İtalyan solu bu kez seksapel dedi

Güncelleme Tarihi:

İtalyan solu bu kez seksapel dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2000 00:00

REHA ERUS
Haberin Devamı

İtalyan solunun adayı Rutelli, kadın seçmenlerin çıplak görmeyi en çok istedikleri erkek

Rutelli 14 Haziran 1954 'te doğdu. Roma'nın varlıklı bir ailesinin çocuğu olarak ilk okulu özel Rahibe Okulu’nda bitirdi. Orta ve Lise'de başarılı, ancak atılgan ve yaramazdı. Bu nedenle üç kez okul değiştirmek zorunda kaldı. Tiyatro kolunda başarılıydı. Mimar babası onun mutlaka mimar olacağına inanıyordu.

Yakın arkadaşlarının etkisi ile Radikal Parti'nin gençlik kollarına yazıldı. Mimarlık Fakültesi'ne devam ederken sokak kavgalarına karıştı. Askere gitmeyi reddetti. Silahlı Kuvvetler'e karşı protesto mitinglerine katıldı. Birçok kez izinsiz yürüyüşler nedeni ile, pankart asmaktan, slogan atmaktan, açlık grevi öncülüğü yapmaktan gözaltına alındı.

Bir kez de tutuklandı. Radikal Parti kriz yaşayınca kendisini Yeşiller'de buldu. Burada Gökkuşağı Yeşilleri Hareketi'ni başlattı. Lider oldu. Şimdiki Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'nin 1993'te kurduğu geçici seçim hükümetinde Çevre Bakanlığı’na getirildi. İki gün sonra Bettino Craxi ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılmamasını protesto ederek istifasını verdi. Böylece İtalyan tarihindeki en kısa bakanlığı yapmış oldu. Aynı yıl, solun adayı olarak Roma Belediye Başkanlığı seçimlerine katıldı ve o tarihten bu yana İtalya'nın başkentinin Belediye Başkanı görevini 1997'de tekrar seçilerek sürdürüyor.

İtalyan Solu yani eski Komünistler, genel seçimlere 7 ay kala Merkez Sağ önünde hezimete uğramamak için Partinin en yakışıklısını , Roma Belediye Başkanı Francesco Rutelli 'yi lider yapma kararı aldılar. Oy kaybı paniği yaşayan ve D 'Alema'nın kötü başbakanlığından sonra bir türlü toparlanamayan İtalyan solu imaj değiştirmenin son şans olduğunu itiraf ederek İtalyan kadınlarının yüzde 73 'nün 'Çıplak görmek ' istedikleri eski hızlı kızıl militanlardan Rutelli'yi Clinton tarzı ile seçmen önüne görücülüğe çıkartma hazırlıkları yapıyorlar. Bugüne dek Amerikan seçim kampanyalarından nefret eden eski Komünistler, ancak kapitalist sistemi ile sağın lideri medya kralı Silvio Berlusconi ile baş edebileceklerini anlayınca 'Güzel yüzlü şık adam ' portresini koz olarak seçmen önüne sunmayı yeğlediler. Roma Belediye Başkanı Francesco Rutelli ile ilk nabız yokladığı Venedik 'te konuştuk.

İMAJ BÜYÜK FAKTÖR

İtalyan kadınlarının yüzde 73'ü, bir ankette en çok sizi çıplak görmek istediklerini itiraf ettiler. Richard Gere'i, George Clooney'i bile geride bıraktınız. Tebrikler.

- İtalyan kadınlarına teşekkür ettim. Demek siyasette imaj büyük bir faktör. Ama ben buna doğrudan inanmıyorum Roma Belediye Başkanı olarak başarılı atılımlar yaptım. Bana oy verene karşı sözümde durdum, oy vermeyenin beğenisi kazandım. Sözümde durdum. Bisiklete bindim halkımın arasına daldım. Pazara gittim şikayet dinledim mahalle mahalle dolaştım.. Koca bir Kutsal Dini Jubilenin üstesinden geldim. Başkentte partimin bir oy potansiyeli var. Ekibim çok iyi. Bu konuda şanslıyım, o kadar.

SEÇMEN UNUTMAZ/B

Size bu konuda ilk teklif Başbakan Amato'dan gelmiş.

- Doğru. Bu karar ortak alındı. Solun Demokratları öneriyi hep birlikte 'Zeytin Ağacı Birliği'ne sundu. Her şey etraflıca konuşuldu. Bence bireysel oyun yerine takım oyunu önemli. Ben burada kaptan konumunu üstlenebilirim. Amato burada Fair Play'lik gösterdi. Birliği, Solu düşündü.

Doğrudan rakip Merkez Sağ veya lider Berlusconi. Böyle bir yarışa hazır mısınız?

- Ekip olarak hazırız. İtalya'da her zaman için Sol yönetim hep iyi işleri yapmıştır. Vatandaşını kollamıştır. Devletini yönetmiştir. Ben bir emaneti alıp aynı yoldan götüreceğim. Hedef iyi bir yönetim ve icraat.

