Hayatımız festival

Güncelleme Tarihi:

Hayatımız festival
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Nuray BABACAN
Haberin Devamı

Tulum peynirinin de çiğköftenin de şenliği var

Koyun kırparken de, soğan ve bamya toplarken de şenlik düzenleyen, şarkı-türkü yarışması yapıp, hemen her konuda ‘güzel’ seçen bir ülke olarak Guinness rekorlar kitabına girmeye adayız.

Türkiye genelinde yıl boyunca tam bin iki yüz elli dört adet festival, şenlik, şölen, fuar, güreş, tören ve kurtuluş gününün sahibiyiz. Ama ne şenlikler; hepsi düğün bayram. Dört yüz elli yıllık Manisa Mesir Şenliği'nin üzerine her yıl bir yenisi eklenen, baston, çiğköfte, domates, lale, fıstık, pirinç, ayçiçeği ve lahana gibi festivallerimiz var. Ayrıca her festivalin de herhangi bir ‘‘Sebze ya da meyvanın’’ adıyla anılan güzelleri mevcut.

Kutlamalar arasında en popüler olanı festival ve şenlikler. Türkiye genelinde tam 223 adet festival, 181 adet şenlik bir o kadar da panayır ve şölen düzenleniyor. Toprağın hemen hemen her karışı düşman görmüş bir ülke olarak 244 adet de düşmandan kurtuluş günümüz var. Önce temsili savaşlar, ardından da kurtuluş şölenleri düzenliyoruz.

Kültür Bakanlığı, ilginç bir çalışma yaparak, tüm illerde ne kadar ‘‘kutlama’’ varsa, hepsini bir kitapçıkta topladı. Bakanlığın Araştırma, Planlana ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Özel Günler Albümü'nü yeni organizasyonları da hesaba katarak, 1996 yılında yeniledi.

Şenlik ve festival yönünden en zengin yöremizin Karadeniz olduğu ortaya çıktı. Karadeniz illerinde yayla şenlikleri başta olmak üzere tüm yıla yayılan ‘‘kutlamalar’’ yapılıyor. Şenlik fakiri yöremiz ise başka konularda da olduğu gibi yine Güneydoğu Anadolu. Bu bölgede her ile sadece bir festival, bir şenlik bir de anma günü düşüyor.

Bölge halkı için yakınlaşma, gelenek ve kültürel değerlerin yeni nesillere taşınması, turizm açısından tanıtım ve ticaretin canlanması anlamına gelen festivaller, aslında moral açıdan büyük bir işlev görüyor. Ancak, her yıl bunlara yenileri eklenince ilgi de bölünüyor. Artık ilçe düzeyinden belde ve köylere kadar inen kutlama organizasyonları yapılıyor. Bu tabii ki, şenliklere katılımı azaltıyor ve organizasyonların daha zayıf kalmasına neden oluyor. Kimileri yaşıyor, kimileri ise bir süre sonra unutuluyor.

ERKEK LALE GÜZELİ

Yıllardan beri süren bu kutlamaların organizasyonunu genelikle belediyeler ya da dernekler yapıyor. Ancak belediye başkanının hangi partiden olduğu ‘‘kutlamanın’’ içeriğini de belirliyor. Bunun en ilginç örneği Ankara'nın Sincan ilçesinde yaşandı. İlçede, her yıl yapılan Lale şenlikleri ve Lale güzeli yarışması, FP'li belediye başkanının elinde ‘‘Kur'an yarışması güzellerine’’ dönüştü.

