Yalı komşusuna Ölüm tuzağı

Güncelleme Tarihi:

Yalı komşusuna Ölüm tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Alaattin Çakıcı'nın talimatıyla Çillerler'in yalı komşusu işadamı Mehmet Üstünkaya'ya suikast hazırlığı yapan 13 kişi, İstanbul polisinin operasyonu sonucu yakalandı. Çakıcı'nın, Çillerler'e yakınlığı ile tanınan Mehmet Üstünkaya'yı bir kamu bankasının satışı nedeniyle hedef aldığı öne sürüldü.

Aralarında Tanju Atlıhan, Ömer Korkmaz, Fatih Bayata, Musa Dülger, İsmet Bütün, Ali Taşçı, Mehmet Korkmaz, Süreyya Cem Topaloğlu, astsubay Faruk Bayram Özarslan, Suat Şahin, Ali Yaşar Alan, Mustafa Usta ve Ali Genç'in bulunduğu 13 sanıkla birlikte bir Kalaşnikof otomatik tüfek, 10 tabanca ve çok sayıda mermi ele geçirildi. ‘Suç işlemek için çete kurdukları' iddiasıyla gözaltına alınan ve sorguları süren 13 kişi, DGM Savcılığı'na sevkedilecek. Emniyet Müdürlüğü'nden dün yapılan açıklamaya göre, olaylar şöyle gelişti:

Firari baba Alaattin Çakıcı, Mehmet Üstünkaya'yı banka satışı nedeniyle hedef seçti. Çakıcı, Nurullah Tevfik Ağansoy cinayeti nedeniyle halen Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu bulunan yeğeni Kenan Ali Gürsel'in ayarladığı Ömer Korkmaz ile Tanju Atlıhan'a telefon açarak, Üstünkaya'nın öldürülmesi amacıyla ekip kurmaları için emir verdi.

Suikast emrini alan iki kişi, tetikçi olarak Ali Taşçı, Mehmet Korkmaz ve Süreyya Cem Topaloğlu'nu tuttu. Çakıcı, tetikçilere Üstünkaya'nın fotoğraflarını gönderip, bulunabileceği yerlerin adreslerini verdi, sık sık Şamdan'a gidip yemek yediğini söyledi. Avukatı Can Doğancan aracılığıyla da öncelikle 80 bin dolar gönderdi. Bu arada kendileri için Etiler'de bir de ev kiralanan tetikçiler, Üstünkaya'yı takipe alarak istihbarat çalışması yapmaya başladılar. Olayda kullanılacak silahlar da, sanıklardan Ömer Korkmaz tarafından Alanya'dan alınarak Bağcılar'da bir eve getirildi.

Hazırlık sürerken haziran ayı ortalarında telefonla Ömer Korkmaz'ı arayan Çakıcı, eylemden vazgeçildiğini belirterek grubun dağıtılmasını istedi. Korkmaz ve ekibi, Çakıcı'nın talimatıyla Antalya'ya giderek yerleşirken, Atlıhan, yine Çakıcı'dan aldığı talimat gereği Bursa'ya geçti. Bu arada Atlıhan'a, Çakıcı'dan 70 bin dolar daha geldi. Bunun 20 bin doları, Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu bulunan Çakıcı'nın sağ kolu Adnan Çiçek'e iletilmek üzere avukat Can Doğancan'a teslim edildi.

Polis, Çakıcı'nın adamlarının bulundukları Kadıköy, Beşiktaş, Esenler ve Zeytinburnu'ndaki ev ve işyerlerine baskınlar düzenledi. Bu arada Adnan Çiçek, Alaattin Çakıcı'dan aldığı talimatla, Ağansoy'u İstanbul Adliyesi'nde cüppe ve peruk takıp avukat kılığına girerek öldürmeye teşebbüs eden ve cezaevinden geçen hafta tahliye olan Fatih Bayata'dan da Savaş Çakıcı'nın öldürülmesi için adam bulmasını istedi. Çiçek'in talimatı üzerine Ali Yaşar Alan adlı arkadaşını ayarlayan Bayata, arkadaşı Mustafa Usta ile birlikte silah almak için Esentepe Dedeman Oteli önüne gitti, ancak silahı teslim edecek olan kişiler gelmedi. Bayata, silahı getirecek kişilerin yakalandığını öğrenince, Suat Şahin ve Ali Genç isimli arkadaşlarını da alarak Esenler'e gitti. Bayata ve arkadaşları, eve düzenlenen baskın sonucu yakalandı. Ağansoy'un öldürülmesiyle ilgili olarak İstanbul DGM'de tutuksuz yargılanan İsmet Bütün de, yine Adnan Çiçek'in cezaevinden verdiği talimatla Savaş Çakıcı'nın yerini öğrenmek için Musa Dülger'in yanına gittiği sırada polislerce yakalandı.

