Zehirli varillerin imhası tartışma yarattı

Güncelleme Tarihi:

Zehirli varillerin imhası tartışma yarattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


Karadeniz sahillerine vuran ve Sinop'un Soğuksu yöresinde bir depoda muhafaza altına alınan zehirli varillerin imha edilmesi tartışmalara neden oldu.

1988 yılında Karadeniz sahillerine vuran 127 varilin bulundukları yerden alınarak imha edilmesi için Çevre Bakanlığı ''İzaydaş'' adlı firma ile temasa geçti. Firmanın, gerekli iznin alınmasının ardından, varilleri kendi tesislerinde ''yakarak imha etmek'' için çalışma başlatacak olması, yeterli teknolojiye sahip olmadığını öne süren çevreci kuruluşların tepkisine neden oldu.

Sinop Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, konuyla ilgili olarak Çevre Bakanlığı ile yaptığı temaslar sonucunda varillerin ''bir kaç ay içinde kaldırılacağının'' kendisine iletildiğini belirterek, şunları söyledi:

''Varillerin bir özel firma tarafından kaldırılması için bakanlığın çalışması var. Sanırım bu firmaya gerekli iznin verilmesi ve hazırlanan raporun bakanlığa ulaşmasından sonra, nakil çalışmalarına başlanacak. Varillerin ne şekilde imha edileceği ise firmanın yetkisinde. Ambalajlama ya da yakılması konusu tamamen bizim dışımızda. Bu bakanlık ve firma arasındaki anlaşmaya bağlı. Biz istiyoruz ki bir an önce alıp götürsünler.''

YETERLİ TEKNOLOJİYE SAHİP DEĞİL

Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen ise, söz konusu firmanın ambalajma konusunda ''yetkin'' ve yakarak imha edilmesi için de ''yeterli teknolojiye'' sahip olmadığını ileri sürdü. ''Sadece Sinop kurtulsun diye düşünemeyiz'' diyen Özen, şöyle devam etti:

''Bu firmanın bu tür atıkları yakarak imha etme teknolojisi yok. Sinop'u kurtaralım derken, İzmit'i zehirleyecekler. Yeterli teknolojiye sahip olmadan yakma işlemine girerseniz yeni zehirli maddeler ortaya çıkar. Öncelikle bu varillerin ambalajlanmasını istiyoruz. Sonra da nasıl imha edileceğine karar verilir. Yapılacak tek şey bu varilleri geldiği yere iade etmektir. Bize gerekli izni versinler Greenpeace'le birlikte götürüp ait olduğu ülkeye atalım."

Karadeniz sahillerine 1988 Ağustos ayında vuran ve içinde zehirli kimyasal atıklar olduğu bildirilen variller, Samsun, Ordu ve Sinop'ta yaptırılan depolarda muhafaza altında tutuluyor.

Sinop-Boyabat Karayolu kenarında Soğuksu yöresinde bulunan depodaki varillerden sızıntı olduğu iddiası, kamuoyunun tepkisine ve çevrecilerin çeşitli protesto gösterilerine yol açıyor. 14 köyün içmesuyu kaynakları üzerinde bulunduğu ileri sürülen depodaki sızıntı nedeniyle, çevre insanı ve doğal alanların zarar gördüğü belirtilerek,varillerin bir an önce kaldırılması isteniyor. (Sinop/aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!