Yılbaşında hindi satışını yasaklaması ile ünlenen Ankara'nın Sincan Belediye eski Başkanı Bekir Yıldız, 1995 yılında her yıl bir bayanın seçildiği ‘‘Geleneksel Lale Güzeli’’ni ‘‘En iyi Kur'an Okuyan Erkekler’’ arasından seçtirdi. Başkan Yıldız, ‘‘Lale güzelinin’’ iyi Kur'an okuyan erkekler arasından seçtirmesinin gerekçesini ise ‘‘Bizim teveccüh ve takdirimiz bu’’ diye açıklamıştı. Daha sonra Kudüs gecesi organizasyonu nedeniyle görevinden alınan Bekir Yıldız, ‘‘Birtakım firmalar güzellik yarışmaları düzenleyerek genç kızlarımızı soymaya çalışıyorlar’’ demişti.

İster, İmamoğlu Şeftali Festivali'ne, ister Kızıldağ Karakucak Güreşleri'ne, ister, bal, üzüm, cevizli ayran, incir festivaline katılın, yöre insanının sıcaklığını hissedeceksiniz.

Manisa Mesir Şenliği tam 450 yıldır yapılıyor. Ne varki Türkiye’de her geçen yıl bir başka festival ekleniyor.

SİYASİLER DİYOR Kİ

Bizim bölgemizdeki en ünlü şenlik mesir şenlikleridir. Belki de Dünya'nın en eski şenliği özelliğini taşıyor. Kanunu Sultan Süleyman'ın annesine dayanan ve fermanla yapılmaya başlayan bir şenlik. 450 yıllık geçmişi var. Bu şenliğin ilimizin Dünya'ya tanıtılması açısından büyük önemi var. Tanıtım ve turizmin dışında çok da önemli bir ticari katkısı var. Üretilen Mesir macunları sadece şenlikte değil, yıl boyunca satılıyor. İlişkilerinin geliştirilmesi ve moral değerler açısında da festivaller önem taşıyor. Yıllardan beri süren köklü şenlikler çok önemli. Ama son zamanlarda ortaya çıkan yeni şenlikler için bize sık sık sponsor bulunması için başvurular oluyor. Bu kadar fazla olması anlamlı mı bilmiyorum.

Cengiz AYDOĞAN (ANAP Antalya)

Sulandırılmaması gerekir

Şenlik ve festivaller, bölgenin tanıtımı ve halkın birbirine kaynaşması açısından önemli olaylardır. Sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesine de son derece yardımcı olur. Özellikle Antalya yöresinin dışarıya tanıtımı açısından ayrı bir önceliği vardır. Bazı

yarışmalar ve sportif faaliyetlerin organize edilerek devlet tarafından desteklenmesi gerekir. Ancak bu tür festivallerin sayısı günden güne artıyor. Bunların denetlenip, daha düzenli yapılması gerekir. Bu organizasyonların sulandırılmaması gerekir.

İHSAN ÇABUK (DSP Ordu)

Kültürümüzü koruyoruz

Festivaller, yöremizin turizm ve kültürel olanaklarının tanıtılması açısından büyük önem taşıyor. Karadeniz bölgesinde özellikle yayla şenlikleri çok önemlidir ve bütün yaz boyunca da devam eder. Buralarda at yarıyları, güreşler, şarkı

yarışmaları düzenlenir. Yörenin gençleri kendini gösterme imkanı bulur. İlimizde ayrıca Kurultay'lar yapılır. Bu kurultaylarda bölgenin sorunlarının konuşulduğu ve çözüm önerilerinin dile getirildiği toplantılardır.

MEHMET BEKAROĞLU (FP Rize)

Yeni nesil çok ilgili

Unutulmaya yüz tutan gelenekler ve kültür bu festivallerde canlandırılıyor. Yöre yemekleri, yerel türküler, halk oyunları, yeni nesile taşınıyor. Gençler çok ilgili. Karadeniz açısından çok daha önemlidir. Karadeniz'in nüfusunun 4'de 3'i dışarda yaşar. Yaz

şenliklerinde tüm Karadenizliler biraraya toplanır. Zaman zaman bizden yardım isterler, festivallere maddi kaynak için hükümetten bakanlıklardan yardım talep ederiz. Son zamanlarda şenlikler hızla artıyor. Yetişme imkanımız bile yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!