımladığı gizli CIA raporunda PKK'ya Rus Mafyası'nın silah sattığı iddiasına yer verdi. CIA raporunun nisan ayında Türkiye'ye sunulduğu belirtilen gazete haberinde şu bilgi verildi:

‘‘Uçaksavar ve roketatar gibi silahların yer aldığı partiler, Türkiye'ye Kapıkule ve Sarp sınır kapılarından giriyor, PKK'ya İstanbul, Samsun ve Trabzon'da teslim ediliyor. Her partide en fazla 100-150 silah bulunuyor, taşıyan kuryelere sefer başına 3 bin dolar ödeniyor.''

* * *

Peki kaçakçılar neden Kapıkule'yi tercih ediyor?

İş yoğunluğu mantıki bir gerekçe sayılabilir. Giriş ve çıkış sayısının yüksekliği gümrükçüleri bunaltıyor diye düşünülebilir.

Oysa resmi rakamlara göre Şırnak Kapısı bile Kapıkule'den çok daha işlek. Kapıkule Türkiye'nin en az kullanılan sınır kapısı haline geldi.

DİE'nin ocak-nisan dönemi kayıtlarına göre, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yılın ilk dört ayında 461 bin kişi giriş yaptı. Şırnak Habur sınır kapısını kullananların sayısı 172 bini buldu, Ankara Esenboğa Havalimanı 121 bin kişiyle üçüncü sırada yer aldı. Kapıkule'den çoğu Doğu Avrupa ülkesi vatandaşı 92 bin 951 kişi girdi.

* * *

1995 yılında Bulgaristan Gizli Servisi, Türk polisine Kapıkule'yi mesken tutan Türk ve Kürt çetelerinin tam dökümünü iletti.

Bulgar raporuna göre, Kapıkule'yi kullanan bazı otobüs şirketleri kaçak işçi ve uyuşturucu ticaretinden milyonlarca dolar kazandı.

Almanya'ya kaçak sokulan işçi başına 6 bin mark ücret alan çeteler, paralarını Balkan ülkelerinde kurdukları paravan şirketlere yatırdı. Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde güçlü Türk ve PKK mafyası kuruldu.

* * *

Soydaş Mehmet Yılmaz'ın Türkiye'ye sokmaya çalıştığı uçaksavarın akıbeti polis sorgusu ile yargı aşamasında belli olacak.

Ama Kapıkule ile ilgili haberleri Amerikan gazeteleri ve Bulgar raporlarından öğrendiğimiz gerçeği değişmeyecek.

Bizim istihbaratçılar bilinçli gevezelikle kafa karıştırırken Amerikalı gazeteci Türkiye'ye girecek uçaksavarı üç hafta önceden yazıyor.

Birileri utansın!

Yazarın Tüm Yazıları