ABD şişmanlıktan korktu

Güncelleme Tarihi:

ABD şişmanlıktan korktu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Yönetimi, yıllardır süren araştırmalar sonucunda boy ve kilo oranlarına göre ‘‘Şişmanlık’’ tanımını değiştirmeye hazırlanıyor.

Yeni belirlemelere göre eskiden normal kilolu sınıfına giren 29 milyon Amerikalı'nın şişmanlar kategorisine geçmesi bekleniyor. Böylece ABD'deki yetişkinlerden 97 milyon kişi ‘‘Sağlıksız şişman’’ sayılacak. Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, bu oran 21 yaş üzerindeki Amerikan nüfusunun yüzde 55'ini oluşturuyor.

Yeni birimler ilan edildiğinde doktorlara zayıflama reçetesi için başvuracak Amerikalıların sayısında anormal artış olmasını bekleyen sağlık yetkilileri doktorlar için de yeni rehberler hazırlıyor. Buna göre doktorların ilk amacı şişmanların kilo almalarını durdurmak olacak. İkinci aşamada, şişmanın sağlık durumuna göre diet ve cimnastikle makul bir zaman içinde kilosunun yüzde 10 oranında düşürülmesi amaçlanacak. Bu makul zaman birimi ise altı ay olarak belirlendi.

17 Haziran'da, resmen ilan edilmesi beklenen yeni şişmanlık ve zayıflama rehberinin hazırlanması için kurulan özel komisyonun çalışmaları tam üç yıl sürdü. Bu üç yıl içerisinde komisyon, şişmanlık ve oburlukla ilgili 49 bin bilimsel raporu inceledi.

Bilimadamları arasında büyük tartışma yaratan yeni ölçülerle birlikte, şişman ve aşırı şişman kategorilerinin alt sınırları şu şekilde değişti:

Şişman: Boyu 1 metre 57.5 cm olan biri 64 kiloya ulaştığı an ‘‘şişman’’ salıyacak. Aşırı şişman: Boyu 1 metre 77.5 cm olan biri 97.6 kiloya ulaştığı zaman ‘‘aşırı şişmanlar’’ kategorisine girecek.

Cindy Crawford gibi mankenler ve Hollywood yıldızları dışında normal kilolu Amerikalıya rastlamak giderek zorlaşıyor. Yeni sağlık rehberine göre ABD'de 29 milyon insan şişmanlar kategorisine girecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!