Pet Corner

Güncelleme Tarihi:

Pet Corner
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sizinki halıya mı yapıyor

Ne kadar sevimli olursa olsun. Kedi, tuvalet kutusunu bırakıp, yatağın ya da halının üzerine ihtiyacını giderdiği andan itibaren, en toleranslı sahipler bile kıyameti kopartacaktır.

Bu kötü alışkanlık, ısrarla yinelenirse, giderek kedinin yaşamını tehdit eder bir hal alır. Gün gelir kedi, diğer kötü alışkanlıklarından daha kötü olan bu davranışını sürdürdüğü için, kendisini kapının önünde bulur.

Kimi kediler, hiç sorun çıkartmadan tuvalet kutularına alışırlar. Kimileri daha seçicidir. Sorun, üzerine gidilmeden asla çözülmez.

Kedi açısından bazı doğrulara ulaşılmazsa, işini başka yerde görecektir. Tuvalet kutusu konusunda uyulması gereken üç temel konuda, sonradan tatsız anlar yaşamak istemeyen kedicilerin taviz vermemeleri gerek.

Temizlik. Mahremiyet. Kaçış olanakları.

Ne çeşit dolgu malzemesi alırsanız alın, tuvalet kutusu temiz olmadıkça, kedi onu kullanmayı reddedecektir. Tuvalet temizliği konusunda kedilerin toleransı farklı farklıdır. Bazıları kullandıkları kutuda bir önceki ihtiyaç görme işinden iz görmek istemez. Bazıları ise, üç-beş günlük birikime rağmen işlerini dikkatli bir şekilde görebilirler.

Tuvalet kutusu nereye konulacak

Tuvalet kutularında kullanılan kum konusunda, bazı kediler seçici davranır. Kimi, şeritler halinde kesilmiş kağıtlara razı olur. Bir kısmı iri kumdan hoşlanır. Bazıları, patisiyle karıştırabileceği küçük taneli yumuşak kumdan. Kedinizin tercihini, deneme yanılma yoluyla keşfedeceksiniz.

Tuvalet kutusunu aldınız. Nereye koyacaksınız. Eve gelen konuklar görmemeli. Kimse kokusunu duymamalı.

Kuytu bir köşe. Sakın aklınızdan bile geçirmeyin.

Kutunun yeri kediye, geniş bir görüş açısı ve kaçma olanağı sağlamalıdır. Kedi ihtiyacını görürken, çevrede olup bitenleri izleyebilmeli. Bulunduğu mekana giriş çıkış notlarını mutlaka göberebilmeli. Bu, nedenini anlayamadığı bir gürültünün kendisi için tehdit oluşturup oluşturmadığını kestirmesi için önemlidir. Banyonun bir köşesine sıkıştırılmış, karşı duvardan başka bir yeri görmeyen tuvalet kutusunu kediniz tercih etmiyor, ihtiyacını orta yere görüyorsa, o noktadan durup, çevreye bir bakın. Mutlaka, izleme ve kaçış olanağı olan bir noktayı tercih ettiğini göreceksiniz.

Burnunu sürtme cezası hatalı

Tuvalet kutusunun konduğu yerin, kediye mahremiyet sağlaması çok önemli. Bazı kediler bu unsura karşı diğerlerinden daha hassastır. Tıpkı bazı insanlar tuvalet kapısını açık bırakırken, bazılarının kapaması gibi. Tuvalet kutularının çevresine, kedinin görüş alanını ve kaçış olanaklarını kapatmayacak şekilde saksılar koymak, çoğu zaman olumlu sonuç verir.

Unutmayın, kedi tuvaletleri, uyku beslenme ve oyun alanlarından uzağa konulmalıdır. Beslenme ve boşaltım, kediler için birbirinden ayrı motivasyonlardır.