Sağda birçok önde gelen siyasetçi sizin adaylığınızı açıkladıktan sonra biraz paniğe kapıldı. Yakışıklılığınızı koz olarak kullanarak özellikle ' Kararsızların' üstelik kadın seçmenlerin oylarını toplayabilirmişsiniz.

- Yine aynı konuya dönüyoruz. Ben yapacağım icraata bakarım. İyi bir kampanya yapacağız.' Kararsızlar' için elbette düşündüklerimiz var. Oy isterken güzellik yarışması düzenlemeyeceğiz. İnandıklarımızı, yapabileceklerimizi anlatacağız. O kadar'.

Anketlere ne kadar inanırsınız? Anketler sizi Merkez Solu temsil edebilecek en iyi siyasetçi gösteriyor. Gösterirken de, aynı zamanda kıl payı Berlusconi'yi geçebileceğinizi öne sürüyor.

- Anketler gerçeği büyük ölçüde yansıtan birer araçtır ve demokraside bir esastır. Ama asla bir İncil değildir

Kızıl militanlıktan Başbakanlık adaylığına. Nasıl bir duygu bu?

- Militanlık, sol için Gençlik Kolu neferliğidir. Sokaklarda yetişirler. Hak ararlar. Hak verirler. Militanlık güzel ve faydalı bir deneyimdi benim için. Umarım meyvelerini alırım.

EŞİM HİÇ KARIŞMAZ

Eşiniz Barbara Palombelli çok ünlü bir gazeteci. First Lady olmaya hazır mı?

- Genelde eşim benim işime hiç karışmadı. Ancak tabii ki beni destekledi. Moral verdi. Tarafsız kaldı. Sanıyorum bu, olası bir başbakanlıkta da öyle olacaktır. Roma Belediye Başkanlığı da itibarlı bir ünvan.

Roma Belediye Başkanlığını ne zaman bırakacaksınız? Belediyenin büyük bir borç altında olduğu söyleniyor.

- Seçim kampanyası başladığı an görevimi bırakacağım. Her belediyenin bir cirosu vardır. Bütçeyi şu veya bu nedenle aşmışsak ki sanmıyorum, sorumlu olarak bunu dengeler ve öyle giderim.

Son bir soru. Berlusconi 'nin merkez sağının üstesinden gelebilecekmisiniz?

- Eğer birlik içerisinde uyum varsa, ekibim yedi ay boyunca istediğimiz doğrultuda çalışırsa, inandırıcı olursak, seçmene gereken mesajı eksiksiz verirsek, neden olmasın?

Clinton'ın imajını benimsedi

Amerikalılar'ın seçim kampanya sistemi hakkında neler düşünüyorsunuz?

- Amerikalılar hiçbir şeyi şansa bırakmazlar. Seçimlerde, kampanyalardaki vaatler ve görüş bildirimleri çok önemlidir. Seçmen bunu hep hatırlar ve aksarsa suratına vurur. Örneğin Clinton'ı ele alalım. Los Angeles'taki Convention konuşmasında Amerika'nın başarısının bir şans meyvesi olmadığını, ancak doğru yönetim seçeneğinin şans meyvesi olabileceğini söyledi. Bu çok doğru. İtalya içinde bu sözler geçerli. İcraat yapacaksın, iyi yöneteceksin, hiçbir şeyi şansa bırakmayacaksın. Sürekli üreteceksin. İşte o zaman devlet ve hükümet olarak başarıya imza atarsın.

Clinton 'a seçimleri kazandıran iletişimcileri kiralamışsınız .

- Stan Greenberg ve James Carville'i Roma 'ya davet ettik. Kendilerinden faydalanacağız. Onlar bize seçim kampanyasının 'War Room'umunu hazırlayacaklar.

Sloganınız, Merkez Sağ'ın lideri Berlusconi'yle aynı, yani 'Özgürlük'. İki ayrı kutbun aynı sloganla seçmen karşısına çıkması nasıl olacak? İtalyanların hangi özgürlüğü eksik?

- Bürokrasi, vergi özgürlüğü. Çevre riski özgürlüğü. Bunlar çok önemli. Bizim özgürlük anlayışımızda vatandaşın kusursuz bir yaşam sürdürmesini, kuyruklardan, bürokrasiden, bugün git, yarın gel'den kurtulmasını arzuluyoruz. Ve bunu yapacağız. Berlusconi ise paranoya özgürlüğü propagandası yapıyor.

Tekrar sizin imajınıza dönelim. Size bir çok lakap taktılar. Hepsi de yakışıklılıkla, güzellikle, şıklıkla ilgili.

- Bunlara kısmen katılıyorum. Televizyonları izleyenler, seçim kampanyalarına katılanlar, gazete okuyanlar, hoş şeyler görmek isterler. Düzgün olana, kusursuzluğa bakarlar. Ama güzellikle, yakışıklılıkla bu iş olsaydı Hollywood dünyayı yönetirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!