Pazar Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Pazar Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gençler patron seçecek

EGE Genç İşadamları Derneği'nin 26 Şubat'ta yapılacak seçimlerinde, iki başkan adayı yarışacak. 41 yaşındaki Ziya Beşe, derneğe daha aktif bir kimlik kazandırmayı hedefliyor. Beşe, karizmatik bir kimliğe sahip olduğu ve bu nedenle iş dünyasının yanısıra politikada da tanınıp sevildiğini söylüyor. Diğer aday Erden Üçüncüoğlu ise henüz 31 yaşında. İki yıl önce en yüksek oyu alarak yönetime giren Üçüncüoğlu sürekli değişimden yana olan ve kendini yenileyen bir EGİAD yaratmayı arzuladığını söylüyor. Bu hafta pazar sohbetimizde iki başkan adayını konuk ettik. İkisi de iddialı, ikisi de enerji dolu...

Beni herkes seviyor

Geçmişte aktif politika yaptınız. Politik kimliğiniz bu seçimleri ve kazanırsanız EGİAD'ı nasıl etkiler?

1.5 YIL önce politik yaşamıma nokta koydum. Noter kanalıyla DYP'den istifa ettim. EGİAD içinde salt politikaya yer yok. Ama yaşam politikayla içiçe. Siyasetin içinde bulunmayıp siyasetçiden yakınmanın da anlamı yok. Politika defterini 1,5 yıl önce kapattım. EGİAD'a aday olurken arkadaşlarıma şartlı istifa mektubumu sundum. Görev yaptığım sürede herhangi bir siyasi partiyle organik bağım olduğu tespit edilirse, istifa edeceğim. Hem de sadece başkanlıktan değil, üyelikten de.

Bölgenin sorunlarını irdeleyeceğiz

Kazanırsanız gerçekleştireceğiniz projeleriniz neler?

Ege Toplantılar'ını sıklaştırarak, gündemdeki isimleri davet edeceğiz. İlk toplantının konuşmacısı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olacak. Bunun için şimdiden girişimde bulunduk. İkincisi Saddettin Tantan, üçüncüsü Başbakan Bülent Ecevit. Bir sivil toplum örgütü, toplum menfaatleri konusunda bir baskı unsuru olabilmeli. Bunu sağlamak için de ciddi aktiviteler yapmalı. Gündem yaratarak, gündemin içinde yer almalı. İkinci projemiz ise EGİAD Divanı'nı oluşturmak. Bütün üyelerin katılımıyla, İzmir ve Ege'nin sorunlarını irdeleyeceğiz. Adamsendeciliğe uğramış projelerin sorumlularını ve bu yöntemi benimsemiş kişilerin ipliğini pazara çıkaracağız. Tabii ki belli bir saygınlık çerçevesinde. Üyelerimize dönük siyasi ve sosyal aktiviteleri de gerçekleştireceğiz. EGİAD'a bir sosyal tesis kazandırmayı planlıyoruz. EGİAD'ın bir genel sekretere ihtiyacı var. Üyelerimiz arasındaki ticari, ekonomik aktiviteler yanında yurtdışında benzer kuruluşlarla işbirliği yapacağız.

Yaptıklarımızla gündemde olacağız

Sizi EGİAD başkanlığa aday olmaya iten neydi ve derneğe nasıl bir misyon kazandırmayı hedefliyorsunuz?

Ben belli karizmaya sahip bir insanım. Tüccar, sanayici, politika gibi birçok kesimde tanınıyorum. Karizmatik kişiliğimden mi geliyor, dünyayla barışık olmamdan mı ileri geliyor bilmiyorum, ama çok seviliyorum. Yönetime geldiğim günden itibaren birçok çalışma gerçekleştirmeyi hedefliyorum. 41 yaşındayım. EGİAD'da 3.5 yıl daha çalışabileceğim. Kendi işlerimi belli bir noktaya getirdim ve profesyonel kadrolarla çalışıyorum. Hizmet aşkı nedeniyle de başkanlığa aday oldum. EGİAD'a toplum menfaatleri, İzmir ve Ege'nin sorunları konusunda baskı unsuru oluşturacak bir misyon yüklemeyi hedefliyoruz. Çünkü EGİAD bir sivil toplum örgütü. Bu anlamda yerel yönetimler, milletvekilleri ve diğer genç işadamları dernekleriyle yakın ilişki içinde olacağız. Biz göreve geldikten 3-4 ay sonra yapacağımız aktivitelerle gündeme geleceğiz.

Yarışın birincisi EGİAD

Seçimde iddialı mısınız?

Herkes kendini şanslı görür. Biz bu seçimi aldığımızı düşünüyoruz. Ama şunu söylemek istiyorum. Her yarışın bir birincisi, bir de ikincisi olacak. Ama bu yarışta birinci EGİAD olacak.

Görev yaptığım süre içinde herhangi bir siyasi partiyle organik bağım olduğu tespit edilirse, başkanlıktan da, dernekten de istifa ederim.

