Sizden de çalarlar

Güncelleme Tarihi:

Sizden de çalarlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çalıntı malların İzmir sokaklarında rahatlıkla satılır olması, hırsızlığı teşvik olarak değerlendiriliyor. Belgesiz ikinci el mal almamaya çağrılan vatandaşlar uyarılıyor.

İZMİR'de çığ gibi büyüyen gasp ve soygun olayları, dikkatleri ikinci el elektronik cihazların satıldığı pazarlara çevirdi. Başta oto teybi ve cep telefonları olmak üzere, hırsızlık mallarının da satıldığı pazarlara polis ve maliyenin el atması istendi.

Rahatlıkla satılıyor

ÇANKAYA'daki sürekli ve pazar günleri kurulan geçici ve sabit bit pazarlarında yeni ve kullanılmış cihazların rahatlıkla satıldığına dikkat çeken vatandaşlar, ‘‘Hırsızlık malları da yarı fiyatına alıcı buluyor. Talep olunca da hırsızlık adeta teşvik ediliyor’’ dedi.

İTO’dan esnafa uyarı

POLİS ve zabıtanın denetimiyle hırsızlık mallarının önlenebileceğine dikkat çekildi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da bit pazarı esnafını uyardı, ‘‘Hırsızlık malına itibar etmeyin. Aksi halde bir gün kendi eşyanızı da satılık mallar arasında görürsünüz’’ dedi.

3 yıla kadar cezası var

TÜRK Ceza Kanunu'nun 512'inci maddesine göre, suça iştirak etmemesine rağmen cürümden elde edilen eşyayı bilerek satın alan ya da saklayan kişi 3 yıla kadar hapis cezası ile cazalandırılır.

Hırsızlık malı satmak kolay

Çankaya'daki bit pazarında en çok cep telefonu ve araba teybi satılıyor. Bunların hem kullanılmışı, hem de yenisi seyyar tezgáhlarını süslüyor. Büyük bölümü çalıntı olan bu malları satanlar da organize bir şikilde hareket ediyor. Satış sırasında her seyyar tezgáhta en az 3 kişi bulunuyor. Biri müşteriyle ilgilenip, pazarlık ediyor, diğerleri gözcülük yapıyor. Polis ya da zabıta görevlilerinin gelip gelmediği kontrol ediliyor. tehlikeyi sezdiklerinde taşınması son derece kolay olan telefonlar cebe atılıp, normal vatandaş görüntüsüne bürünülüyor.

Polis önlem alıyor

İZMİR Emniyet Müdürlüğü hırsızlık ve kapkaç olaylarına karşı önlemlerini arttırdı. Motorize ekipler, caydırıcı olması için cadde ve sokaklarda tepe lambalarını yakarak devriye gezerken, halkın kalabalık olduğu yerlere de sivil görevliler yerleştirildi. Havaların ısınmasıyla birlikte, sarhoşların, serserilerin, tinercilerin mekanı olmaya başlayan parklarda, sıkı denetime başlandı. Görev alan ekiplere, durumlarından ve davranışlarından şüphelendikleri kişileri hemen gözaltına alıp, en yakın polis merkezlerine götürmeleri talimatı verildi. Telsiz anonsuyla, özellikle yaşlı kadınlara yönelen saldırı, hırsızlık, yankesicilik, kapkaçcılık, gasp olaylarına karşı ekiplerin dikkatli olmaları istendi.

Esnaf satmasın vatandaş almasın

İZMİR Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, hırsızlık malı şikayetlerinin zaman zaman kendilerine de geldiğini, esnafı hırsızlık malı alıp satmamak, vatandaşları da hırsızlık malı almamak konusunda uyardı. Demirtaş şunları söyledi,

‘‘EKONOMİNİN daraldığı, sıkıştığı, gelir dağılımının bozulduğu ortamlara yıllardır tepki gösteriyoruz. Çünkü bu tür ortamlar sosyal barışı, huzuru bozacak yegane ortamlardır. Bugün taksitle aldığı eşyanın senetlerini ödeyemediği için, o eşyayı getirip bitpazarına satan vatandaşa tepki koyamayız. Bu tür satışta fatura olmasını da bekleyemeyiz. Ama İzmir'de son dönemlerde çok tehlikeli bir yayılma var. Hırsızlık inanılmaz ölçüde arttı. Bırakın evlerinize, işyerlerinize, arabanıza girip soymalarını, güvenle yolda yürümeyez hale geliyoruz. İnsanların can güvenliği tehlikede. Ne yazık ki bu olumsuz durumlar sonucu çalınan malların bit pazarlarında satıldığına tanık oluyoruz. Kullanılmış eşya satmak demek, hırsızlık malı satmak anlamına gelmez. Ticaret Odası başkanı olarak başta bitpazarı olmak üzere tüm esnafı uyarıyorum. Satmak amacıyla kullanılmış eşya satın alırken çok hassasiyet gösterin. Hırsızlık malına itibar etmeyin. Aksi taktirde birgün kendi evinizin eşyasını o pazarda satılık mallar arasında görürsünüz. İzmirli esnafın bu konuda çok dikkatli olması ve kente karşı sorumluluğunun bilincinde olması gerekiyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!