Yavru ya da yetişkin bir kediyi, işini tuvaletine yapmadığı için burnunu kirli yere sürterek asla cezalandırmayın. Onu tutup sallayarak, tuvalet kutusuna koymayın. Ceza olarak yapılan fiziki bir dokunma, kediyi kutunun içine koyma geri tepebilir. Bazı kedi sahipleri, tam çişini yapmaya hazırlandığı anda hayvanı yakalayıp ‘‘Buraya’’ diye bağırarak kediyi kutuya sokarlar. Başında dikilirler. Doğal olarak paniğe kapılan kedi kutudan çıkar, başka bir yere gider. İşinin görür. Bir daha da kutuya yaklaşmak istemez. Ceza yerine kutuyu neyin çekici kılmadığını, dışarıda kirlettiği yeri neden çekici bulduğunu düşünün.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

En iyi korumalar

Köpeğin saldırgan özelliği tarihte ilk kez, Eski Mısır'da, Roma'da, Galya'da ve Keltler tarafından savaşlarda kullanıldı. O günlerin iri Mastifleri, düşman atlarının burunlarını ısırıp, atlıyı yere düşürüyordu. Köpeğin saldırgan özelliği önce ordularda, sonra poliste ve bireylerin korunmasında kullanıldı.

İyi bir koruma köpeğinin, yoğun bir bölge koruma içgüdüsü ve saldırıya hazır da olmasının ötesinde, bir çok özellik taşıması gerekir. Koruma köpeği olabilmek için beden gücü, cesaret ve karşı saldırı sırasındaki dayanıklılık, çok ama çok gereklidir. Çok güçlü koruma köpekleri şunlardır: Bullmastiff, Doberman, Rottweiler, Komondor, Puli, Dev Şnauzer, Alman Kurdu, Rhodesian Ridgeback, Kuvasz, Staffordshire-Terrier, Chow-Chow, Mastiff, Belçika Kurt Köpeği.

Bir koruma köpeğinin ana fonksiyonu, ürkütmesidir. Sert ve savaşçı görünümü bile bir saldırıyı önlemeye yetebilmeli. Saydıklarımızın dışında, küçük ama bu özellikleri taşıyan başka köpekler de vardır. Ancak, tek başlarına fiziken bir saldırıyı önleyemezler. Bir tekme ile engellenebilirler.

Yukarıda saydığım ırklar, mükemmel birer koruma köpeği olmasına karşın, satınalınırken uzman tarafından seçilmesi gerekir. Bir koruma köpeği seçilirken, cesaretine, ısırma arzusununa, havlama yeteneğine mutlaka bakınız. Bir paçavrayı ona sallayıp, ısırma arzusunu ölçebilirsiniz. Cesaretini görebilirsiniz. Mümkünse anne-babayı görünüz. Çüntü en önemlisi genetik mirastır.

Cihan ÖZYAĞMUR (Köpek Eğitmeni)

VETERİNER

BAHÇELİEVLER VETERİNER KLİNİĞİ

İstanbul Şehitleri Caddesi No:16 Bahçelievler İstanbul

0212 507 10 41

ETİLER VETERİNER KLİNİĞİ

Nisbetiye Caddesi Selçuklular Sokak 47/B Etiler İstanbul

0212 269 70 42

VETERİNER HEKİM ALİ ÜLKER

Nispetiye Caddesi Yıldız Çiçeği Sokak 12/3 Etiler İstanbul

0212 557 07 65

KEDİ KLOZETİ

Amerika'da, rahatına düşkün kediciler için hazırlanan Litter Maid markalı 'Kedi Klozeti' satışa sunuldu. İlk bakışta bir fotokopi makinesini andıran kedi klozeti, kirlenen kumu otomatik olarak temizliyor.

1Sistem aslında basit. Ortada, kedi kumunun konulacağı bir hazne var. Kedi ihtiyacını giderdikten kısa bir süre sonra, kum dışkıyı emip topaklaşıyor.

2Kedi, ihtiyacını görüp, klozeti terkettikten 10 dakika sonra, taraklar harekete geçiyor. Kumun üzerinde ve içinde oluşan topakları topluyor.

3Kum topakları, taraklar tarafından yan taraftaki boş hazneye çekiliyor. Size de, arada bu hazneyi boşaltıp, eksilen kumu tamamlamak düşüyor.

