Ne nerede

Güncelleme Tarihi:

Ne nerede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

İzmir

Umut Hiç Bitmiyor

Şadıman Şenbalkan, ‘‘Umut Hiç Bitmiyor’’ isimli ilk kitabını D.D.Y Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen kokteylle tanıttı. Şenbalkan'ın üç yıllık birikimleriyle oluşturduğu kitapta, Bosna Hersek'te ve Yugoslavya'da yaşanan savaş konu ediliyor. Şenbalkan, Yugoslavya'da yaşanan olaylara duyarlı olduğunu ve ikinci kitabını Yugoslavya'da kalacağı sürede edineceği izlenimlerle yazmak istediğini söylüyor.

Klasik resim grubu Vakıfbank'ta

Karşıyaka Belediyesi Klasik Resim Grubu Ülkü Özenir atölyesi sanatçılarının karma resim sergisi, Vakıfbank Sanat Galerisi'nde açıldı. 34 sanatçı, yılbaşından bu güne yaptıkları ve doğayı konu alan 75 eserini sanatseverlerin beğenisine sundu. Sergi, 30 Nisan akşamına kadar gezilebilecek.

Renkler ve benekler

Eğitimci Ressam Ekrem Kadak, İzmir'de ilk kişisel sergisini Coşku Sanat Galerisi'nde açtı. Merzifon Lisesi'nde resim öğretmenliğini sürdüren Kadak'ın resimlerinde maviler, yeşiller, toprak ve güz renkleri benek ögrülerle bütünleşiyor. Sergi 30 Nisan'a kadar açık.

Balıkağları, dikenler

Nazan Sönmez, onikinci kişisel sergisini Adnan Franko Sanat Galerisi'nde açtı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Öğretim Üyeliği görevini sürdüren Nazan Sönmez, 1992'de ‘‘Doğa İzlenimlerinden Plastik Dile’’ çalışmasıyla sanatta yeterlilik aldı. Resimlerinde akrilik ve yağlıboya tekniklerini ağırlıklı olarak kullanıyor. Balıkağları, dikenler ve ağaç konularını işlediği 32 tablosu, 5 Mayıs akşamına kadar sergilenecek.

Işığın da dili var

Yüksek Mimar, fotoğraf sanatçısı Erdal Merter, 8. kişisel sergisini İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açtı. ‘‘Işığın Dili İle Yaşam Akıp Giderken’’ adlı sergide yer alan fotoğrafların tümünün ödüllü olduğunu belirten Merter, ‘‘İnsanın yaşam serüvenini fotoğraflarıma yansıttım. Bu çizgide özgün çalışmalarım devam edecek’’ diyor. Sergi 4 Mayıs'a kadar açık kalacak.

İstanbul

Sergiler

Resim sanatının kilometre taşlarından biri olan Salvador Dali'nin 40 orijinal çalışmasını hala görmediyseniz 8 Mayıs'a kadar süreniz var. PI Artworks'deki sergide Dali'nin Apolinaire ve Don Juan adını verdiği serilerin tamamı, Mytologie serisinden örneklerin yanısıra Pierre Ronsard'ın Kasandra'nın aşkları adlı şiir kitabı için yaptığı grafik çalışması da yeralıyor.

Ressam Nedret Sekban son dönem yapıtlarını 7 Mayıs tarihine kadar Evin Sanat Galerisi'nde sergiliyor.

Hoca Ali Rıza, Hamit Görele, Zeki Faik İzer, Turgut Atalay, Habib Gerez, Letafet Alemdar Çipa, Ali Candaş, Ahmet Yeşim ve İgor Juk'un eserlerinden oluşan karma sergi 27 Nisan'dan başlayarak Tarabya Sanat Galerisi'nde sergilenecek.

Artium Sungur Sanatevi'nde Turgut Atalay, Mustafa Ayaz, Cahit Derman, Necdet Kalay, Selahattin kara, Faruk Kaşıkçı, Saim Özeren, İbrahim Safi, Nihat Tandoğan ve Celal Tutant'ın yapıtlarından oluşan karma sergi 16 Mayıs'a kadar sürüyor.

Hayati Misman'ın son dönem yapıtlarından oluşan sergi, 8 Mayıs tarihine kadar Emlak Bankası Sanat Galerisi'nde.

Selma Gürbüz'ün son dönem resim ve desen çalışmaları 29 Mayıs tarihine kadar Tem Sanat Galerisi'nde görülebilir.

Tiyatro

Bizim Tiyatro, Zafer Diper'in yönettiği Devrimi Çok Sevmiştik adlı oyunu perşembe ve pazar günleri Karaca Tiyatrosu'nda sahneliyor.

Tiyatro Oyunevi'nin sahnelediği Antigone, bugün ve yarın izlenebilir.

Ferhan Şensoy'un yazıp yönettiği Çok Tuhaf Soruşturma, bugün ve yarın Ses Tiyatrosu'nda.

CRR Konserleri

Münir Nurettin Selçuk'u anma konseri 26 Nisan'da saat 20.00'de başlıyor.

