Trafik sigortası yüzde 233 arttı

Güncelleme Tarihi:

Trafik sigortası yüzde 233 arttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özel araçların Zorunlu Trafik Sigortası primleri bu yıl yüzde 233 oranında artırılarak, 15 milyon liraya çıkarıldı. Buna karşın, teminatlardaki artış yüzde 100'le sınırlı tutuldu.

Hazine, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde belirlediği Zorunlu Trafik Sigortası primlerini bu yıl yüzde 120 ile yüzde 400 oranında artırdı. Prim artış oranı yüzde 223 olarak gerçekleşen özel otomobillerin trafik sigortası bu yıl, 4.5 milyon lira yerine, 15 milyon liraya yaptırılabilecek.

Üçüncü şahıslara ödenen hasar bedeli ve tedavi, sakatlanma, ölüm gibi şahıs başına ödenen teminatların bedelindeki artış ise sadece yüzde 100 oranında kaldı. Karayolları Trafik Kanunu Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ve Talimatı'nda yapılan bu son değişiklikle, üçüncü şahıslara ödenen hasar bedeli 250 milyon liradan 500 milyon liraya, tedavi, sakatlanma, ölüm gibi teminatların bedeli de, 1.5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltildi.

Yeni trafik sigortası primleri 4 Mayıs 1998 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak. Araç sahipleri, gün hesabına göre, yeni bedeller üzerinden zeyinname hazırlatması gerekiyor. Zeyinname hazırlatmayanların hasar bedelleri, eski taminatlarla sınırlı kalacak. Bu durum ayrıca, trafik kontrollerinde de araç sahipleri için sorun yaratabilecek.

ARTIŞ ORANLARI

Hür Sigorta Teknik Koordinatörü H.Okan Utkueri, bir depo benzin bedelinden daha ucuza trafik sigortası yapıldığını savunarak, ‘‘Sadece geçtiğimiz Kurban Bayramı'da trafik kazaları yüzünden 200 kişi öldü. Sigorta şirketlerinin bu 200 kişiye şahıs başına ödediği ölüm timinatının toplamı hasar bedelleri hariç, 300 milyar lirayı buldu’’ dedi.

Son yıllarda trafik sigortaları teminat artışlarına oranla prim artışlarının düşük tutulduğuna da değinen Utkueri, ‘‘1996 yılından bu yana özel otomobillerin prim bedeli 6.5 kat artmasına karşın, sigorta şirketlerinin ödediği teminat bedellerindeki artış 10 katı buldu. Prim bedeli, 2 milyon 350 bin liradan 15 milyon liraya çıktı. Oysa, maddi hasar için ödenen teminat bedeli 50 milyon liradan 500 milyon liraya, şahıs başına ödenen teminatlar ise 200 milyon liradan 3 milyar liraya çıktı’’ diye konuştu.

Türkbank müşterilerine hayat sigortası yapıyor

Türkbank ve Ticaret Sigorta müşterilerine özel kampanyalar başlattı. Ticaret Sigorta, kendi banka müşterilerine özel konut sigortası imkanı sunarken, Türkbank da İsviçre Hayat Sigorta işbirliği ile müşterilerine Yatırımlı Hayat Sigortası kampanyası başlattı. Ayda 50 mark ödeyen herkes dövize endeksli yatırımlı hayat sigortasından yararlanabilecek. 18-60 yaş arasındaki sağlıklı herkese açık hayat sigortası ile belli bir süre sonunda toplu para veya emeklilik maaşı alınabiliyor.

Bayındır Hayat’tan yeni ürünler

Bayındır Hayat Sigorta, yeni ürünleriyle ilgili bölgesel acente eğitim seminerlerine devam ediyor. Bayındır Hayat, bütün bölgelerde olduğu gibi İstanbul'da da döviz esaslı yatırım sigortası ve diğer yeni ürünlerin tanıtımları ile ilgili olarak seminer düzenledi. Bayındır sağlık sistemleri içinde zihinsel, bedensel özürlü kişilere ve yaşlılara konaklama ve tedavi olma imkanı sağlayan Yaşamkent'te yapılan eğitim seminerinde Bayındır Sağlık Sigortası poliçesinin dövize endeksli versiyonundan ve yeniliklerinden bahsedildi.

Nordstern-İmtaş danışmanları toplandı

Nordstern İmtaş Grubu'nun, 80'inci yılına rastlayan 1998 senesinin ilk Danışmanlar Kurulu Toplantısı 5 Mayıs'ta yapıldı. Ev sahipliğini Nordstern İmtaş Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Levent Nart'ın yaptığı toplantıda açılış konuşmasını da Nordstern İmtaş Sigorta Danışmanlar Kurulu Başkanı ve Kale Grubu ve Çanakkale Seramik Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bodur yaptı. Toplantıda Levent Nart 1997 şirket sonuçları hakkında da bilgi verdi. Siemens Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Arnold Hornfeld da, ‘‘Oppurtunities and Challenges in the Eurosian Area’’ konulu bir konuşma yaptı.