1959'da İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü'nü, 1970'li yılların sonundaki hareketlilik nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra İngiltere'de iş idareciliği eğitimi aldı. EBSO, İTO, İTB'nin üyesi olan

Beşe, 1983 yılında DYP İzmir İl Örgütü'nün kurucuları arasında yer aldı. 1986-1987'de merkez ilçe başkanlığı yaptı. 4 yıl da ilçe başkanvekilliği görevinde bulundu. 1991 yılında ise milletvekilli adayı oldu. Beşe, evli ve iki çocuk babası.

Kendini yenileyen bir yapı

EGİAD ahlakını, kültürünü bozmadan, Atatürkçü, laik, demokrasiye olan inançlarımızı koruyarak derneği yeni yüzyıla taşımaya kararlıyız.

Çok genç olmanız bu yarışta bir dezavantaj mı?

1995'TE üye oldum EGİAD'a. Üye olur olmaz da çeşitli komisyonlarda çok aktif olarak görev aldım. Geçtiğimiz dönem de en çok oyu alarak yönetime girdim. Bunlar benim için çok güzel ve onur verici olaylar. Bu nedenle derneğin tüm dinamiklerini iyi tanıyorum. Gençliğimin dezavantaj olduğunu düşünürsek, derneği iyi tanımam dezavantajı kapatacaktır.

Yeni yüzyıla taşıyacağız

Aday olma nedeniniz geçen seçimde aldığınız yüksek oylar mı? Hedefiniz nasıl bir misyon?

Genç işadamı kimliğini, çağdaşlaşma modellerini alabildiğimiz güzel ve renkli bir model EGİAD yaratmak istiyoruz. Üyelerimiz arasında hukukçu, tüccar, sanayici, profesyonel yönetici, akademisyenler var. Bütün arkadaşlar, iş hayatında ve sosyal aktivitelerde başarılı olmanın yanısıra toplumsal sorumluluğu da taşıyor. Biz de bir değişimi başlatmak istiyoruz. EGİAD'ı kendini yineleyen değil, yenileyen bir yapıya dönüştürmek istiyoruz. Sesimizi daha çok yükselterek, bu kimliği biraz daha yukarıya taşıma hedefiyle yola çıktık. Bize çok güzel bir şekilde teslim edilen EGİAD'ı, yeni yüzyıla taşıyacağız. Tabii ki EGİAD ahlakını, kültürünü bozmadan, Atatürkçü, laik, demokrasiye olan inançlarımızı koruyacak bunu gerçekleştireceğiz. Sürekli değişimden yana olacağız.

Hırs değil yönetim anlayışı

Yönetim kurulunda görev alacak üyeleri neye göre belirlediniz?

Seçimi hedef alarak, aritmetik hesaplar yaparak oluşturmadık yönetim kurulunu. Seçimi alma hırsıyla her meslek grubundan birer temsilci seçerek değil, bir yönetim oluşturma anlayışıyla hareket ettik. Tabii ki yönetime gelmek için seçim kazanmak gerek. Ama bizim kulvarımız farklı, 2 yıl sürecek bir maratona çıkıyoruz. Bütün inancımızla koşmaya da hazırız.

Girişimci ruhu canlandıracağız

Kazandığınız takdirde gerçekleştirmeyi planladığınız projeleriniz neler?

Bizim üyelerimizin büyük bölümü KOBİ. Hepsi de geçen yılki krizden çok etkilendi. Yüzümüzü hemen üyelerimize çevirmek istiyoruz. Onlarla birebir görüşmeler yaparak, sıkıntılarına çözümler üreteceğiz. Bu sorunların profesyonel çözümlerle aşılabileceğine inanıyoruz. Onların sıkıntılarının her zaman takipçisi olmaya da devam edeceğiz. Üyelerimize moral vereceğiz, yeniden girişimci ruhu canladıracağız. İzmir'in ekonomik ticari aktivitelerinin zayıflamasından şikayetçiyiz. Yerel yönetimlerle kol kola giren bir yapı içinde olacağız. Sadece eleştiri değil, proje üreteceğiz. Avrupa'daki bize benzer kuruluşlarla işbirliği içinde olacağız. Bunun girişimlerini şimdiden başlattık. İzmir her geçen gün ekonomik ve ticari aktivitesini yitiriyor ve pek çok üyemiz bu nedenle İstanbul'a yerleşti. İstanbul'daki üyeleri biraraya getirerek, değişik bir örgütlenme modeli gerçekleştiremeyi planlıyoruz.

Seçimde sansınız ne?

Dediğim gibi seçim aritmediği yapmadık, ama ibre yüzde 51 bizden yana. Sonuç ne olursa olsun kazanan EGİAD olacaktır.

1969 yılında İskenderun'da doğan Erden Üçünçüğlu, ilk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra Belçika'da yüksek lisans yaptı. Üçüncüoğlu, gümrükleme

nakliyat, bilgisayar yazılımları ve donanımı ile inşaat-çevre mühendisliği konusunda faaliyet gösteren üç şirketin kurucusu ve yöneticisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği Bölümü'nde gümrük mevzuatı dersi veren Üçüncüoğlu, evli ve bir çocuk babası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!