Dinci usulü intikam

Güncelleme Tarihi:

Dinci usulü intikam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

Mısır'da aşırı dinciler, İslam'a saldırdı diye feminist yazarı eşinden boşuyor

‘Hac’daki bazı ritüeller paganist izler taşıyor' diyen Mısırlı kadın yazar Nawal el-Saadawi, aşırı dincileri ayağa kaldırdı. Köktendinciler, yazarın bu görüşüyle dinden çıktığını ve artık Müslüman biriyle evli kalamayacağını savunarak 37 yıllık eşinden boşamaya çalışıyorlar.

Kız çocuklarının sünnet edilmesine karşı çıkan, kadınlara eşit haklar verilmesini savunan, türbanı gereksiz gören Mısırlı yazar Nawal el-Saadawi, ‘Hac’daki bazı ritüeller paganist izler taşıyor' deyince aşırı dincilerin öfkesini üzerine çekti. Yazarın başının koparılarak öldürülmesini isteyenler bile oldu. Sonunda El-Saadawi'yi 37 yıllık eşinden boşayarak intikam almaya karar verdiler.

Eski bir doktor olan Nawal el-Saadawi'nin Arapça yazdığı kitapları şimdiye kadar 30'dan fazla dile çevrildi. El-Saadawi zaman zaman, Batıların İslam kültürüyle ilgili önyargılarını doğrular nitelikte yazılar yazmakla suçlandı. El-Saadawi, son olarak El-Midan Gazetesi'nde yayınlanan söyleşisinde Kabe'nin doğu köşesinde Müslümanlarca kutsal sayılan siyah renkli Hacerü'l Esved taşını öpmelerinin ‘paganist izler taşıdığını’ öne sürmesi muhafazakarları çileden çıkardı.

Ortaçağ yasası

Baş Müftü Nas Ferid Vassel, Saadawi'nin yorumunun yanlış olduğunu bu görüşleriyle ‘İslam’dan çıktığını söyledi. Bunun üzerine Mısırlı avukat Nabih el-Vahş, Mart ayında yayınlanan bu söyleşiyle El-Saadawi'nin dinden çıktığının kanıtlandığını öne sürerek, 9'uncu yüzyıldan kalma bir şeriat hükmüne dayanarak yazarı romancı eşi Şerif Hatata'dan boşatmak için harekete geçti. Şeriat yasası, bir kişiye, İslamiyet'e zarar verdiğini düşündüğü kişi aleyhinde dava açma hakkı tanıyor.

El-Saadawi aleyhindeki dava önceki gün Temmuz ayına ertelendi. Duruşmaya İtalya ve Tunus'tan insan hakları savunucuları da katıldı. Feminist yazar, ‘Benim açıklamalarımın dışında bir başlık kullanmışlar. Ben taşın öpülmesinin İslam öncesi bir ritüel olduğunu söyledim. Bu tarihi bir gerçektir, ancak gazete sözlerimi çarpıtmış ve sansasyonel ifadeler kullanmış’ diyor.

ÖLÜM LİSTESİNDE

1972 yılında kızların sünnet edilmesine karşı çıkan yazıları yüzünden kamu sağlığı genel direktörlüğünden alınan El-Saadawi, 1993 yılında sivri görüşleri yüzünden aşırı dincilerin ölüm listesine alındı, çift ABD'de sürgüne gitti. Hatata da siyasi görüşleri yüzünden 15 yıl hapis yatmış bir yazar. Uzun bir aradan sonra geçen yıl Mısır'a geri dönen El-Saadawi, yaşadıklarıyla ilgili şunları söylüyor:

‘Şerif ve ben daha önce de hapiste yattık ve baskı gördük. Korkmuyorum. Bizi ayırmaya kalkmaları beni çılgına çeviriyor. 1964 yılından bu yana beraberiz. Bizi hiçbir güç ayıramaz ya da sürgüne zorlayamaz... Öldürülmekten korkmuyorum.’

El Azhar İlahiyat Fakültesi'nden mezun olan bir sufinin kızı olan El-Saadawi, ‘Bana ateist diyorlar, benim için Tanrı, adalet, özgürlük ve sevgidir. İktidardakiler için Tanrı, türban ve baskı anlamına geliyor’ diyor. Saadawi, kendine göre bir İslam anlayışı olduğunu belirterek, ‘Babam bana İslamın ritüellerde değil beyinde olduğunu öğretti’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!