İdil Biret, 27 Nisan saat 20.00'de başlayacak olan resitalde Bach, Haydn ve Schubert'in eserlerini seslendirecek.

Dünyanın en ünlü oda müziği topluluklarından St. Petersburg Filarmoni Dörtlüsü, 28 Nisan'da bir konser verecek. Topluluğun, Mozart, Dvorak, Hindemith, Glinka, Ibert, Debussy'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda bestecinin eserlerini seslendireceği konser saat 19.30'da başlıyor.

Adana

Silvanlı Kadınlar son kez

İsmail Kaygusuz'un yazdığı ve İsmet Hürmüzlü'nün yönettiği Silvanlı Kadınlar Adana Devlet Tiyatrosu Sabancı Kültür Merkezi sahnesinde sürüyor. Oyunda, Tayfun Eraslan, Galip Erdal, Aysel Çakar Kara, Funda Uzun, Yusuf Köksal, Arzu Tan, Seher Devrim Yakut, Ötüken Hürmüzlü ile Şener Kökkaya rol alıyor. Devlet Tiyatrosu Müdürü Mustafa Kurt, 15 Mayıs'tan sonra da turneye çıkacaklarını söyledi. Bu arada Cumhuriyet'in Kuruluşunun 75'inci Yıldönümü nedeniyle hazırlanmakta olan Kuvayi Milliye Kadınları adlı oyunla ilgili çalışmalar da sürüyor.

Sergi

Meral Yahyaoğlu'nun Akbank Sanat Galerisi'ndeki resim sergisi 29 Nisan akşamına kadar sürecek.

Sinemalar

Leonardo Di Caprio ile Kate Winslet'in başrolleri paylaştığı Titanic, Adana Arı sinemaları Salon 1'de 10'uncu haftayı doldurdu.

Robert De Niro ve Ethan Hawke'ın filmi Büyük Umutlar, Arı Sinemaları Salon 2'de gösterime girdi.

Meltem Cumbul ile Cem Özer'in başlıca rolleri paylaştığı Karışık Pizza, Adana Galleria Salon 6'da ve Sun sinemasında,

Keanu Reeves ile Alpacino'nun oynadığı Şeytanın Avukatı, Galleria Salon 2'de ve Metro'da,

Neve Campbell ile David Arquette'nin rol aldığı Çığlık 2, Metro sinemasında,

Antalya

‘‘Aziz’’ AKM'de

Antalya Kültür Merkezi'nde ‘‘Ayın Filmi’’nde bu ay yönetmenliğini Philip Noyce'un yaptığı ‘‘Aziz’’ adlı film gösterilecek. Val Kilmer, Elizabeth Sue ve Rade Sersedzija'nın başrollerini paylaştığı film, yarın ve pazartesi günü AKM Aspendos Salonu'nda gösterilecek.

Şiir ödülü Ergülen'in

Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 1998 Akdeniz Altın Portakal Şiir Yarışması Ödül Töreni, bugün Antalya Kültür Merkezi'nde yapılacak. Hasan Şişli, Cemil Köksal, Ahmet Tüzün, Miyase Sertbarut ve Hüseyin Cahit'ten oluşan Seçici Kurul, 1997 yılı içerisinde yayınlanan tüm şiir kitapları üzerinde yaptıkları değerlendirme sonrasında, Haydar Ergülen'in ‘‘40 Şiir ve Bir’’ adlı kitabını ödüle değer buldu.

Diyarbakır

Sinema

Dilan Sineması'nda Julia Roberts'in En iyi Arkadaşım Evleniyor adlı filminin gösterimi bir hafta uzatıldı. Önümüzdeki hafta başından itibaren başrollerini Keanu Reeves ve Al Pacino'nun paylaştıkları Şeytanın Avukatı adlı film gösterime girecek. Emek Sineması'nda Anadan Doğma, Site Sineması'nda ise Delicesine ve Denizler Kraliçesi var.

Tiyatro

Devlet Tiyatrosu'nda 28-29 Nisan'da Ankara Sanat Tiyatrosu, Eşber Yağmurdereli'nin Akrep adlı oyununu sahneleneyecek.

Sergi

Güzel Sanatlar Galerisi'nde Türk Güzel Sanat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nin açtığı karma resim sergi var. Sergi, ay sonuna kadar açık.

Ankara

Sergi

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Elemanları'nın düzenledikleri sergi yarın açılıyor. Vakıfbank Köroğlu Sanat Galerisi'nde açılan sergide sekiz öğretim elemanının yağlıboya, akrilik ve özgün baskı teknikleri ile gerçekleştirdikleri çalışmalar yer alıyor. Sergi 8 Mayıs tarihine kadar görülebilecek.

Ressam Nihat Tandoğan çalışmalarını Doku Sanat Galerisi'nde sergiliyor. Emekçi görüntülerinden çevre kirliliğine uzanan bir çeşitliliği tablolarına konu alan Tandoğan, duyarlı çizgileri ile dikkat çekiyor. Sergi 28 Nisan tarihine kadar gezilebilecek.