Yeğenimi vurun

Alaattin Çakıcı, Tanju Atlıhan ve Ömer Korkmaz'a, 7 Temmuz'da cep telefonuyla emir vererek ‘‘24 saat içerisinde Savaş Çakıcı'yı öldüreceksiniz. İşini bitireceksiniz'' dedi. Talimatı alan Korkmaz ve Atlıhan, apar topar İstanbul'a geri döndü. Atlıhan, Bayrampaşa Cezaevi'nde Ağansoy'un öldürülmesi, işadamı Emin Cankurtaran ve Borsa Başkan Danışmanı Adil Öngen'e silahlı saldırıda bulunulması olaylarından tutuklu bulunan Adnan Çiçek'e giderek, Savaş Çakıcı hakkında bilgi aldı. İkinci suikast hazırlıklarına, 7 aydır rüşvet almaktan açıkta bulunan astsubay Faruk Bayram Özarslan da katıldı.

'Yalı Çetesi'ni yok edeceğim' demişti

Çakıcı-Üstünkaya kavgasını başlatan olaylar geçen nisan ayında Adil Öngen isimli borsacının İstanbul'da saldırıya uğraması ile başladı. Alaattin Çakıcı'nın adamları, otomobilinin içinde bulunan Öngen'i çarpraz ateşe tuttular. Ancak arabası zırhlı olduğu için kendisi kurtuldu. Saldırı sırasında arabadan dışarı çıkan koruması ise yaralandı.

Bundan kısa bir süre sonra Flash TV'de bir programda canlı yayında konuşan Alaattin Çakıcı, bu olayların arkasında Türk Ticaret Bankası ile Kanal 6 Televizyonu'nun satılması olayının bulunduğunu söyledi.

Çakıcı, Türk Ticaret Bankası'nın kendisine yakın bir kişiye satılması konusunda söz verildiği halde son anda vazgeçildiğini söyleyerek, bundan Adil Öngen'i sorumlu tuttu.

Çakıcı, bu arada Çillerler'in yalı komşusu Üstünkaya'yı da kastederek, ‘‘Yalı çetesini yok edeceğim'' tehdidinde bulundu.

Çakıcı, telefonla katıldığı yayında şunları söyledi:

‘‘Adil Öngen, bankalar konusunda müşavirdir. Yalı çetesinin MİT'teki gözü kulağı eli olan Eymür, çeteye olan vefa borcunu ödemektedir. Ticaret Bankası'nın alımından önce Kanal 6'nın alınması için biraraya gelindi. Kanal 6'yı alıp hükümet yanlısı yayın yaparsanız, bankayı da size veririz dediler. Bunun üzerine ben devreye girdim. Kanal 6'yı tekrar Ahmet Özal'a vereceğini söyleyince, daha sonra yalı çetesinin bilemiyorum, Rizeli Mehmet Üstünkaya mıdır, Üstünkaya'yı aradım. Mehmet Bey dedim, biz kanal 6 işini bitirdik. Adil Bey bizden 20 milyon dolar istedi. Biz onlarla böyle anlaşmadık ki... Komşunuz ile lütfen konuşun, bu iş bitmezse sonu kötü olur dedim. Biz bu parayı vermeyince, bankayı Ali Balkaner'e pazarladılar.''

Avcı: Paranın kaynağı Bursalı işadamı

Başta boşandığı eşi Uğur Kılıç'ın öldürülmesi ve 'Civangate' skandalı olmak üzere birçok davada 'azmettirici' olarak aranırken kayıplara karışan Alaattin Çakıcı, telefonla talimat verdiği adamları sayesinde 'iş bitiriyor.' Ancak Çakıcı'nın bu işler için bulduğu adamlarına gönderdiği paraları nereden bulduğu ise sır... Susurluk Komisyonu'nda ifade veren Hanefi Avcı, Alaattin Çakıcı'nın Bursalı işadamı, 'Zeytin Kralı' Erol Evcil ile birkaç defa anlaşma yaptığını söyledi. Avcı, komisyona verdiği ifadesinde, ‘‘Bursalı işadamı Erol Evcil... bu adam geçmişte Alaattin'i (Çakıcı) birkaç defa kiralamış, birkaç eylemde kullanmış, en son banka açmak istiyor. Banka açmasına mani olan birtakım etkili insanlar var devlet yönetiminde. Bunları 2 milyon dolara Çakıcı'ya vermeye söz veriyor'' dedi. Bu arada Mehmet Üstünkaya ve Savaş Çakıcı'ya suikast hazırlığı ile ilgili olarak Çakıcı'nın tutulan adamlara gönderdiği 150 bin doların kaynağının Evcil olabileceği iddia ediliyor.

Yıldırım operasyon

Çakıcı'nın adamlarının yaptıkları hazırlığı belirleyen Asayiş Şubesi Cinayet Bürosu dedektifleri, Korkmaz'ı Özarslan ile birlikte Bursa'dan gelişinde yakaladılar. Etiler'de kiralanan evin önünde otomobilden inerken yakalanan sanıkların sorgulaması sonucu diğer sanıkların kimlikleri belirlendi. Korkmaz'ın kullandığı 34 YG 100 plakalı otomobilde yapılan aramada, koltuk altlarında iki adet tabanca bulunurken, bagajda Kalaşnikof tam otomatik tüfek ele geçirildi. Emniyet yetkilileri, otomatik tüfeği saldırı sırasında Özarslan'ın kullanacağının tespit edildiğini açıkladılar. Tanju Atlıhan ise Adnan Çiçek'in Savaş Çakıcı hakkında bilgi alması için gönderdiği Çetin Topal'a ait Kadıköy'deki bir büroda yakalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!