Süper Kedi '98

Geleneksel Süper Kedi Yarışması'nın 4'üncüsü, 28 Haziran pazar günü Holliday Inn Crowne Plaza Oteli'nde yapılacak. Anatolia Hayvan Hastanesi ve Eukanuba Iams işbirliğiyle düzenlenen organizasyonda, Siyam, Ankara, Van, İran kedilerinin yanısıra, yavru kediler, serbest dalda ise tekirler, sarmanlar yarışacak.

Saat 11.00'de başlayacak yarışmaya kayıt ücreti iki milyon lira. İzleyiciler de bir milyon lira ödeyecekler. Yarışmanın geliri, Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği'ne bağışlanacak.

Yarışmaya katılamak isteyenler Anatolia Hayvan Hastanesi'nin

0216 411 40 77 ve

78 numaralı telefonlarından bilgi alabilirler.

Dışarıdaki temizlikten ne haber!

Evde, tuvalet disiplinini sağlayıp sağlayamamak sizin sorununuz.

Dışarıdaki, tamamen toplumsal.

Apartman merdivenindeki kötü kokulu şeyler. Asansördeki sarı ıslaklık. Dış kapının arkasında, organik, silindirik kitleler.

Kaldırımın ortasında, ayakkabıya bulaşmayı bekleyen küçük, yumuşak öbek.

Otomobilin lastiğinde, kurumuş, parlak akıntı. Balkondan, kabukları üflenen bir kap kuş yemi.

Bahçeye dökülüveren kedi kumu.

Çocuk parkındaki kum havuzuna ihtiyaç gideren bir köpek.

Her biri, en fanatik hayvanseveri bile çileden çıkartmak için yeterli.

Sevmeyenleri deli edecek cinsten.

Çirkin.

Üstelik sağlıksız.

Hayvan seviyorsan. Dışarı çıkartıyorsan.

Yanına bir naylon torba alacaksın.

Torbayı ters çevirip eline geçireceksin.

O kirletecek. Sen temizleyeceksin.

Başka yolu yok bunun.

Balıklar UĞURSUZ değildir

Çocukların eve sorgusuzca getirdikleri hayvanlar için anneler, vakti zamanında ‘‘Uğursuz’’ mazeretini keşfetmişler. Eve sokmamak için, kemirgen tavşanları, çevreyi kirleten güvercinleri ‘‘Uğursuz’’ diye damgalamışlar. Zamanla, köklü bir inanışa dönüşen bu masum yalanların kapsama alanına balıklar da girmiş.

Elektrikle çalışan ısıtıcı, motor, termostat gibi aletlerin akvaryumlarda suyla bütünleşmesi, ev büyüklerine her an sorun yaratacakmış izlenimi verir. Zaman zaman akvaryumdan sızan suyla bazı mobilya ve halıların kalıcı tahribatlara uğradıklarını da itiraf etmek gerekir. Ama akvaryumda beslenen balıklar asla uğursuz değildir.

Balık beslemek, diğer hayvanları beslemeye göre ayrıcalıklıdır. Onlarla sesli iletişim kurulamadığı için, aranızdaki diyalog sadece görsel ve buna bağlı olarak da duygusaldır. Akvaryumdaki balığın biraz daha zorluğa katlanarak üretilmesi ise bu sessiz diyaloğa bir başka anlam katar.

Ne yazık ki evde beslenen balıkların üretilmesi için yazılmış birçok kitapta bazı küçük ama önemli ayrıntılar atlanmıştır. Bu nedenle seyrine doyamadığınız sessiz yaratıklar ya bir türlü çoğalamazlar, ya da dünyaya gelen yavruları büyütmek hemen hemen imkansız hale gelir. Yaz sezonu, akvaryum balıklarının büyük kısmı için yavrulama dönemidir. Siz bu hafta evde balık beslemeye karar verin. Biz size, gelecek haftadan itibaren, hangi balıkları nasıl üretebileceğinizi anlatacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!