Topkapı cehennemi

Güncelleme Tarihi:

Topkapı cehennemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Taner YENER-Sezgin AKKOYUN-Remiz HEPCAN/İSTANBUL - Tekno Matbaa Mürekkepleri Fabrikası'nda, bugün öğle saatlerinde üç büyük patlamaya yolaçan yangın, Topkapı'yı cehenneme çevirdi. Kontrol altına alınamayan alevler, bitişikteki plastik hortum, brülör ve parfümeri fabrikalarını da yuttu. Alevler, Yılmazlar Opel Servisi'ni de etkiledi. Patlamalar sırasında, tamirhanelerde bulunan otomobiller, panik içinde bölgeden uzaklaştırıldı. Alev çemberi içinde kalan işyeri sahipleri, dükkanlarını kapılarını bile kapatamadan kaçmak zorunda kaldılar.

Davutpaşa Caddesi Serçe Kale Sokak'ta bulunan Tekno Matba Mürekkepleri Fabrikası'nın çatı katında saat 12.00 sıralarında hafif bir dumanla başlayan yangın, yemek paydosuna çıkan işçiler arasında panik yarattı. 70'e yakın işçi, kısa sürede fabrikayı boşalltı. Hızla büyüyen alevler, fabrikanın solvent ve ham yağ tanklarına ulaşınca üç büyük patlama meydana geldi. Fabrikanın sahibi Jacky Kohen, yangının elektrik kontağından çıktığını iddia etti. Yangın çıktığı anda fabrikada bulunduğunu anlatan Kohen, ``İmalathanane ve depoda yaklaşık 50 ton kimyevi maddenin alev almasıyla büyüyerek çevredeki fabrikalara sıçradı'' dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı Merter, Beyoğlu, Şişli, Fatih, Kocasinan, Bayrampaşa, Bakırköy, Sefaköy, İstinye ve Boğaziçi itfaiyelerinde görevli 160 personel yangına mudahale ederken İSKİ'nin, Bakırköy, Bahçelievler ve Güngören Belediyelerine ait su ikmal araçları da itfaiyeye yardımcı olmak amaçıyla olay yerine su ikmali yaptılar. İGDAŞ ekiplerince de doğalgaz akımı kesildi.

Bölgeye sevk edilen Çevik Kuvvet ekipleri, yanan fabrikanın çevresinde güvenlik kuşağı oluşturdular. Aralarında Olcay Kağıtçılık Ticaret ve Sanayi A.Ş., Alkim Kağıtçılık A.Ş ile Ülker GıdaSanayii Ticaret A.Ş'nin deposu, Ülker'e ait Expert bilgisayar firmasına ait binanı da bulunduğu 20'ye yakın işyeri ve fabrika boşaltıldı.

Polis, kimyasal maddeden etkilenenler olabileçeğini göz önüne alarak çevrede bulunan özel hastaneleri de uyardı. İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ambulaslar da alarma geçirilerek yangın yerine gönderildi. Çevik Kuvvet'e bağlı Arama Kurtarma Timi de yangın bölgesine sevkedildi.

Köpük ve yoğun olarak su sıkılarak söndürülmeye çalışılan yangın, kontrol altına alındığı sırada, alevler bitişikte bulunan Hadra Mavi Boru, Gökçe Brülör ve Pinky Parfümeri fabrikalarına sıçradı. Hadra Mavi Boru Fabrikası'nın bahçesinde bulunan üç kamyonet yandı. Polis güvenlik kuşağını genişletirken su ve köpükle yangını kontrol altına almakta güçlük çeken ifaiyenin talebi üzerine Orman Bölge Müdürlüğü hava desteği gönderdi. Yüksek binalar nedeniyle alçalmakta zorlanan bir helikopter de, kimyasal toz atarak yangına müdahale etti. Söndürme çalışmaları sırasında iki itfaiye eri yoğun dumandan etkilenerek, tedavi altına alındı. Yanan kimyasal maddeler nedeniyle gökyüzünü siyah bir duman tabakası kapladı. Duman tabakası, İstanbul'un birçok yerinden görüldü.

Tekno Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Gökhan Kumbaracı yaptığı açıklamada, yangın başladıktan hemen sonra bütün personeli tahliye ettiklerini söyledi. Küçük çapta başlayan yangına kendi grupları ile müdahale ettiklerini, bu arada itfaiyeye haber verdiklerini ancak müdahalelerinde başarılı olamadıklarını anlatan Kumbaracı, yangının büyüyerek fabrikayı sardığını söyledi. Kumbaracı, bütün personeli tahliye ettiklerini, fabrikada kimsenin kalmadığından emin olduklarını belirtti.

İstanbul Valisi Erol Çakır, Ardahan Valiliği'ne atanan İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ile birlikte söndürme çalışmalarını yerinde izledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, yangının çıkış nedeninin ancak 24 saat sonra belirlenebileceğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, televizyonlarda açıklama yaparak, yangın alanının yakınında, dumandan etkilenen işyerlerinde çalışanları, bölgeyi hemen terketmeleri için uyardı. Prof Dr. Mustafa Öztürk, tam yanma olmadığı için, dumanın, kanserojen etkisinin olabileceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!