Güneş Hayat 1.3 trilyon prim üretti

Güneş Hayat Sigorta'nın prim üretimi Mart ayı sonunda yüzde 142 arttı. Bu dönemde Güneş Hayat Sigorta’nın teknik karlılığı ise yüzde 126 oranında büyüdü. Teknik kârı ile genel giderlerinin tamamını karşılayan şirketin prim üretiminin yüzde 64'ü hayat sigortalarından kaynaklanıyor. Hayat Sigortalarında 1.314 milyar lira prim üretimi ile pazar payını yüzde 6.7'ye yükselten Güneş Hayat, hayatsigortaları branşında dördüncü büyük şirket durumuna geldi.

Inter Sigorta Dünya Kupası’nda

İnter Sigorta, başarılı acentelerine ödüller vermeye devam ediyor. Inter, başarılı üç acentesini Fransa'98 Dünya Futbol Şampiyonası Finali'ne götürüyor. Inter Sigorta Haziran sonu itibariyle en yüksek prim istihsalini gerçekleştiren üç acentesini Paris'de misafir ederek dünya kupası finalini seyerttirecek.

Commercial Union Hayat sağlık planını tanıttı

Commercial Union Hayat Sigorta A.Ş., yeni sağlık ürünü ‘‘CUHS-Uluslararası Sağlık Planı’’nı piyasaya sundu. Bir yılı aşkın süredir araştırmaları süren bu ürün, dünyanın önde gelen acil yardım ve tıbbi asistans kuruluşlarından AEA ile birlikte geliştirildi. CUHS de Türkiye'de, AEA'nın dünya çapındaki merkezleriyle doğrudan bağlantısı olan kendine ait 24 saat Alarm Merkezi'ni kurdu. Bu ürünün yurtiçi ve yurtdışında çok geniş asistans hizmetleri sağladığı belirtiliyor. CUHS Genel Müdürü William Lamb, ürünün tasarımında tamamen müşterilerinin ihtiyaçlarından yola çıktıklarını belirterek, Türkiye'deki özel sağlık sigortası sektörünün son yıllarda farklı hizmet seviyelerinden, dengesiz fiyatlandırmadan ve özel sağlık sigortasının yanlış anlaşılmasından kaynaklanan sorunlarla uğraştığını belirtti. William Lamb, Özel Sağlık Sigortası’’nın müşterilerinin, 24 saat vize danışma, aşı danışma, kayıp bagaj ve pasaport, acil mesaj ulaştırma gibi yolculuk asistans hizmetlerinden de yararlanacaklarını belirtti.

Doğu'da trafik sigortası indirimi

Trafik Sigortası’nda indirimli şehirler açıklandı. Buna göre, Ankara, İstanbul, İzmir’de Zorunlu Trafik Sigortası'nda indirim uygulanmazken, diğer illerdeki indirim oranları yüzde 5 ile 15 arasında belirlendi. Adana, Antalya, Bursa, Konya'da indirim oranı yüzde 5, Aydın, Bolu, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İçel, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Samsun illerinde ise indirim oranı yüzde 10 oldu. Bu illerin dışında kalan Doğu ve Güney Doğu'daki iller için indirim oranı ise yüzde 15 olarak belirlendi.

Halk Yaşam'dan Levent Kırcalı kampanya

Halk Yaşam tarafından Acil Tıp Derneği katkılarıyla yürüttüğü ‘‘İlkyardım için ilk adım’’ kampanyası çerçevesinde ‘‘Ambulanslara yol verelim’’ etkinliği de gerçekleştirildi. Bu etkinlik çerçevesinde Özellikle büyük şehirlerde ambulansların olay yerine zamanında ulaşamaması nedeniyle üzücü olayların yaşanmasından yola çıkılarak, Levent Kırca ve Oya Başar'ın rol aldığı eğitici filmler çeşitli kanallarda gösterildi.

eşitli ilanlarla da sürücülerden ambulanslara yol vermeleri istendi. Ayrıca İstanbul'da 80 noktaya, ‘‘Bir gün sizde olabilirsiniz, ambulanslara yol verin!’’ yazılı afişler asıldı. Kaza sonrası olay yerine ambulans çağrılma oranı Türkiye'de hayli düşük. İzmir'de yapılan bir araştırma bu oranın yüzde 5 olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmalar ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın 112 acil numarasının da yeterince bilinmediğini gösteriyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!