Rocco'nun annesi

Güncelleme Tarihi:

Rocconun annesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2001 00:00



Şenay ORDU / İSTANBUL
Haberin Devamı

Trafik canavarı, Özlem Hanım'ın Kara Kuzu'su Rocco'yu, Nişantaşı Migros'un önünde yakaladı. Hava kararmıştı. Rocco, yeşil ışıkta karşıya geçmek istedi. Işıklar değişti. Patinaj çekerek kalkan bir otomobilin ön tekerleği, belinin üzerinden geçti. Migros'ta alışveriş yapan Özlem Arslan, Rocco'nun sesine koştuğunda manzara feciydi.

İlk tedavinin ardından ilk teşhis de öyle. Felç olmuştu Rocco. Boynuna yakın bir omurda sinir sıkışmıştı. Arka ayakları tutmuyordu. Veterinerlerin ortak görüşüne göre, budan sonra da tutmayacaktı.

Hiç çocuğu olmamıştı Özlem Hanım'ın. 8 yıllık can dostu, Kara Kuzu'su Rocco'yu, bir umut, haftalarca akupunktur tedavisine taşıdı. Arka ayaklarını gıdıklayınca, tepki göstermesine sevindi. Ama hepsi o kadardı.

Levent'teki Animalia'da gördüğü, köpekler için hazırlanmış tekerlekli araba son umudu oldu. Araba, satılık değildi. Kısa bir süre alıp, benzerini bir demirciye yaptırdı. Hayatları değişti. Artık eskisi gibi, Rocco ile birlikte Beşiktaş'taki Ihlamur Parkı'na inebiliyorlardı.

Ne yazık ki, her şey eskisi gibi değildi. Evde bir kez olsun, tuvalet kazası yapmayan Rocco, 4 Şubat 2000'deki kazadan beri, kendini tutamıyordu. Havlarken, sevinince kaçırıyordu. Özlem Hanım, çişi için altını bezlemeye başladı. Ama kaka sorununu çözemedi. ‘‘Ne yapayım, temizliyorum artık’’ diyor.

ÖZÜRLÜLERİ ANLIYOR

Rocco, birlikte parka çıktıkları zaman, bacağını kaldırıp, çöp kutularının, otomobil lastiklerinin, bankların dibine işaret de bırakamıyor. Çişini yapması için, Özlem Hanım'ın karnına bir süre masaj yapması gerekiyor. Gülerek ekliyor anlatırken, ‘‘Tuvaletini kaçırdığı zaman çok utanıyor. Saklanıyor. Ama elinde değil.’’

Rocco'nun hayatı, Veteriner Güçlü Gülendam'ın Almanya'dan getirttiği, ölçülerine uygun, profesyonelce yapılmış tekerlekli araba ile daha da kolaylaştı. Taşıması kolay, hafif araba sayesinde, artık Migros'a da gidiyorlar birlikte. Fırına da. Rocco, eskisi gibi kapıda bekliyor Özlem Hanım'ı.

Kısırlaştırma operasyonu geçirmeyen Rocco, cinsiyetinin özelliklerini kazada da yitirmemiş. Tekerlekli arabası sayesinde, hemcinslerinin peşinden çok daha hızlı koşabiliyor.

Ancak, merdivenler, tüm özürlüler gibi onun için de büyük engel. Medivenleri inip çıkarken, Özlem Hanım'ın, tekerlekli arabasına destek vermesi gerekiyor. Bu yüzden geçtiğimiz günlerde Beşiktaş'taki Özürlüler Parkı temel atma törenine o da katıldı. Halinden çok iyi anladığı özürlülere destek verdi.

Evcil hayvanlar kopyalanacak

Bilimadamları şimdi de evcil hayvanların klonlanması üzerinde çalışıyor. New Orleans'lı bilimadamları bugüne kadar pekçok hayvanı klonladıklarını belirterek, evcil hayvan sahiplerine ölümleriyle tüm aile bireylerinin üzüntü yaşadığı kedi, köpek ve kuşlarını kopyalamayı önerdi. Bu işi sektör haline getirmeyi amaçlayan şirketler bile kuruldu.

Louisiana Devlet Üniversitesi'nde çalışan Brett Reggio bu konuda oldukça iddialı. Reggio bir keçiyi 5 kez klonladığını, bunu evcil hayvanlar üzerinde de yapabileceğini iddia ediyor. Bilimadamı Lazaron diye bir şirket kurdu. Buradan bir set sipariş ediyorsunuz. Bu set yardımıyla ölen hayvanınıza biyopsi yaptırıyor ve parçayı Reggio'ya postalıyorsunuz. Reggio iki hafta içinde hücreleri çoğaltmayı başardığını iddia ediyor.

Evcil hayvanınızın hücrelerini çoğaltıp, dondurmanın bedeli 700 dolar. İleride teknoloji olanak sağladığında bu hücreler kullanılarak hayvan kopyalanabilecek. Bazı hayvan sahipleri kopyanın orijinalin yerini tutmayacağını söyleyerek bu fikre karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!