Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Jet Fadıl'ın 6 ay hapsi isteniyor

JET-PA Holding'in sahibi Fadıl Akgündüz hakkında eski Siirt Valisi Osman Acar'ı tehdit ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde önümüzdeki günlerde hákim karşısına çıkacak olan Fadıl Akgündüz'ün, 6 ay hapsi isteniyor. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede Akgündüz'ün daha önce şirketi hakkında ağır eleştirilerde bulunan eski Siirt Valisi Osman Acar için, ‘‘Biz Osman Acar'ın kafasını koparttık. Kafası kopmuş bir adam artık konuşsa ne olur?’’ diyerek tehdit suçunu işlediği belirtildi.

Koç'un Atina çıkarması

YUNANİSTAN'ın Atina kentinde ilk kez düzenlenen Türk-Yunan Dostluk ve İşbirliği Fuarı, 20-23 Nisan tarihlerine gerçekleştirilecek. Fuara, Koç Topluluğu'ndan gıda, finans, otomotiv, turizm, inşaat ve dayanıklı tüketim sektörlerinden 27 firma katılıyor. Düzenlenen fuarda 80 Türk firması ürünlerini sergileyecek. Koç Topluluğu'nu fuarda Arçelik-Beko, SEK, Tat, Pastavilla, İzocam, Garanti İnşaat, Türk Demirdöküm, Gazal, Divan, Mares, Talya Otelleri, Turyat Marinaları, RMK Marine, Ram temsil ediyor. Koç Topluluğu fuardaki standında, Türkçe-Yunanca şarkılardan oluşan ‘‘İstanbul'dan Atina'ya Türküler’’ isimli CD ve kasetleri dağıtacak. Fuara katılan Türk şirketleri arasında yerli deterjan üreticisi Uzay Kimya da yer alıyor.

1 milyon dolarlık kart sahtekarlığı

İSTANBUL Mali Şube dedektifleri, 5 aydır sürdürdükleri takip sonunda, uluslararası alanda faaliyet gösteren sahte kredi kartı şebekesini ortaya çıkardı. Operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Soyguncuların nakit para çekerek ya da alışveriş yaparak piyasayı dolandırdıkları açıklandı. Sanıkların bugüne kadar 1 milyon dolarlık işlem yaptıkları belirlendi.

Chevron-Phillips'i yazı turayla buldular

GEÇTİĞİMİZ Şubat ayında iki Amerikan petrol devinin birleşmesiyle oluşan ve ABD yönetiminin yeşil ışığını bekleyen Chevron-Phillips'in adı yazı turayla belirlenmiş. Chevron'un sözcüsü Mickey Driver'ın anlattığı ilginç olay şöyle: Şubat ayında iki grubun, yüzde 50-50 katılımla 6 milyar dolar sermayeli ortak bir şirket kurma kararı alması üzerine, yöneticiler ve avukatlar bir araya geldi. Projenin bütün detayları konuşulup karara varıldıktan sonra sıra yeni holdingin adını koymaya gelince ortaya bir ikilem çıktı: Chevron yeni şirketin adının Chevron-Phillips olmasını isterken, Phillips de ‘Phillips-Chevron olsun’ diyordu.

İki taraf, yeni holdinge tamamen farklı bir isim bularak anlaşma yolunu denediyse de piyasada çok iyi tanınan iki marka olan Chevron ve Phillips Petroleum adından vazgeçmeyi göze alamadılar. Sonunda, işadamlarının pek alışık olmadığı bir metoda başvuruldu. Bir yüzünde ‘Chevron’ diğer yüzünde ‘Phillips’ yazan bir altın para döktürüldü. İki şirketin yöneticilerinin ve avukatlarının bir araya geldiği tarihi bir toplantıda para havaya atıldı ve yeni grubun adı ‘Chevron Phillips’ olarak karara bağlandı.

