Çiller'in babası CHP'den milletvekili adayı olmuş

Güncelleme Tarihi:

Çillerin babası CHPden milletvekili adayı olmuş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Tansu Çiller'in Demokrat Parti kökenli olduğunu söylemesine karşılık, babası Necati Çiller'in 1954 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Muğla adayı olduğu ortaya çıktı. Belgesiyle gün ışığına çıkan bu durum, bugüne dek pek çok vesileyle DP kökenli olduğunu ve ailece bu çizginin dışında kalan bir partiye oy vermediklerini söyleyen Çiller açısından önemli bir çelişkiye işaret ediyor. 1950'li yıllarda, bugünkü gibi milletvekili aday listelerinin Resmi Gazete'de yayınlanması uygulaması yoktu. Listeler, radyodan ilan edilmekte, ayrıca gazetelerde yayınlanmaktaydı. Cumhuriyet Gazetesi'nin 12 Nisan 1954 tarihli sayısının 6'ncı sayfasında, CHP'nin Türkiye çapındaki milletvekili adaylarının tam listesi yer alıyor. Listenin Muğla bölümünde adaylar şöyle sıralanıyor:

‘‘Ahmet Arıkan-Avukat, Rebi Barkın-Prof. Dr., Necati Çiller-Bilecik Valisi, Vedat Dicleli-Avukat, eski Ekonomi ve Ticaret Bakanı, Recai Güreli-Muğla eski Valisi, Selami Savran-Avukat.''

Necati Çiller, aday olduğu tarihte Bilecik Valisi olarak görev yapıyordu. Necati Çiller, bizzat Menderes'in emriyle Bilecik Valiliği'ne atanmıştı. Necati Çiller, Bilecik Valiliği'nde 9'uncu ayını doldurduğu sırada sürpriz bir şekilde CHP'den aday olarak 1954 genel seçimine katıldı. DP Muğla'dan tulum çıkarınca, Çiller seçimi kaybetti ve CHP'den adaylığının siyasi bedelini valilikten olarak ödedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!