Bölücülük davası

Güncelleme Tarihi:

Bölücülük davası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Gençlik Vakfı'nda ele geçirilen bantlardan, eski RP Lideri Erbakan ile milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu'nun suç oluşturan konuşmaları çıktı. Ankara DGM Savcısı Yüksel, Erbakan hakkında Tayyip Erdoğan'ın da mahkum olduğu TCK'nın 312'nci maddesi uyarınca, bölücülük davası açacak.

ANKARA DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in yürüttüğü soruşturma çerçevesinde, yurt çapında bir operasyonla polisin merkez ve şubelerine baskın düzenlediği Milli Gençlik Vakıfları'nda (MGV) ele geçirilen ses ve görüntü bantları üzerindeki inceleme tamamlandı. Bantlardan, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve FP Milletveki Ömer Vehbi Hatipoğlu'nun konuşmaları çıktı. Hatipoğlu hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlanacak, artık dokunulmazlığı bulunmayan Erbakan hakkında ise iki yeni dava açılacak.

Hatipoğlu ve Erbakan'a, FP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın da mahkûm olduğu, TCK'nın 312'nci maddesindeki, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak. Hatipoğlu ve Erbakan'ın, suç teşkil eden bantlardaki konuşmalarının tam karşılığının TCK'nın 163'üncü maddesi olduğu, ancak bu madde kaldırıldığı için 312'den dava açılacağı belirtildi.

Hatipoğlu hakkında, 1993 yılı başında Köln'de yaptığı belirlenen konuşmadaki, ‘‘Kürt sorunu Kemalist rejimle çözülemez. Ancak Allah'ın ve Kuran'ın nizamı ile çözülebilir’’ ifadesi nedeniyle, fezleke düzenlenecek.

MGV bant deşifreleri arasında, Erbakan'ın 1994 yerel seçimleri öncesinde Bingöl'de yaptığı konuşma da yeraldı. Erbakan'ın, orta dereceli okullarda çocukların içtikleri andı eleştiren ve ‘‘Eğer okullarda çocuklara 'Türküm, doğruyum, çalışkanım' dedirtmeyi sürdürürseniz, 'Kürdüm, daha doğruyum, daha çalışkanım' deme hakkını kendilerinde bulacaklardır’’ sözleri nedeniyle DGM dava açacak. RP'nin kapatılmasında delil sayılan, ‘‘RP'nin iktidarı kanlı mı olacak kansız mı’’ sözleri nedeniyle yargılanmaktan, ‘yasama dokunulmazlığı’ sayesinde ‘takipsizlik’ alarak kurtulan Erbakan, bu kez TCK'nın 312/2 maddesinden hâkim önüne çıkacak. Erbakan konuşmayı Bingöl'de yaptığı için, Ankara DGM görevsizlik kararı alarak, dosyayı Diyarbakır DGM'ye gönderecek.

Yüksel, ayrıca, Erbakan'ın 1995'de Kuveyt ziyareti sırasında Şii lider ve parlamento üyesi Adnan Abdül Samed'in evindeki özel görüşmede söylediği, Arap Times Gazetesi'nde yer alan sözlerini de, yine TCK 312'ye muhalefetten ayrıca dava konusu yapacak. Erbakan, bu konuşmasında da Türkiye'deki laik sistemi eleştirerek, iktidara geldiklerinde, ‘Ülkenin İslam ile yönetilmesine ön ayak olacaklarını’ söylemişti. Erbakan, İslami düzene geçiş için her türlü düzenlemeyi yapacaklarını kaydederek, şöyle devam etmişti: ‘‘Türk halkının içinde bulunduğu zorlukları aşmasında en ideal çözümün İslam olduğu anlaşılmıştır. Türkiye'de şu anda olup biten gelişmelerini tümü Müslümanlara ders olmalıdır. Türkiye'deki laik çevreler, BM'nin Bosna'daki Müslümanlara uyguladığı silah ambargosunu destekliyor.’’

Erbakan, Türkiye'yi Araplar'a şikayet ettiği konuşmasında, laik çevrelerin, Türkiye'nin Batı'nın bir parçası olmasını istediklerini ve Türkiye'nin İslam ülkeleriyle ilişki kurmasına karşı çıktıklarını öne sürmüştü.

RP'li Oğuzhan Asiltürk'ün, kapatma davasını eleştiren sözlerinden dolayı yargılanması için hazırlanan fezleke ise dosya dönem sonuna ertelendiği için DGM'ye geri gönderildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!