DSP'de sancı sinyalleri

Güncelleme Tarihi:

DSPde sancı sinyalleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adaya polis soruşturması

ANAP İzmir örgütünde yapılanma çalışmaları sonuçlanmadı. Gazetecilerin partiye ilişkin gelişmeleri aktarması ise adeta ‘‘pehlivan tefrikası''na döndü.

ANAP'ı izleyen muhabirler, eskiden bir yağlı güreş turnuvasını 2-3 yıl süreyle yazma başarısını gösteren kişilere döndü. Bunun gerekçesi ise parti üst yönetiminin ne yapmak istediğini bilememesi galiba. Birçok siyasi partide yaşanan yönetim kaosu, ANAP'ta iyiden iyiye kendisini hissettiriyor.

BU hafta MKYK Üyesi Fevzi İşbaşaran'ın İl Başkanı'nın atamasını yapmak üzere gelmesi bekleniyor. Bu isim büyük bir olasılıkla Tahsin Toygar olacak. Yenilenecek ilçelerle ilgili kulisler de sürüyor. Bu arada, partide ilginç bir soruşturma yöntemi geliştirildi. Teşkilat Başkanlığı ‘‘adaylık'' için adı geçenlere ‘‘Emniyet soruşturması'' yapıyormuş. Gayrıresmi soruşturmada aday adaylarının sabıka kayıtlarının yanı sıra, işi ve ilişkileri sorgulanıyormuş. Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yermiş.

İZMİR'deki önemli başka gelişme ise Milletvekili Süha Tanık'ın feshedilen Konak'ın bazı yöneticileriyle yaptığı toplantı. Tanık, arkadaşlarına Konak'taki örgütlenmeyi kendisinin yapacağı güvencesini verip, ‘‘Kimse endişe etmesin'' demesi kulisleri dalgalandırdı. Nurullah Sağır'ın tutuklanma sürecinde verdiği destek nedeniyle tepki alan Tanık'ın yeni yapılanmadaki etkinliği önümüzdeki günlerde anlaşılacak.

‘‘Dökme’

yapılmayacak

SİYASİ literatürde sık kullanılmayan ‘‘dökme'' sözcüğü, DYP'nin büyük umutla hazırlandığı Torbalı mitingi hazırlıkları sırasında ortaya atıldı. İl Başkanı Soner Göksel, 3 gün süreyle önce ilçe başkanları, ardından belediye başkanları daha sonra da il yönetim kurulu üyeleriyle biraraya gelip, miting hazırlığını konuştu.

İLK miting için Ege Bölgesi'nin seçilmesi nedeniyle telaş yaşayan İzmir İl Başkanı Göksel, ‘‘Torbalı mitinginde dökme yapılmamaması'' talimatını verdi. Yani, miting alanına otobüsle başka ilçelerden topluca partili getirilmeyecek. İlçe yöneticilerine, ‘‘istekli olan kendi imkanlarıyla gelsin'' diyen Göksel, önemli bir riski üstlendi. Göksel, bu tutumunun doğru olduğunu savunuyor. Şikayeti olan çiftçininmeydana kendiliğinden geleceğini söyleyen DYP İl Başkanı, kalabalık için, 8-10 bin kişiye düşürdü.

DSP'nin örgütlenme modelinde benimsediği yöntem yıllardır hep tartışıldı. Genel Başkan Bülent Ecevit ile eşi ve aynı zamanda da Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in yerel örgütlerin belirlenmesinde etkinliği bazen benimsendi, zaman zaman da eleştirildi.

DSP'nin genel ve yerel seçimlerde büyük performans gösterdiği İzmir'de seçim sonrası cicim ayları bitmiş gibi görünüyor. Örgütteki ilk sıkıntı sinyalleri Buca'dan patlak verdi.

1993 yılından beri 4 kez ilçe başkanı atanan Buca'da ‘‘Seçimsiz - kongresiz'' yönetim modelini eleştiren partinin bir grup eski üyesi, partiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan kişilerin ‘‘Ecevit rüzgarı''nı hissedip aday olmasını hálá içlerine sindirememiş olacak ki, elden ele dolaştırdıkları bildirilerinde bunu açıkça söylüyorlar.

ARALARINDA, ‘‘mahalle temsilcileri''nin de bulunduğu partililer, sağ orijinli DSP'li Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un ardından belediye ve il genel meclisi temsilcilerinin partiyle ilgisi olmayan kişilerden oluştuğuna dikkat çekiyor.

Atama olmazsa istifa

6 ay önce İl Başkanı yapılan eski Buca İlçe Başkanı Ramazan Gürsoy'un ardından ilçede Atalay Erdal'ın vekaletiyle partinin yönetildiğini, hálá asaleten atama yapılamadığını hatırlatan partililer, ‘‘Bir an önce dışarıdan değil, örgütten gelen kişilerden oluşan yönetim istiyoruz'' diyor.

BUCA DSP'den gelen bu sızlanma aslında birçok ilçede henüz dışa vurulamayan tepkilerin bir örneği. Konak'ta seçimlerden sonra atama yapılmadı. Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri Konak'ta görevi Cemil Gülhan vekaleten götürüyor. Bugün yapıldı, yarın yapılacak denilen görevlendirmeler gerçekleşmedi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in Türkiye'nin kritik günlerden geçtiği bir dönemde parti örgütleriyle uğraşması imkansız görünüyor. Ancak örgütlenmeden sorumlu Rahşan Ecevit'in soruna çözüm bulmasını isteyen DSP üyeleri, istedikleri yapılanma gerçekleşmezse istifa edeceklerini belirtiyorlar. Bunu yaparken, tercihini DSP'den yana kullanıp, oy veren vatandaşlardan da özür dileyeceklermiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!