British Council tarafından düzenlenen ‘‘Genç Tasarımcılar’’ sergisi kurumun sanat galerisinde sürüyor. Çok sayıda genç sanatçının çalışmalarına yer verilen sergi 8 Mayıs tarihine kadar görülebilecek.

Gösteri

15. Uluslararası Ankara Müzik Festivali bünyesinde İtalyan sanatçı Ennio Marchetto ‘‘Kağıt Diva’’ isimli gösteri ile izleyici karşısına çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda gerçekleşecek etkinlik 27 Nisan'da saat 20.30'da başlayacak. Sanatçı gösterisi sırasında kağıttan yaptığı kıyafetler ve saç modelleri ile kılıktan kılığa girecek.

15. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında St. John's Smith Square Orkestrası 28 ve 29 Nisan günleri iki konser ile izleyici karşısına çıkıyor. Orkestra Mozart, ve Haydn gibi bestecilerin eserlerini seslendirecek.

Devlet Opera ve Balesi 30 Nisan'da Çingene Baron isimli eseri sergiliyor. Opera Sahnesi'nde sahne alacak eser saat 20.00'de sergilenecek.

Seyrek'ten 20. sergi

Koreograf, bale sanatçısı, ressam Uğur Seyrek, 20. kişisel sergisini İzmir'de Başak Sigorta Sanat Galerisi'nde açtı. Stuttgart Şehir Tiyatrosu'nda solo ve grup dansçı olarak çalışan Seyrek'in 20. sergisinde 40 akrilik eser yer alıyor. ‘‘Resimlerimde dansçıların acılarını, sevinçlerini sahne arkasında kalan ve seyircinin hiç bilmediği çok sıkı ve disiplin dolu yaşamı anlatıyorum’’ diyen sanatçının sergisi, 2 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

ADT'nin sanat turu

Antalya Devlet Tiyatrosu, Cumhuriyetin 75'inci kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında sanat turuna çıktı. ADT, ilk olarak Bilgesu Erenus'un yazdığı Gürol Tombul'un yönettiği ‘‘Misafir’’ adlı oyunu; Kumluca, Kale, Kaş, Fethiye, Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde sergileyecek. İkinci etapta ise Haluk Işık'ın yazdığı, Erdoğan Aydemir'in yönettiği ‘‘Savaş Düşlerimi Çaldı’’ adlı oyunu sahneye koyacak. Bu oyun, Kumluca (Merkez), Kumluca (Altınkaya), Finike (Hasyurt), Kale (Merkez), Kaş (Merkez), Kaş (Kasaba), Fethiye (Merkez), Fethiye (Esen), Fethiye (Kemer), Elmalı (Akçay), Elmalı (Gökova), Korkuteli (Kızılcadağ), korkuteli (Bozova) ile Antalya (Yeniköy) ilçe, belde ve köylerde gösterime sunulacak. Etkinliklerin son etabında, ‘‘Misafir’’ adlı oyun, Trabzon, Artvin, Hopa, Hopa (Pazar), Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan'da sahneye konacak.

Geleneksel Türk Müziği'nin ustalarından, besteci, ses sanatçısı, orkestra şefi Münir Nurettin Selçuk, ölümünün 17'inci yıldönümünde Antalya Kültür Merkezi'nde anılacak. Cam Piramit'te gerçekleştirilecek programda, ünlü ses sanatçısı, orkestra şefi ve besteci Timur Selçuk bir konser verecek ve babasının şarkılarını seslendirecek. 27 Nisan'da saat 21.00'de.

Aksoy ve Yersel

Nevbahar Aksoy ve Demet Yersel'in resim sergisi İstanbul Antik Sanat Galerisi'nde 9 Mayıs tarihine kadar sürüyor.

Yurttaşlar anıtı

Heykeltıraş Halis Başarır'ın ‘‘Yurttaşlar Anıtı’’ Projesi, 9 Mayıs tarihine kadar İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde sergileniyor.

Alagöz Soyut’ta

Sanatçı Mehmet Alagöz'ün resim sergisi Ankara Galeri Soyut'ta sürüyor. Sanat yaşamını Almanya'da sürdüren sanatçı 1994 yılından beri ilk kez Türkiye'de sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 30 Nisan'a kadar sürecek sergide sanatçı tablolarında insan görüntülerine yer veriyor.

Biyokimya uzmanı Dr. Ülker Soner, yağlıboya ve seramik çalışmalarından oluşan sergisini İzmir TCDD 3'ncü Bölge Başmüdürlüğü Müze ve Sanat Galerisi'nde açtı. Aydın Devlet Hastanesi ve özel laboratuvarında meslek yaşamını sürdüren sanatçı doktorun yorgunluğunun tek ilacı, ilkokul çağından beri yürüttüğü resim ve seramik çalışmaları. Soner'in 19 yağlıboya ve 25 seramik çalışmasından oluşan İzmir'deki ilk sergisi 30 Nisan'a kadar gezilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!