Lastikte 50 milyar dolarlık işbirliği

ALTI büyük otomobil lastiği üreticisi İnternet'te ortak bir satınalma sitesi kurdu. Amerikan Goodyear ve Cooper, Fransız Michelin, İtalyan Pirelli, Japon Sumitomo ve Alman Continental, ortaklaşa kurdukları Rubbernetwork.com adlı web sitesi üzerinden başta hammadde ve parça olmak üzere her türlü mal ve hizmet alımı yapacak. Altı şirketin 1999 yılı toplam satın alma harcamaları 50 milyar doları buluyor. İlgili gruplar tarafından yapılan açıklamada, ana müşterileri otomotiv devlerinin kurduğu siteyi örnek alan web sitesinin yıl sonunda açılacağını ve maliyetlerde düşüş sağlayacağı bildirildi.

Kartlı telefon ihalesi Alcatel'in

TÜRK Telekom'un, kartlı telefon, kabin ve akıllı kart alımı için açtığı ihaleyi, Alcatel firması kazandı. Türk Telekom'un, 20 bin adet 'smart kartlı telefon makinesi, kabin ve akıllı kart' alımıyla ilgili olarak 11 Aralık 2000 tarihinde açtığı ihale sonuçlandı. İhaleyi, KDV hariç 9 milyon 881.8 bin dolarlık teklifle, Alcatel firması aldı. Telekom, 1 yıllık ihtiyacını oluşturan kartlı telefon, kabin ve akıllı kartlar ihalesini kazanan Alcatel ile 15 gün içinde sözleşme görüşmelerine başlayacak.

Malezya'ya zırhlı araç satıyoruz

TÜRKİYE'nin, Malezya'ya 300 milyon dolar karşılığında 211 zırhlı araç satışını öngören anlaşma imzalandı. Bunun, Türk silah sanayinin en büyük ihracat rakamı olduğu belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Malezya ile Türkiye arasında zırhlı araç satışına yönelik görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. Harita Genel Komutanı Tümgeneral Mehmet Başpınar başkanlığındaki Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Emekli Tuğgeneral Ünal Tamgaç, Savunma Sanayi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Kurmay Albay Ersin Özdil ve Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Kurmay Albay Ahmet Arabacıbaşı'ndan oluşan heyetin Malezya'da yaptığı görüşmeler sonucu, 211 FNSS zırhlı aracın bu ülkeye satışı konusunda anlaşmaya varıldı. Bu dışsatımdan elden edilecek yaklaşık 300 milyon doların Türk silah sanayinin en büyük ihracat rakamı olduğu kaydedildi.

Deniz Yatırım'da birleşme

DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş, Deniz Yatırım'ın bu yıl ilk 10 aracı kurum içerisinde yer almasını hedeflediklerini söyledi. Denizbank, Tektaş Menkul Kıymetler A.Ş'yi satın alarak, sahibi bulunduğu Deniz Yatırım ile birleştirme kararı aldı. Türk sermaye piyasasında ilk kez gerçekleştirilen bu satın alma, SPK tarafından da onaylandı.

Soda Sanayii hissesine rekor talep

İŞ Bankası iştiraki Şişe Cam Kimyasallar Grubu'nabağlı olarak faaliyet gösteren Soda Sanayii A.Ş.'nin 13-14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen halka arzına rekor talep geldi. Soda Sanayii A.Ş.'den yapılan açıklamaya göre, özel sektör halka arzlarında günümüze dek gerçekleşen en yüksek başvuru adedine ulaşıldı. Arz edilen miktarın 4.4 katı talep toplandığı belirtilen açıklamada, talebin yüzde 23'lük bölümünün karşılanabildiği, toplam 237 bin 11 başvuru sahibinin, şirkete ortak olduğu kaydedildi.

Dışbank'ta atama

DIŞBANK Alternatif Dağıtım Kanalları ve Bireysel Bankacılık Operasyonları'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine Taner Ayhan getirildi. Dışbank'tan yapılan açıklamaya göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde lisans ve lisans üstü eğitimini tamamlayan Ayhan, 1987'de bankacılık kariyerine Emlak Bankası'nda başladı. Ayhan, daha sonra Andersen Consulting ve Pamukbank Bireysel Bankacılık Operasyonları Bölümü'nde ve BKM’de çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!